Kada se odlučite na proces mršavljenja, većina pažnje usmjerena je na dijetu, brojanje kalorija i raspored obroka. Ipak, postoje određeni začini koji vam mogu pomoći da brže postignete željene rezultate.

Naime, određeni začini ne samo da poboljšavaju okus jela, već mogu stimulisati metabolizam i olakšati sagorijevanje masnoća. Mnogi od njih već se nalaze u vašoj kuhinji.
Začini koji doprinose gubitku viška kilograma!
Crni biber
Crni biber se u Indiji i jugoistočnoj Aziji koristi hiljadama godina. Aktivne supstance poput piperina i piperonala pomažu u smanjenju viška kilograma, utiču na regulaciju šećera u krvi i jačanje kostiju.
Bijeli luk
Bijeli luk je poznat po svom antibakterijskom djelovanju i sposobnosti da snižava loš kolesterol. Fitokemikalije u češnjaku pomažu tijelu da razgrađuje masnoće i sprječavaju njihovo nakupljanje.
Čili papričice
Čili papričice, poznate i kao kajenski papar, mogu se koristiti svježe ili sušene. One pomažu ubrzanju metabolizma i doprinosu sagorijevanju masnoća, a odlično se uklapaju u razna jela.
Cimet
Cimet je čest u svakom domaćinstvu i koristi se za pojačavanje okusa pića, voća i deserata. Aktivna supstanca cinamaldehid može pomoći razgradnji masnoća, a neke studije ukazuju i na njegovu ulogu u smanjenju apetita.
Đumbir
Đumbir, popularan u kineskoj kuhinji, može smanjiti osjećaj gladi i pomoći tijelu u sagorijevanju masnoća. Topli napici s đumbirom posebno su efikasni u ovom procesu.
Senf
Senf nije samo dodatak hot dogu. Bogat vitaminima i mineralima, senf može ubrzati metabolizam do 25% na nekoliko sati, što znači da tijelo troši više kalorija i pomaže sagorijevanju masnoća.
Uključivanjem ovih začina u svakodnevnu ishranu, proces mršavljenja može postati jednostavniji i učinkovitiji. Čak i mali dodaci jelima mogu napraviti veliku razliku u održavanju vitke linije.
(Avaz.ba/Hypebih.ba/A.Hu.)