calendar

Ponedeljak 8. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Zavirite u vilu Gorana Bregovića u Crnoj Gori: IZDAJE JE ZA 5.000 EURA SMRT U DOMU ZMAJA OD ŠIPOVA! Povukao se nakon rijalitija, a sada ostao bez najvećeg oslonca u životu HIT LJETA! Sve žene će htjeti kupaći kostim kao Luna Đogani DUNJA ILIĆ TVRDI DA JU JE DEČKO PRETUKAO! Prijavila ga navodno policiji, van sebe: “Davio me je i lomio ruku” Sanja Maletić o porođaju u 52. godini: Borba je trajala 8 godina, Vanja je čudo OBJAVLJEN SNIMAK PRIJE DISKVALIFIKACIJE! Miljana Kulić pravila karambol, gađala kamenjem, obezbjeđenje je opkolilo (VIDEO) Otkrivamo ZAŠTO MARKO I DIVNA DNK ULAZE U IMANJE: Imaju ovakav izazov! KOME JE OVO LIJEPO?! Svi gledaju u ogromne usne Une Čolić Nezir Vilogorac ljubav prema Sarajevu pretočio u instrumentalu ‘Ornaments of Sarajevo’ Doktor Mladen Veletić iz BiH nagrađen za najbolji istraživački rad u oblasti liječenja raka mozga! ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin i Arnel otkrili kakve ih privlače žene! Koga očekuju u spektaklu? (VIDEO) VELIČANSTVEN POSTUPAK SAŠE MIRKOVIĆA! Donio odluku da pomogne porodici čija je kuća IZGORILA U POŽARU ZABORAVITE NA SLADOLED I HLADNU VODU! Dijetetičar otkriva šta najbolje hladi po vrućini OVI TAKMIČARI MORAJU NAPUSTITI KUĆU! Hitno saopštenje! OGLASILA SE INDI, SVE PRIZNALA! Pjevačica iznijela detalje veze sa Zoranom: “Ovog puta mnogo više očekujem od njega nego prošli put” KLJUČNA ODLUKA PRED FINALE: Ova takmičarka će promijeniti tok rijalitija! (FOTO)

PROGNOZA GORA NEGO ŠTO SU MISLILI: Svetu preti katastrofa!

Objavio: RHT
30/08/2022 3:07 PM

Ledeni pokrivač Grenlanda koji se brzo topi će na kraju podići globalni nivo mora za najmanje 27 centimetara, a može dostići i do 78 centimetara.

Foto:youtube

Globalni nivo mora će se podići za 27 centimenata zbog masovnog topljenja ledenog pokrivača Grenlanda. 

Ledeni pokrivač Grenlanda koji se brzo topi će na kraju podići globalni nivo mora za najmanje 27 centimetara, što je više nego dvostruko nego što se ranije predviđalo, navodi se u studiji objavljenoj u ponedeljak.

To bi se moglo nazvati “zombi ledom”. To je led koji je osuđen na propast, iako je još uvek vezan za deblje površine leda, više se ne dopunjuje matičnim glečerima koji sada primaju manje snega. Bez dopune, taj led se topi zbog klimatskih promena i neizbežno će podići mora, rekao je koautor studije Vilijam Kolgan, glaciolog iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda.

Foto:youtube

“To je mrtav led.Samo će se istopiti i nestati sa ledenog pokrivača. Ovaj led je poslat u okean, bez obzira na klimatski scenario koji sada preduzmemo”, rekao je Kolgan u intervjuu.

Glavni autor studije Džejson Boks, glaciolog u istraživanju Grenlanda, rekao je da je “taj led više kao jednom nogom u grobu“. Neizbežnih 27 centimetara u studiji je više nego dvostruko veći porast nivoa mora nego što su naučnici ranije očekivali od topljenja grenlandskog ledenog pokrivača.

Studija objavljena u časopisu “Priroda klimatskih promena” kaže da može dostići i do 78 centimetara. Nasuprot tome, prošlogodišnji izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene predvideo je raspon od 6 do 13 centimetara za verovatno povećanje nivoa mora zbog topljenja leda na Grenlandu do 2100. godine.

Izvor:alo.rs

Tagovi:

  • GRENLAND
  • OTAPANJE
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS