calendar

Petak 4. Oktobar, 2023

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE DAVORIN POPOVIĆ: Legende žive vječno

Objavio: RHT
23/09/2024 11:15 AM

Legende žive vječno

Na današnji dan 1946. godine u Sarajevu je rođen Davorin Popović, legendarni Pjevač.

Foto: Facebook

Osim nadimka Pjevač, odmilja su ga zvali i Dačo, a nadimak Pimpek je dobio u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha.

Legende žive vječno

Davorin se u mladosti bavio rukometom i košarkom, u košarci je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapiten KK Mlada Bosna (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je više od 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Muzičku karijeru počeo je u grupi “Lutalice”, a “Indexima” se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostao njihov zaštitni znak. S “Indexima” je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše SFR Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku “Indexa”, objavio je tri albuma. Godine 1975., objavio je album “Svaka je ljubav ista (osim one prave)”, 1984. “S tobom dijelim sve”, a album istog naziva ali s drugim pjesmama izašao je 1995. godine.

Osamdesetih godina 20. vijeka često je nastupao s “Mostarskim kišama”, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjajno je izveo pjesmu “Žute dunje” za soundtrack filma “Kuduz”, a jednom je nastupio i na Evrosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom “21. vijek”. Zauzeo je 19. mjesto. Prije toga Davorin je za Eurosong konkurirao 1967. s “Indexima”, te kao solist 1993. na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Evrope.

Sahranjen 20. juna 2001.

Popović je zajedno s “Indexima” dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima. Kao i estradne nagrade SFR Jugoslavije.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače. Sahranjen je 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Pročitajte i: Dnevni horoskop za ponedjeljak, 23. septembar 2024: Ovnovi da se čuvaju promahe, pred Blizanci naporan dan, a Strijelcima izazovi i iznenađenja.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS