calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“MC STOJAN I JA NISMO ZAJEDNO, NITI ĆEMO BITI!” Zorana Mićanović otkrila svoj ljubavni status, pa stavila tačku na špekulacije! Evo šta je rekla o reperu! Ispovijest vozača kamiona koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala MILJANA NAJAVILA HAOS! Planira NAPAD na Sofiju? Isplivao VIDEO! Marija Šerifović otkazala koncert u Sarajevu za 28. decembar: Nije vrijeme za pjevanje dok neko pati Poplave u BiH: Žrtve sve brojnije, ali i pitanja Amra Jahić, supruga imama iz Donje Jablanice: Plivala sam sa djetetom do munare, tamo više nema života MIONA I GASTOZ UHVAĆENI NA DJELU! Najveća izdaja u historiji rijalitija, Ša divlja po Bijeloj kući! Donja Jablanica: ‘Istrčao sam vani, a samo se čuje jauk i vapaj u mraku …’ EKSKLUZIVNO: ŽIVOTNA PRIČA IZ BUTUROVIĆ POLJA: Majka plivala tri kilometra za kćerkom koju je odnijela poplava i spasila je! SADA SU NA SIGURNOM JANJUŠ POSLAO ANELI ŠIFRIRANU PORUKU U RIJALITI?! Sve uradio u strogoj TAJNOSTI, mislio je da se NEĆE SAZNATI! Prijatelji postavili spomen-ploču Dženanu Uščupliću na Bukoviku, prisustvovao i Husref Musemić U Donjoj Jablanici počela padati kiša, otežana potraga “ISKRVARIO JE” STRAVIČNE SCENE! Kamera snimila OBEZBJEĐENJE nakon TUČE? STRAVIČNE VIJESTI ZA TRUDNU MILICU! Terza alarmirao advokate, želi da joj ODUZME DIJETE! “Horde zla” i Manijaci u humanoj misiji: Krenuli u pomoć poplavljenim područjima Kod Komadinovog vrela od jutra se radi na uspostavljanju putne komunikacije

RODITELJI U PANICI: Deca lakše kupe elektronske cigarete nego žvake!

Objavio: RHT
25/09/2022 2:45 PM

Sve veći broj roditelja ukazuje na problem prodaje nikotinskih proizvoda maloletnicima. Da je situacija više nego zabrinjavajuća potvrili su nam i u udruženju „Roditelj“ koje za Alo najavljuje veliko istraživanje na ovu temu.

Foto: Youtube

„Pored redovnih pubertetskih dilema i nedaća koje su karakteristične za odrastanje, sve veći broj roditelja obraća se našem Udruženju sa pitanjima u vezi sa elektronskim cigaretama. Veliki broj roditelja nije bio svestan da ih njihova deca konzumiraju, a posebno ih zabrinjava činjenica rasprostranjene mreže prodaje i načina na koji deca sama dolaze do takvih proizvoda”, ističe Gordana Plemić, direktorka ovog udruženja, čiji su osnivači roditelji koji su iz ličnih iskustava prepoznali potrebu za sistemskom i efikasnom podrškom roditeljstvu u našoj zemlji.

Zbog sve učestalijeg broja pitanja na pomenutu temu, ovo Udruženje je pokrenulo istraživanje kojim će se proveriti dostupnost elektronskih cigareta starijim maloletnicima, kao i njihove poznavanje i navike u konzumiranju istih. Rezultati će biti javno predstavljeni kako bi se uticalo na širenje svesti o aktuelnom problemu sa kojim se svakodnevno susreću tinejdžeri i njihovi roditelji.

“Važno pitanje koje istraživanje detaljno analizira jeste odakle deci u tolikoj meri elektronske cigarete, kao i na koji način se zakonom uređuje ova situacija”, ističe Plemić.

Kako su tinejdžerski dani podjednako teški i za decu i za roditelje, ne treba tražiti krivca ni na jednoj strani. Mladi traže sebe i tokom svog odrastanja imaju potrebu da isprobavaju različite stvari, a određen broj njih ima u većoj ili manjoj meri uticaja i na njihovo zdravlje i kvalitet života. Sa druge strane, roditelji brinu o tome da obezbede porodici sve što je potrebno za život, razmišljaju o njihovoj budućnosti, trude se da balansiraju između poslovnih obaveza, privatnog života i izazova da pruže deci dovoljno pažnje i ljubavi, koje su ključ zdravog sazrevanja.

“Škola itekako može da utiče povoljno kada je prevencija korišćenja elektronskih cigareta u pitanju. Neophodno je govoriti o problemu i ukazivati na sve aspekte sa kojima se susrećemo, kako bismo kao sistem napredovali i ispravili situaciju. Roditeljima na njihovom putu treba pružiti svu pomoć i podršku, a mlade edukovati, možda i kroz vršnjačke edukatore, jer je njima takav sadržaj prijemčiviji. Rad i kvalitetan razgovor su najbolji koraci koji se mogu preduzeti na početku dugog puta. Takođe, u taj proces se moraju uključiti svi, od porodice, preko škole, pa do nadležnih institucija, jer samo zajedničkim snagama možemo pokrenuti stvari na bolje”, zaključuje Gordana Plemić, direktorka udruženja “Roditelj”.

Izvor: alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS