Poboljšanje imunog sistema je najbolja odbrana tijela od bolesti, a određene namirnice mogu pomoći u njegovom jačanju.

Iako nijedna namirnica ne može spriječiti bolest, ishrana bogata nutritivno vrijednom hranom ključna je za održavanje optimalne funkcije imuniteta.
Shodno tome, među namirnicama koje se izdvajaju kao bitne za jačanje imuniteta su agrumi poput narandži, grejpa, mandarina, limuna, limete koji obiluju vitaminom C, ključnim za proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija.
Ove namirnice mogu poboljšati vaš imuni sistem!
Osim toga, agrumi sadrže brojne protivupalne i antioksidativne spojeve koji mogu ubrzati oporavak i zaštititi od hroničnih bolesti. Shodno tome da je tijelu potreban dnevni unos vitamina C, agrume je lako uključiti u ishranu tako što ćete ih dodati u jutarnju zobenu kašu, salate, ili da iscijedite svježi sok preko ribe i povrća te ih ubacite u smoothie.
Uz to, bobičasto voće poput borovnica, brusnica, malina, jagoda i kupina je bogato vitaminom C i moćnim antioksidansima. Možete ih jesti svježe ili smrznute, dodati u jogurt ili žitarice, umiješati u kolače ili smoothieje. Njihova prirodna slatkoća ujedno je i odličan način za izbjegavanje dodanog šećera.
Masna riba je pogodan izvor omega-3 masnih kiselina koje smanjuju upale i podržavaju zdravlje imuniteta. Ove zdrave masti mogu smiriti imunološke odgovore pomoći stanicama u borbi protiv infekcija. Masna riba poput lososa, tune, srdela sadrži vitamin D koji je bitan za zaštitu od virusa i bakterija.
Također, brokula spada među namirnice bogate vitaminom A, C i K te željezom, a sadrži spojeve koji potiču proizvodnju glutationa, antioksidansa koji reguliše upale i podržava aktivnost imunih stanica. Kako biste sačuvali što više vitamina, brokulu jedite sirovu ili je kratko kuhajte na pari. Ona je pogodna kao zdrav međuobrok, prilog jelima ili kao dodatak salatama i tjestenini.
Bijeli luk se stoljećima koristi u medicinske svrhe zbog svojih prirodnih svojstava jačanja imuniteta. Njegov glavni aktivni sastojak alicin ima snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Također, pomaže u smanjenju upala, čime dugoročno štiti od bolesti.
Bademi su također bogati vitaminom E, moćnim antioksidansom koji štiti stanice i podržava imunološku funkciju. Jedna šaka badema osigurava skoro 50 posto dnevne potrebe za ovim vitaminom. Bademi se mogu jesti sirovi ili prženi kao međuobrok, maslac od badema ili možete koristiti bademovo mlijeko i brašno u kuhanju.
Lisnato zeleno povrće poput kelja, špinata, blitve je riznica hranjivih tvari za jačanje imuniteta. Bogato je vitaminima A i C te drugim antioksidansima koji podržavaju imunološke stanice, smanjuju upale i štite tijelo od oštećenja. Ovo povrće se može lako uključiti u svakodnevnu ishranu kao osnova za salate, prilog ili kao dodatak supama i varivima.
Jogurt sadrži mnoge probiotike, odnosno korisne bakterije koje održavaju ravnotežu crijevnog mikrobioma. Ova namirnica izvor je vitamina A i D te cinka. Uz to, grčki jogurt je pogodan izbor jer nudi i dodatne proteine.
Također, male i dosljedne navike vremenom mogu značajno ojačati odbranu organizma. Najlakši način je da započnete s hranom koju već volite, postepeno dodajući jednu do dvije hranjive namirnice u svaki obrok. Za snažan imunitet ključni su i kvalitetan san, redovna ishrana, organičavanje unosa alkohola i prestanak pušenja.
(Klix.ba/Hypebih.ba/A.Hu.)