calendar

Utorak 17. Septembar, 2023

Preminuo kultni glumac: Balkan ostao bez legende

Objavio: RHT
16/09/2024 11:40 PM

Preminuo kultni glumac: Balkan ostao bez legende

Dinos Karidis, jedan od najvoljenijih i najcjenjenijih glumaca grčkog filma, preminuo je u 87. godini života. Vijest o njegovoj smrti ispunila je tugom grčku publiku koja je odrastala i stasavala uz njegove uloge.

Preminuo kultni glumac: Balkan ostao bez legende/Foto: printscreen

Čovjek koji je svoj život posvetio umjetnosti, ostavio je neizbrisiv trag na filmskom platnu, teatru i ekranu, kao i u srcima onih koji su ga lično poznavali.

Njegova kćerka je također čuvena grčka glumica Smaragda Karidis.

Rođen 1937. godine u Atini, Karidis je od malih nogu pokazivao interesovanje za pozorište i glumu. Završio je dramsku školu Nacionalnog pozorišta, gdje se ubrzo istakao svojim talentom i posvećenošću. Njegova karijera trajala je više od šest desetljeća, uz nastupe u pozorišnim produkcijama, filmovima i televizijskim serijama koje su osvajale publiku.

Od svojih ranih dana, Karidis je bio primjeran glumac, sa snažnim pozorišnim prisustvom. Njegovi nastupi u Nacionalnom pozorištu, kao i saradnje s vodećim režiserima tog vremena, poput Karolosa Kouna i Aleksisa Minotisa, ostavili su snažan pečat na današnju grčku kulturu. Glumio je glavne uloge u antičkim dramama i savremenom grčkom pozorištu, a njegove izvedbe bile su prepoznatljive po senzibilitetu i unutrašnjoj dubini koju je donosio likovima.

Filmsko platno

Na filmskom platnu, Dinos Karidis je osvojio publiku svojom višedimenzionalnom interpretativnom sposobnošću. Izdvajao se u klasičnim grčkim filmovima, poput “Lole” Dina Dimopulosa, kao i u komedijama koje je publika tog vremena obožavala. Iako je s lakoćom igrao dramatične likove, komedija je bila žanr koji ga je učinio posebno voljenim. Njegova blaga ličnost i spontan smisao za humor učvrstili su ga u svijesti javnosti kao jednog od najtoplijih i najharizmatičnijih umjetnika.

Nikada nije bio ograničen na određeni tip uloge. Obožavao je raznolikost i izazov, što se vidjelo u njegovim izborima u filmu i pozorištu.

Pored svog rada na igranom filmu i pozorištu, Karidis je bio stalno prisutan i na grčkoj televiziji. Učestvovao je u popularnim serijama, poput “Oni i ja”, koje su ostavile trag na grčku televizijsku kulturu.

Bio je vrlo aktivan u građanskoj borbi. Javno je izražavao svoje stavove o političkim i društvenim problemima zemlje. Često je aktivno učestvovao u inicijativama koje se tiču zaštite kulture i prava umjetnika. Njegov doprinos umjetničkoj i kulturnoj sceni Grčke nije se ograničavao samo na njegov rad. Već se proširivao na promovisanje vrijednosti koje je smatrao ključnim za zdravo društvo.

BONUS VIDEO

hypebih.ba/sd.rs/O.T.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS