calendar

Četvrtak 3. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Fatima otkrila da nije ljuta: Danas Jano ti sve radi, pa pijemo kafe Slovenci sa nestrpljenjem očekuju spektakl u Stožicama i nastavak trilogije “Kafana na Balkanu”i film “Stravično” ANELI SE NAKLJUKALA LIJEKOVIMA ZBOG SRAMNIH KLIPOVA SA RAJAČIĆEM: Kad se povratim, drugačije ću sa vama Supruga Milana Kalinića našla novog dečka SITA NAKON SKANDALA ODUSTALA OD ANELI: Napali je fanovi, direktno se obratila sestri! “Ako Željko pita za TATU, reći ću mu…” Miljana DONIJELA BRUTALNU ODLUKU, šta li će Ivan reći na OVE RIJEČI?! VELIKI DOGAĐAJ U LJUBLJANI! Održana konferencija povodom premijere filma “STRAVIČNO” i koncerta Ace Lukasa (FOTO) Grizman igrao u kopačkama od 65 eura Uroš moli Mateju za OPROŠTAJ! Žestoki sudar u rijalitiju! POSLIJE ANELI NEMA KAJANJA! Pjevačica Verena Cerovina uhapšena zbog pomaganja članu kriminalne grupe Nakon Anelinog sramotnog ponašanja oglasio se i Janjuš: Od ovoga se NE MOŽE OPRATI (FOTO) “SHOWBLIZ” U ZAGREBU KOD STANISLAVA KROFAKA! “SPAVAO SAM NA TERASI, a danas IMAM IMPERIJU” Film Danisa Tanovića “Nakon ljeta” bh. kandidat za nagradu Oskar Deset hiljada Tuzlaka uživalo na koncertu Halida Bešlića, priredio fantastičnu atmosferu Terza bez imalo blama javno izjavio da ostavlja Milicu i nerođenu bebu: Čuvaj i pazi bebu, jer me ona jedino zanima Kćerka Nikol Kidman debitovala na modnoj pisti: Tek joj je 16 godina, a već je zvijezda

Najviša isplaćena mjesečna plata u Republici Srpskoj skoro 250.000 KM!

Objavio: RHT
03/10/2024 10:15 AM

Najviša isplaćena plata

Radnik u Istočnom Novom Sarajevu, zaposlen u trgovini na veliko duhanskim proizvodima, zaradio je za mjesec dana 246.506 KM.

Foto: Centralna banka

To je ujedno najveće prijavljeno pojedinačno neto primanje po osnovu radnog odnosa u Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine, rečeno je za “Nezavisne novine” u Poreskoj upravi RS.

Najviša isplaćena plata

Kada se u obzir uzme podatak da je u avgustu prosječna plata u Republici Srpskoj iznosila 1.411 KM, ovom radniku isplaćene su 174 takve plate.

Na drugom mjestu tabele pet najvećih isplaćenih neto primanja našao se radnik iz Kotor Varoša. On je zaposlen u proizvodnji obuće, a kojem je isplaćena plata od 197.026 marka.

“Radnik iz Banjaluke, koji je zaposlen u djelatnosti ostalo novčano poslovanje, odnosno posredovanje, našao se na trećem mjestu. Sa platom od 117.158KM”, istakli su iz Poreske uprave RS.

Među pet najvećih plata za devet mjeseci našla se i plata Banjalučanina od 109.516 KM zaposlenog u oblasti ostalog novčanog poslovanja – posredovanja.

“Na posljednjem mjestu top pet najvećih neto primanja našao se još jedan Banjalučanin. On je zaposlen u trgovini na veliko mašinama za rudarstvo i građevinarstvo kojem je za mjesec dana legla plata od 100.414 maraka.”, zaključili su iz Poreske uprave Srpske.

Siniša Pepić, doktor ekonomske diplomatije, ističe da podaci o najvećim mjesečnim platama u Republici Srpskoj ukazuju na nekoliko značajnih aspekata ekonomske strukture i dinamike tržišta rada.

Visoke profitne marže

“Prvo, činjenica da je najviša plata isplaćena u sektoru trgovine na veliko duvanskim proizvodima može se povezati s visokim profitnim maržama u ovoj industriji. Ali i sa specifičnim pozicijama koje nose značajan finansijski rizik i odgovornost, te su adekvatno nagrađene. Sa druge strane, zanimljiv je podatak da je plata u sektoru proizvodnje obuće blizu ovih rekordnih iznosa. To ukazuje na mogućnost postojanja specifičnih ugovora ili bonusa koji su vezani za rezultate poslovanja. Ili globalne ugovore koji kompanije u ovom sektoru mogu ostvariti” – kazao je Pepić.

Dodaje da imati ljude koji zarađuju visoke iznose novca svakako može biti pozitivan signal.

“To ukazuje na postojanje privrednih sektora u Republici Srpskoj koji generišu značajne prihode i stvaraju visoko plaćene pozicije. Takvi primjeri mogu privući strane investitore i podstaći dalji ekonomski razvoj. Ali, važno je da se ovaj prosperitet ravnomjerno širi kroz različite industrije i slojeve društva. Kako bi pozitivni efekti visokih plata bili vidljivi širem stanovništvu”, kazao je Pepić.

Dodaje da ovi podaci takođe otvaraju pitanje strukture zarada u Srpskoj, gdje je većina zaposlenih daleko od ovakvih primanja.

Ekonomska nejednakost

“Potrebno je raditi na smanjenju ekonomske nejednakosti. Osiguravajući pravedniju raspodjelu bogatstva kroz podršku malim i srednjim preduzećima, inovacijama i obrazovanju. Ukoliko se sistemski ne podstiče razvoj drugih sektora i radna mjesta koja pružaju priliku za dostojanstven život, ovakvi ekstremi u platama mogu dovesti do socijalnih tenzija. I jačanja osjećaja nejednakosti”, kazao je Pepić.

Milenko Stanić, ekonomista, ističe da ovako visoke plate nisu prihvatljive za bilo kakvo društvo, pa čak i na tržištu ekonomije.

“Toliko visoke isplata plata sigurno nisu povezane sa radom i rezultatom rada u tim preduzećima.”, kazao je Stanić i, kako kaže, pretpostavlja da se radi o radnicima u vlasničkim preduzećima.

Pročitajte i: Koliko koštaju prenosive tablice u Bosni i Hercegovini? Kakva je procedura za izdavanje.

BONUS VIDEO:

(Nezavisne novine/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS