Unos cinka u organizam je presudan tokom jeseni: Najviše ga ima u ovim namirnicama
Unos cinka presudan tokom jeseni
Jedan od najjednostavnijih načina za jačanje imuniteta je unos minerala i vitamina, posebno u nadolazećoj sezoni prehlada i gripa.
Unos cinka presudan tokom jeseni
Shodno tome, potrebno je unositi i dovoljne količine cinka.
Cink je mineral koji je potrebno unositi tokom cijele godine, a pogotovo u hladnijim danima jer je tada organizam podložniji virusima i bolestima.
Nutricionista Ejmi Kodson za “People” je navela zašto je važno unositi cink i u kojim se namirnicama se nalazi.
Ona navodi da je cink esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama poput zarastanja rana, sinteze DNK i diobe stanica.
Ovaj mineral posebno je važan za imunitet jer pomaže u aktiviranju T-limfocita poznatijih i kao T-stanice koje su ključne u odbrani tijela od patogena.
Nutricionista Džerlin Džons cink je opisala kao čuvar imuniteta koji djeluje kao antioksidans.
Za svakodnevni unos cinka preporučena doza je osam miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce.
Trudnicama je potrebno 11 miligrama dnevno, a dojiljama 12 miligrama. Ukoliko želite unijeti dovoljno cinka najbolji način je hranom.
Izdvaja se goveđe meso, kamenice, riba, morski plodovi, jaja…
Među namirnicama koje imaju dovoljno cinka izdvaja se goveđe meso, kamenice, riba, morski plodovi, jaja i mliječni proizvodi.
Vegeterijanci i vegani dnevnu dozu cinka mogu pronaći u namirnicama poput graha, mahuna, orašastih plodova, sjemenki, žitarica, leće i zobi.
Pročitajte i: Naučnici tvrde da ovo voće podmlađuje mozak i srce!
BONUS VIDEO:
(People/hypebih.ba/G. Š.)