calendar

Ponedeljak 8. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
JELENA PRIZNALA AFERU SA UROŠEM RAJAČIĆEM! Ivan Marinković ne vjeruje šta čuje, na ivici suza! Put ka raskidu: Ove navike u krevetu uništavaju vašu vezu OVAKO IZGLEDA NOVI DEČKO KOM SE DUNJA ILIĆ KLELA NA LJUBAV JUTROS, A NEKOLIKO SATI KASNIJE GA OPTUŽILA ZA NASILJE! (FOTO) “ČOVJEK JE ILI DOBAR ILI LOŠ!” Natalija Trik FX otkrila da njen otac nije pričao sa njom zbog udaje za Sanija: “U meni kao da teče romska krv!” Đoković uz odličnu igru lakše od očekivanog izborio četvrtfinale Wimbledona ON JE SLIKA I PRILIKA OCA, SIN POZNATOG ZAVODNIKA NAPUNIO 18 GODINA: Ovaj mladić oduševljava izgledom, pravi dasa Prvi susret bebe i porodičnog psa dirnuo ljude: Tata, nisi jedini koji je plakao na ovo “NIJE MI JASNO KAKO JE SEBI DOZVOLIO TAKVE STVARI” Natalija Trik FX brutalno o Nenadu Aleksiću Ša, a onda raskrinkala Mionu Jovanović GOTOVO! IVAN VRATIO JELENI BURMU! Marinković presjekao, prišao joj i izgovorio ove riječi, ona zanijemila od šoka Poznato ko će suditi polufinale Eura: Jedan naštimao meč prije 20 godina za 300 eura, drugi hapšen u BiH s Tijanom Ajfon HRVATICA S NAJVEĆIM GRUDIMA: Tražili joj sliku bez veša, ona objavila javno MILJANU KULIĆ SU PONIŽAVALI? Ekskluzivno za HYPE Marija Kulić otkrila PRAVI RAZLOG DISKVALIFIKACIJE pred samo FINALE Zavirite u vilu Gorana Bregovića u Crnoj Gori: IZDAJE JE ZA 5.000 EURA SMRT U DOMU ZMAJA OD ŠIPOVA! Povukao se nakon rijalitija, a sada ostao bez najvećeg oslonca u životu HIT LJETA! Sve žene će htjeti kupaći kostim kao Luna Đogani DUNJA ILIĆ TVRDI DA JU JE DEČKO PRETUKAO! Prijavila ga navodno policiji, van sebe: “Davio me je i lomio ruku”

MISIJA SPASAVANJA ZEMLJE JE USPEŠNO ZAVRŠENA! ,,Krećemo u novu ERU ČOVEČANSTVA” (VIDEO)

Objavio: RHT
27/09/2022 2:15 PM

Letelica “Dart“, koju je NASA lansirala, sudarila se direktno sa asteroidom, čime je misija “spasavanja” Zemlje uspešno završeno.

Foto: Pixabay/qimono

Ovaj bezmalo nesvakidašnji događaj odigrao se na oko 11 miliona kilometara od Zemlje, na nebeskom telu poznatom kao Dimorfos, kako prenosi ,,BBC”.

To je prvi pokušaj čovečanstva da pomeri nebesko telo, a cilj jeste da vidimo da li bi veliki asteroid, koji juri ka planeti Zemlji, mogao da bude preusmeren.

Asteroid nije bio uništen jer je letelica bila oko 100 puta manja od “Dimorfosa”. Umesto toga, Dart se nada da je sudar izmenio putanju asteroida kao i njegovu brzinu u svemiru. Naučnici očekuju da će guranje malo pomeriti “Dimorfos” i učiniti ga gravitaciono vezanim za “Didimos”, koji je svakako veći asteroid u sistemu.

– Krećemo u novu eru čovečanstva, eru u kojoj potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od opasnog udara asteroida. Kakva neverovatna stvar. Nikada ranije nismo imali tu sposobnost – rekla je Lori Glejz, direktorka NASA odeljenja za planetarnu nauku ubrzo nakon potvrde da je svemirska letelica Dart uspešno uticala na “Dimorfos” u prvoj “misiji planetarne odbrane”.

Zemaljske opservatorije širom sveta, uključujući i svemirski teleskop Džejms Veb, posmatraće sistem asteroida u narednom periodu kako bi potvrdili da li je “DART” uspešno promenio kretanje samog asteroida. Agencija napominje da kamen nije bio na putu da udari u Zemlju.

Dart je slao slike na Zemlju brzinom od jedne sekunde dok se kretao ka svom cilju, a ono što se u početku pojavilo kao svetlosna tačka na slikama, brzo je naraslo i ispunilo celo vidno polje, pre nego što se napajanje iznenada prekinulo i pošto je svemirska letelica uništena.

Njegove slike snimljene sa bezbedne udaljenosti od 50 kilometara biće emitovane na Zemlju u narednim danima.

BONUS VIDEO:

hypebih.ba

Tagovi:

  • NASA
  • planete
  • Zemlja
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS