calendar

Sreda 11. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Mislili ste da je ljeto bilo žestoko? Nedim Sladić otkriva koliko metara snijega da očekujemo KAJA OSTOJIĆ SE, IPAK, UDAJE DANAS PO ČETVRTI PUT?! DEKORACIJA ĆE BITI CRNA?! Pjevačica pokazala kako će izgledati, pa objavila fotografiju vjerenika! (FOTO) OGLASIO SE ASMIN I SASUO PALJBU DOKAZIMA? Život sam joj pokazao i sve njene gluposti plaćao HAOS IZMEĐU TEODORE I BEBICE! MACANOVIĆ DEMOLIRAO SVE PRED SOBOM! Uhvatio je sa drugim, pa povraćao od muke! Ponovo se oglasio otac Anela Ahmedhodžića: Pitanje je kako može biti njegovo dijete, rekao sam mu da provjeri DNK ISTINA O MAJI I STANISLAVU! PUKLA TIKVA ZBOG LOVE!? Starleta progovorila o 15.000 eurića ”Ja sam u šoku” SARAJEVSKA LEGENDA: Arapi ostavljaju VREĆE PARA, Mercedes je auto, ostalo su autići VIKI MILJKOVIĆ POKAZALA UNUTRAŠNJOST SVOJE LUKS JAHTE! Pjevačica se opustila, pa unajmila i privatnu kuharicu! (FOTO) JAČI NEGO IKAD! Saša Mirković objavio PONOSNE VIJESTI: Hype OSVAJA REGION CAR KONAČNO SVE PRIZNAO! PROGOVORIO O POMIRENJU SA MAJOM! Ovo je cijela istina, više nije mogao da izdrži: “Drago mi je!” JELENA MARINKOVIĆ BEZ BLAMA POKAZALA SILIKONE Podigla je majicu, a gledaoce zaprepastio prizor! VANREDNO UBACIVANJE: MARIJA KULIĆ OTKRILA DA LI ULAZI U RIJALITI nakon SKANDALA NA PARKINGU TELEVIZIJE Mozgalica s Harvarda koju 95 odsto ljudi nije moglo da riješi postala je viralna: Da li vi znate odgovor? ANU RAJKOVIĆ RAZAPELI NA MREŽAMA NAKON POROĐAJA ZBOG OVOGA! Hitno se oglasila nakon brutalnog napada! Ovo neće trpiti! (FOTO) SVE JE SUPER MOJ MUŽ JE BOKSER! Marija odgovorila Memi na batinanje Siniše! PARE TI BRIŠU SJEĆANJE DESINGERICA I ZERA OBJELODANILI SRETNE VIJESTI! Pjevačica sve dokumentovala (FOTO)

Znate li da položaj u kojem spavate utiče na vaše zdravlje

Objavio: RHT
11/09/2024 4:45 PM

Položaj u kojem spavate

Većina nas obično spava na boku ili na stomaku. Spavanje na leđima nije posebno popularno, ali kičma bi vam bila zahvalna.

Foto: Pixabay

Zapravo, spavanje na leđima se preporučuje od malih nogu iz različitih razloga. Čak i u slučaju beba.

Položaj u kojem spavate

Pedijatri preporučuju ovu poziciju da bi se smanjio rizik od iznenadne smrti bebe. Kada dijete spava na stomaku, nos je više opterećen bakterijama, što takođe negativno utiče na funkcionisanje respiratornog sistema. Kod odraslih, spavanje na leđima je prvenstveno povezano sa manjim opterećenjem kičme. 

Healthline.com piše o prednostima, u nekoliko slučajeva koristeći specifična naučna istraživanja. Da biste imali najviše koristi od spavanja na leđima, možete da stavite jastuk ili umotani peškir ispod koljena i donjeg dijela leđa, što će podržati vaše tijelo na mjestima sa prirodnim krivinama i smanjiti pritisak.

Šta se dešava kad spavate na leđima?

Spavanje na leđima može da smanji bol u leđima i vratu, ali i pomaže u smanjenju pritiska na kičmu. Ovaj položaj liči na situaciju kada stojimo uspravno i to je prirodan položaj našeg tijela. Spavanje na stomaku sa glavom nagnutom u stranu je slično okretanju glave u jednom pravcu satima dok sjedite. Ovo može da izazove bol. Ležeći položaj takođe vrši pritisak na kičmu jer je vrat nagnut unazad. Korejska studija iz 2017. pokazala je da je spavanje na leđima sa obe ruke sa strane ili na grudima najbolji način da izbjegnete bol.

Spavanje na leđima poboljšava disanje

Ako spavate na stomaku ili boku, možda ograničavate prostor za disanje. Dijafragma je mišić odgovoran za disanje, a njegova kompresija uzrokuje plitko disanje. Duboko dijafragmalno disanje tokom spavanja može da donese prednosti kao što su smanjenje stresa, poboljšanje raspoloženja i koncentracije nakon buđenja. Studija iz 2019. objavljena u časopisu Frontiers in Psychiatry otkrila je da duboko disanje povećava proizvodnju melatonina, hormona koji podstiče opuštanje, poboljšava kvalitet sna i povećava aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema.

Spavanje na leđima smanjuje rizik od nastanka bora

Spavanje sa licem pritisnutim u jastuk može da rastegne i iritira kožu, uzrokujući stvaranje bora. Nastalo trenje izaziva stvaranje dubljih bora na licu. Isto važi i za kožu vrata koja se pri spavanju na stomaku gnječi i uvrne. Spavanje na leđima ne samo da smanjuje rizik od nastanka bora (vrat vam je ravan), već i omogućava da proizvodi za negu kože ostanu na licu, a ne na jastuku.

Spavanje na leđima može da smanji oticanje lica

Kada ležimo na licu, razne tečnosti se nakupljaju u donjim dijelovima lica. A nakupljanje tečnosti može da izazove otok oko očiju i samog lica. Ležanjem na leđima ne dajemo prostor za nakupljanje tečnosti, što smanjuje otok. Kada spavate (na leđima), glava treba da bude blago podignuta. Ovo omogućava da kontrolišete gdje se tečnost akumulira i da se probudite mnogo odmorniji.

Spavanje na leđima i tenzione glavobolje

Spavanje na leđima, kao i kod vrata i kičme, takođe pomaže da se smanji pritisak na glavu. Glavobolje cervikalnog porijekla ili koje potiču iz vratne kičme često se miješaju sa migrenama. Simptomi mogu da uključuju pulsirajući bol na jednoj strani glave, ukočenost vrata, bol oko očiju, bol pri kašljanju ili kijanju, preosjetljivost na svjetlost i buku i smetnje vida.

Pročitajte i: Amerikanke otkrile koja veličina muškog ponosa je idealna: Odgovor će vas sigurno iznenaditi.

BONUS VIDEO:

(Mondo/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS