By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Petak, 05.12.2025
  • NAJNOVIJE
  • HOROSKOP
  • HYPE ŽENA
Search
Hype TV
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Reading: Važno je znati i kada soliti jelo, ne samo koliko!
Font ResizerAa
Hype TVHype TV
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Search
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Follow US
© 2025 Hype TV

Home » Važno je znati i kada soliti jelo, ne samo koliko!

LIFESTYLE

Važno je znati i kada soliti jelo, ne samo koliko!

24.10.2025
LIFESTYLE
3 Min Read
Share

​So je jedan od najvažnijih začina u svakoj kuhinji, ali često je greška kada i kako je dodajemo. Prerano ili prekasno dodavanje so može da promjeni teksturu jela, utiče na zadržavanje vlage u mesu i povrću, a može čak i da prekriva suptilne ukuse drugih sastojaka.

Važno je znati i kada soliti jelo, ne samo koliko!
Photo: Wikipedia

Njena uloga nije samo da pojača ukus – so reguliše kako se hrana kuva, zadržava boju povrća i pomaže u razvijanju aroma. Ako naučite pravilno koristiti so, vaša jela će biti savršeno začinjena, harmonična i ukusna svaki put.

Važno je znati i kada soliti jelo, ne samo koliko!

So u mesu i ribi – tajna sočnosti je u sitnim koracima

Kada pripremate meso, važno je dodavati so u pravo vrijeme. Ako posolite meso previše rano, može izgubiti vlagu i postati suvo. S druge strane, lagano posipanje so 30-60 minuta prije kuvanja pomaže mesu da zadrži sokove i postane mekše.

Ribe je najbolje posoliti neposredno prije termičke obrade kako bi sačuvale svoju prirodnu teksturu i nježnost. Pravilna upotreba so u mesu i ribi je ključ da jelo bude sočno i aromatično.

Povrće i tjestenina – dodavanje soli dok kuvate ili pred kraj?

Kod povrća je najbolje dodavati so tokom kuvanja, jer pomaže da se očuva boja, hrskavost i prirodan ukus. Ako čekate sa soljenjem do kraja, povrće može izgubiti živost i postati bljutavo.

Kod tjestenina je trik u dodavanju so u vodu prije nego što ih stavite da se kuvaju – tako testenina upija so iznutra i ima bogatiji, puniji ukus. Pravilno doziranje soli kod povrća i tjestenina čini razliku između prosječnog i odličnog jela.

Supe i sosevi su priča za sebe

Kod supe, čorbi i sosova preporuka je da se so dodaje u nekoliko navrata. Početna doza pomaže da se razvije baza ukusa, dok fina korekcija pred kraj kuvanja omogućava da se balansira intenzitet i aroma jela.

Ako dodate svu so odjednom, postoji rizik da presolite i pokvarite savršenu harmoniju ukusa. Ovo su slojevita jela koja zahtjevaju drugačiji pristup, prenosi “24Sedam”.

BONUS VIDEO:

(Nezavisne.com/Hypebih.ba/A.Hu.)

TAGGED:mesopovrćeribasosoliti
Share This Article
Facebook Threads Copy Link
Previous Article LJUBILA JE PJEVAČA I RODILA MU KĆERKU! LJUBILA JE PJEVAČA I RODILA MU KĆERKU! Pjevačica sada ovog čovjeka gleda kao malo vode na dlanu! (FOTO)
Next Article Uticaj menopauze na pamćenje, koncentraciju i emocionalno zdravlje žena

Ne propustite

LIFESTYLE

Bijeli luk prije spavanja: Prirodna podrška imunitetu i regeneraciji

6 Min Read
Djeca ne žele zimsku odjeću! Kako ih privoliti?
LIFESTYLE

Djeca ne žele zimsku odjeću! Kako ih privoliti?

2 Min Read
Domaće krofne: Okus koji se ne zaboravlja!
LIFESTYLE

Domaće krofne: Okus koji se ne zaboravlja!

1 Min Read
Vrijeme za prekid veze?
LIFESTYLE

Vrijeme za prekid veze? Počinje sezona raskida!

3 Min Read
Show More

ČITAJTE NAS I NA HYPE TV KANALIMA WHATSAPP, VIBER I TELEGRAM

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook, Threads, TikTok!
  • Impresum
  • Politika privatnosti
  • Uslovi korištenja
  • Kontakt
2025 © Hype TV
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?