calendar

Ponedeljak 2. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Otkriveni novi tragovi u istrazi slučaja male Danke Ilić Stefan Karić otkrio skandalozne detalje raskida sa Jovanom Ljubisavljević: FLERTOVALA JE SA BOGDANOM DOK SMO BILI U VEZI TRAGEDIJA Detalji užasne nesreće kod Kaknja: Žrtve ispale iz džipa prilikom prevrtanja MALI ŽELJKO KRENUO U ŠKOLU, A OD MILJANE I IVANA NI TRAGA NI GLASA! Marija sve objavila, JAVNOST U ŠOKU! (FOTO) Četiri osobe poginule u džipu na Lipničkom brdu STANISLAVU UNIŠTEN NOVI AUTOMOBIL: Dođite meni u oči, pa recite šta vas muči (FOTO) Prijavljeno policiji da su kod Kaknja pronađene četiri mrtve osobe AHŠEN ATALJANC O BALETU I NEUSPJELOJ OPERACIJI KUKA! Ekskluzivno u emisiji “Male stvari” Snežane Dakić (VIDEO) Stiže mlad Mjesec u Djevici: Za tri hotoskopska znaka donosi eksploziju dobrog Trojica migranata uhapšena u Bihaću zbog otmice: Uz prijetnju oružjem za otkupninu tražili 15.000 eura MIONIN STOMAK U PRVOM PLANU! PRIZNALA SVE O TRUDNOĆI! GOGU SEKULIĆ UDARIO AUTOMOBIL! Pjevačica hitno prevežena u Urgentni centar ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Ljubav je moto za uspjeh! “Gori vatra i u našim srcima” (VIDEO) “Ne mogu Lunu NAZVATI NAJBOLJIM PRIJATELJEM, ALI…” Savo Perović otkrio u kakvim je odnosima sa Markom Miljkovićem! (VIDEO) Počela nova školska godina: U klupama sve manje đaka! ZABRINJAVAJUĆI PODACI ANITINE TANGE U PRVOM PLANU: Zalazak sunca, romantika, a njena poza na njemu je (PRE)BEZOBRAZNA! ŠTA ĆE NA OVO KAZATI ANĐELO? (FOTO)

Počela nova školska godina: U klupama sve manje đaka! ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Objavio: RHT
02/09/2024 10:40 AM

U klupama sve manje đaka!

Nova školska godina počinje danas u sedam kantona u Federaciji BiH, kao i Republici Srpskoj.

Foto: Avaz

Tako će u klupe sjesti učenici u Unsko-sanskom kantonu, izuzev onih u Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu, gdje je nastava odgođena za 9. septembar zbog tragičnog događaja od 21. avgusta, te Tuzlanskom, Bosanskopodrinjskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Livanjskom i Kantonu Sarajevo.

U klupama sve manje đaka!

Sedam dana kasnije, odnosno 9. septembra, nova školska godina će početi u Zapadnohercegovačkom, kao i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je Vlada HNK donijela odluku o odgodi početka nastave za jednu sedmicu zbog iznimno visokih temperatura.

Iz istih razloga odluku o odgodi početka nastave donijelo i nadležno ministarstvo obrazovanja u Posavskom kantonu te će nastava u svim tamošnjim osnovnim i srednjim školama početi, također, 9. septembra.

O tome koliko će učenika sjesti u školske klupe u Federaciji BiH, a pogotovo koliko je upisanih prvačića, preciznih podataka nema. Iz pojedinih kantonalnih ministarstava su iznijeli te informacije, dok su iz drugih, za sada, nedostupne.

Trend smanjenja

Prema tim, nepotpunim podacima, vidljivo je da je nastavljen trend smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola. Tako će 4.300 osnovaca prvi put sjesti u školske klupe na području Kantona Sarajevo. Broj prvačića u protekloj školskoj godini u KS iznosio 4.451. U USK će ove godine u prve razrede osnovnih škola krenuti 1.464 djece. To je, kazali su iz tamošnjeg resornog ministarstva, gotovo identično u odnosu na prošlu godinu.

Prvi razred osnovnih škola na području ZDK za školsku 2024./2025. godinu upisalo je ukupno 3.038 učenika. To je za 23 više nego lani. U BPK će 230 prvačića krenuti u školu, što je, prema dostupnim podacima, manje za devet u odnosu na prethodnu školsku godinu. Nastavu u SBK će pohađati 17.605 osnovaca, a nije poznato koliko je od tog broja prvačića. U TK je prošle školske godine bilo upisano 3.555 prvačića, a ove godine nešto više od 3.000. Takođe, u HNK je upisano manje učenika u prve razrede osnovnih škola, i to 1.717, što je za 62 manje u odnosu na 2023./2024. školsku godinu. U Mostaru ih je upisano 940, što je za šest više nego lani. Za ZHK, LK i PK nema dostupnih informacija o broju prvačića..

U osnovne škole u Distrikta Brčko polazi 5.800 učenika, od čega u prve razrede njih 600, dok ih je prošle godine bilo 627.

Manje đaka nego lani u RS-u

Zvono u školama širom Republike Srpske jutros je označilo početak nove školske godine. U klupe će sjesti više od 117.500 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Po znanje, ali i školske uspomene i ove godine je krenulo manje đaka nego lani. Brojke su neumoljive, a podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u učionicama osnovnih i srednjih škola za pet godina skoro 7.000 učenika manje. Tačnije 6.984.

Za razliku od ove školske godine kada u školske klupe sjeda više od 117.500 đaka, na početku prošle u klupe osnovnih škola, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, sjela su 83.353 đaka. U klupe srednjih škola 34.825 đaka što je 118.178 učenika.

Samo nekoliko godina ranije, situacija je bila drugačija.

Osnovnu školu u školskoj 2019/20. godini pohađalo je 87.956 učenika, a srednju 37.206 đaka.

Kako su nedavno pisale “Nezavisne novine”, više od 100.000 učenika u osnovnim školama Republika Srpska posljednji put je imala školske 2011/12. godine. Tada je znanje sticalo 100.966 učenika. Manje od 90.000 osnovnoškolaca bilo je 2018/19. školske godine. Tačnije tada je u klupe sjelo 89.630 đaka.

Takođe, brojke su pokazale i da je u školskoj 2022/23. godini 1.688 osnovaca promijenilo školu i nastavilo obrazovanje u drugim školama. Veliki broj đaka je otišao u inostranstvo.

Puno izazova

“Od tog broja njih 910 ih je nastavilo školovanje u drugoj školi u Republici Srpskoj, 106 u Federaciji BiH, 13 u školama u Brčko distriktu. A 605 u inostranstvu.”, kazali su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ranije za “Nezavisne novine”.

Dodali su i da su u toj školskoj godini 54 učenika prekinula školovanje.

Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture RS, čestitala je svim učenicima, roditeljima, nastavnom i vannastavnom osoblju početak nove školske godine. Sa željom da bude obilježena znatnim postignućima.

“Pred vama je još jedna školska godina puna izazova i napornog rada na sticanju znanja i potrebnih vještina. Prvačićima posebno želim da im prvi dani u školskim klupama postanu lijepe životne uspomene”, navela je Stojičićeva u čestitki.

Ona je istakla da nastavnici treba da svojim radom nastave da inspirišu i usmjeravaju mlade generacije ka uspjehu. Zahvalila roditeljima za podršku koju pružaju djeci i nastavnicima, ističući da je njihov doprinos neprocjenjiv, prenosi Srna.

Takođe, kada je riječ o nastavnom planu i programu, Stojičićeva je napomenula da bi kao fakultativni predmet u školama trebalo da zaživi predmet Humanost i bezbjednost. Koji je proistekao iz programa realizacije mjera u borbi protiv nasilja u školama.

Iako je bilo neizvjesno, nova školska godina će početi i u opštini Modriča. Nakon što se znatno poboljšao kvalitet vazduha i Štab za vanredne situacije ukinuo je i interventne mjere nakon znatnog pada koncentracije zagađujućih materija u vazduhu izmjerenih u centru grada. Kao i u blizini gudronske jame, gdje je 14. avgusta izbio požar…

Pročitajte i: HOROSKOP – Šta nam donosi septembar? Ko će dobiti novac, a ko novu ljubav?

BONUS VIDEO:

(Avaz/Nezavisne novine/Srna/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS