calendar

Subota 6. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Nurkić napravio fotografiju ispod Starog mosta u Mostaru: Na istoj lokaciji se nalazio i kao dječak POJAVILA SE PRIVATNA FOTKA INDI I ZORANA MARJANOVIĆA! Pjevačica prvi put pokazala kako uživa pored njega ALEKSANDRA NIKOLIĆ VEČERAS ULAZI U RIJALITI! Šok pred sami kraj, ovo niko nije očekivao, potvrđeno! ŠOK! Poslije raskida Baka Prase na moru sa drugarima i gomilom djevojaka, vrela akcija na kolima! (FOTO) SLAVICA SKVAJER EKSKLUZIVNO U “SADA I OVDE” Trener i edukator za NLP i lični razvoj otkriva kako da prevaziđemo samoograničenja! DANIJELA DIMITROVSKA SE SKINULA SA DEČKOM! Jevrem pokazao isklesane trbušnjake, manekenka u vrelom izdanju! Sofia Vergara iza sebe ima dva razvoda, sada je našla sreću: Ovo su sve njene ljubavi Veliki ulov carinika na prelazu Stara Gradiška: I oni ostali u šoku STRAVIČNO! Kćerka (20) holivudskog glumca pronađena mrtva u stanu RAZVODE SE JELENA I IVAN MARINKOVIĆ?! Ona uhvaćena u prevari sa ovim učesnikom, SKANDAL PRED KRAJ RIJALITIJA! LUNA ĐOGANI POTVRDILA SRETNE VIJESTI! Ovo su svi čekali, sve objavljeno javno: Poslije toliko godina, opet… PORODILA SE TAMARA DRAGIČEVIĆ Glumica na svijet donijela sina, ovo su detalji ”SVE JE TO DOGOVOR” ŠOKANTNO! Marija Kulić RASKRINKALA TAJNI PLAN Ivana i Jelene: “To su smislili da zarade pare” ŠOK NAD ŠOKOVIMA! Nećete vjerovati KOLIKO novca je Iva Grgurić pukla na estetske operacije da bi promijenila LIČNI OPIS (VIDEO) MILE KITIĆ IMAO INTIMNE ODNOSE ZA PARE Pjevač sve priznao: Za noć mi je platila 7.000 eura Imitirao i provocirao Novaka, pa dobio životnu lekciju: Razbjesnio Đokovića, zato sad šuti kao zaliven!

Čašica alkohola posle jela – MIT ili ISTINA: Da li je zaista dobro “DRMNUTI JEDNU RAKIJU” nakon obroka?

Objavio: RHT
04/03/2022 8:30 AM

Kad smo se počastili s ovako raskošnom večerom, neprijatan osećaj sitosti (odnosno prejedenosti) obično ne čeka dugo. Naime, masna i visokokalorična hrana može žestoko da optereti naš želudac. Mnogi tada rado zgrabe rakiju za probavu. Međutim, da li je alkohol zaista bitan nakon ovakve gozbe ili je to samo još jedan mit o alkoholnim pićima?

Foto:Printscreen/Shutterstock

Digestivna rakija nakon raskošnog obroka? Bolje ne!

Medicina ima jasan odgovor na ovo pitanje: digestivna rakija je mit, jer alkohol definitivno nema probavni efekat. Istraživanje Univerzitetske bolnice u Cirihu to je uspelo i da dokaže. Nakon tradicionalnog fondua od švajcarskog sira, koji je bio poslužen s belim vinom ili crnim čajem, ispitanici su jednom popili rakiju, a drugi put vodu. Rezultat istraživanja: alkohol usporava probavu, a to se odnosi i na belo vino i na rakiju. U dane kada su ispitanici pili čaj ili vodu uz ili nakon fondua, varili su raskošan obrok mnogo brže nego uz alkoholno piće.

Dakle, nije bilo ni traga “čišćenju želuca” koje su obećavali baka i deka s rakijom (ili vinom).

– Nema naučnih dokaza da rakija za probavu zaista ima željeni efekat – objašnjava Antje Gahl, portparolka Nemačkog društva za ishranu (DGE).

Premda alkohol može da podstakne proizvodnju želudačne kiseline, takođe sprečava pražnjenje probavnih organa.

– Percipirani efekat da alkohol čisti želudac verovatniji je zbog činjenice da ima blago narkotički efekat. Tako se smanjuje neprijatan osećaj sitosti.-  nastavlja Gahl.

Stoga, ako zaista želite da uradite nešto dobro za svoje zdravlje, recite “ne” rakiji i umesto toga izađite na kratku šetnju. Prema Antje Gahl, vežba zapravo podstiče probavu.

Biljni čaj takođe može pomoći protiv neprijatnog osećaja sitosti ako ste pojeli previše ili je tu bilo više masnoće. Kamilica, anis i komorač olakšavaju rad gastrointestinalnog trakta.

Izvor: NajŽena/hypebih.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS