calendar

Petak 4. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Otkazuju se koncerti i nastupi u BiH zbog teške situacije! Vanredno stanje Taki ponizio Stanislava i PORUČIO MU OVO: Sigurno će dobiti jak odgovor! Google snima sve što vi govorite: Evo kako možete isključiti tu opciju SKANDALOZNA TAJNA MIONE JOVANOVIĆ! Zbog OVOGA neće moći da RODI BEBU Nenadu, drugarica razvezla jezik šta je uradila njemu iza leđa! ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Fatima: Jano, samo mudruješ, a mene zaboliše leđa! “Nema smisla, ali je vrisnem…” Fudbalski savez BiH odgodio četiri utakmice Wwin lige BiH zbog katastrofalnih poplava Ibrahimović se za rođendan počastio skupocjenim poklonom, na cifru nije gledao: “Nije loše, prijatelju” “PJESMA LUDILO MOJE JE PRVO MENI PONUĐENA” Emir Lapsus nikad iskreniji, priznao šok detalje: “Moja najveća ljubav je bila moj fan” Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić u Donjoj Jablanici: Tu smo da ljudski pomognemo “DONATOR SJEMENE TEČNOSTI” Milica OBJAVILA PRIVATNE PREPISKE s Terzom, pa pokazala PRVE SLIKE S ULTRAZVUKA (FOTO/VIDEO) EKSKLUZIVNO Pogledajte pokušaj spašavanja života u Jablanici! Alarmantni vapaj iz vode! ANELI TRAŽI DA HITNO NAPUSTI RIJALITI! Ne prestaje da kuka, ponavlja samo jedno! Film prema motivima života Ace Lukasa dobio svoj nastavak: Dio kadrova snimili su u Zagrebu! Predložen pritvor za pjevačicu Verenu Cerovinu HITNO PREKINUT NASTUP NATAŠE BEKVALAC! Bakljada u klubu, pjevačica ostala nijema! (VIDEO) Transfuzijski centar SKB Mostar poziva dobrovoljce da daruju krv

VREMENSKA PROGNOZA Saznajte do kada će trajati Miholjsko ljeto? SUTRA POČINJE JESEN

Objavio: RHT
21/09/2024 10:59 PM

Do kada će trajati Miholjsko ljeto

Građani BiH do kraja vikenda i prvog dana naredne sedmice mogu uživati u sunčanom vremenu i dosta visokim temperaturama za septembar. 

Do kada će trajati Miholjsko ljeto / FOTO: TANJUG

FOTO: TANJUG

Potvrđuju to prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ali i zavoda u regionu.

Do kada će trajati Miholjsko ljeto

– Jedino što će ličiti na jesen jesu jutarnje magle duž riječnih kotlina. Očekujemo je i sutra, a temperature dosta više od prosjeka, pa uz sunce i slab vjetar imamo pravi ljetni ugođaj. Ponedjeljak će takođe biti stabilniji, sa temperaturama od 10 do 16 ujutro, a maksimalnim dnevnim između 20 i 25, a u Hercegovini čak i 27 stepeni – rekao je Bakir Krajinović, meteorolog i klimatolog u FHMZ.

Prvu promjenu vremena, koja neće donijeti značajnije promjene u temperaturi, možemo očekivati od utorka. Tada se najavljuje povećanje oblačnosti u popodnevnim satima, uz mogućnost lokalnih pljuskova. Ipak, zadržat će se toplo vrijeme s temperaturama koje će se kretati između 18 i 24 stepena.

– To će nekako obilježiti vrijeme iduće sedmice. Istina, neće to biti konstantna kiša, ali kišobran neka je uvijek uz nas. Natprosječno visoke temperature očekujemo sve do kraja mjeseca, a početak oktobra obilježiće dosta promjenjivo vrijeme, češće padavine i niže jutarnje temperature. Jutra će biti dosta svježa, sa temperaturama između 2 i 6 u Bosni, a maksimalne neće prelaziti 20 stepeni. Kako uđemo u oktobar, tako će i temperature biti prikladne godišnjem dobu. Osjećaj hladnoće će biti dosta izraženiji, ali čemu vrijeme tome i vakat – naglašava Krajinović.

Meteorološki fenomen

Nakon nekoliko dana zahlađenja, trenutno smo u periodu koji je u narodu poznat kao Miholjsko ili Bablje ljeto.

– To je naziv za meteorološki fenomen kada vremenski uslovi više liče na ljeto, a u principu nam stiže početkom jeseni kad god se jave natprosječne temperature. Sve što je u narodu veže se za neki period, bez preciznih datuma, tako da možemo reći da smo trenutno i do kraja mjeseca u Miholjskom ljetu – kaže Krajinović.

Inače, sutra u 14.43 sati počinje jesen, a u isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte nastupiće proljeće.

U tom trenutku će Sunce biti u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno prelazi sa sjeverne na južnu nebesku poluloptu, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda.

Na dan početka jeseni Sunce u Beogradu izlazi u 6.25 časova, a zalazi u 18.34, što znači da će obdanica trajati 12 časova i devet minuta, a noć 11 časova i 51 minut.

Obdanica i noć će biti iste dužine 25. septembra.

Pročitajte i: Feđa Isović: Šokiran sam, obustavili smo produkciju serije u kojoj je Kasumović igrao glavnu ulogu.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS