calendar

Sreda 2. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
POZNATI STIGLI NA VJENČANJE ALEKSANDRE BURSAĆ! Pjevačice u izazovim kombinacijama, šokirale priznanjima! (FOTO) Sedam godina od smrti Donne Ares: Dostojanstvena i nepokolebljiva – Ja nisam ona što bi pala na koljena TERZINA LJUBAVNICA SE, BEZ SRAMA, JAVNO OBRATILA TRUDNOJ MILICI! Nakon što su ozvaničili vezu, Sofija poručila Veličkovićevoj samo jedno! KAKO JE NIJE SRAMOTA?! Ilda Šaulić pred solistički koncert! “Moj otac neće biti sa mnom fizički, ali će biti prisutan!” “DEČKO IMA OZBILJNE PROBLEME” Anita razvezala jezik nakon raskida, priznala sve o Anđelu: “Prošla sam sve i svašta” Najbolja prijateljica Bojane Barbi otkriva njen plan veze sa Karićem: Ona zaslužuje najbolje JELISAVETA ORAŠANIN OPET PROVOCIRA! Glumica sve iznenadila novim slikama IZ NOĆNOG PROVODA (FOTO) Janjuš tješio Milicu, najcrnje popljuvao Terzu, a zajedno ulaze u petak? Milica kroz suze! Italijan u podrumu pronašao sliku Pabla Pikasa vrijednu šest miliona dolara Fatalni Elmedin otvoreno o novim prijateljicama: Moji savjeti produžavaju život! Zašto infarkt sve češće pogađa mlade? Krema djeluje poput filera: Popunjava bore i vraća licu volumen Kada je najbolje vrijeme za seks? Zemljotres pogodio BiH SKANDALČINA! Sofija ozvaničila vezu sa Terzom i obratila se trudnoj Milici! BRZO STIGAO ODGOVOR FIFA kaznila legendu, Eto javno kritizirao dijeljenje pravde

Koliko koštaju prenosive tablice u Bosni i Hercegovini? Kakva je procedura za izdavanje

Objavio: RHT
02/10/2024 3:15 PM

Koliko koštaju prenosive tablice?

Visina novčane naknade za izdavanje i korištenje prenosive registarske tablice iznosi 20 KM, saopšteno je iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Foto: Nezavisne novine/MUP RS

Kako dodaju, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Pravilnikom o registrovanju vozila, a uz podršku IDDEEA, omogućeno je korištenje prenosivih registarskih tablica.

Koliko koštaju prenosive tablice?

“Prenosive tablice su namijenjene za korištenje isključivo unutar granica BiH. A njihova primjena pojednostavljuje kupoprodaju automobila i sprečava rizik od nenaplaćenih udesa. Za vozila koja su neregistrovana učestvovala u saoboraćaju.” – dodali su iz IDDEEA.

IDDEAA je unaprijedila funkcionalnost sistema. Tako da kantonalni MUP-ovi u FBiH, MUP Republike Srpske i Odjeljenje za javni registar Vlade Brčko distrikta mogu bez problema izdavati ove tablice. Kakve već dugo postoje u zemljama Evropske unije.

“Ove tablice su crvene i izdaju se pravnim ili fizičkim licima – preduzetnicima. Mogu da se koriste za automobile. Koji se voze na testnu vožnju, popravku, tehnički pregled, do mjesta prodaje ili izlaganja, atestiranja ili čuvanja. U vozilu na kojem se nalaze prenosive registarske tablice, a koje učestvuje u saobraćaju, mora se nalaziti potvrda o registraciji vozila za prenosive registarske tablice. Kao i isprava o osiguranju od automobilske odgovornosti za te prenosive registarske tablice. I potvrda o korištenju prenosivih registarskih tablica koje su na vozilu.”, naveli su iz IDDEEA.

Savjet ministara BiH je početkom ove godine donio Pravilnik o cijeni dokumenata o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila. Kojim se definiše visina naknade za registrovanje i korištenje prenosivih registarskih tablica. A IDDEEA je doradila funkcionalnosti sistema odnosno baze podataka i tako su stvoreni tehnički preduslovi za uvođenje prenosivih tablica u upotrebu.

Pravilnik o registraciji vozila

“U Pravilniku o dopunama Pravilnika o registraciji vozila se precizira da se zahtjev za izdavanje prenosivih tablica za vozilo podnosi policijskoj stanici prema sjedištu pravnog ili fizičkog lica – preduzetnika. A nakon podnošenja zahtjeva nadležni organ donosi rješenje kojim se odobrava izdavanje prenosivih tablica. U skladu s registrovanom djelatnošću podnosioca zahtjeva”, dodaju iz IDDEEA.

Pročitajte i: Za sutra u Bosni i Hercegovini izdat narandžasti meteoalarm.

BONUS VIDEO:

(Nezavisne/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS