calendar

Subota 31. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Ove riječi Zorana Kalezića su slomile srce Silvane Armenulić ŽIVOT SA DVIJE ŽENE: Kome više smrde noge? Takmičenje u Gornjoj Višnjici! Ovo je bilo omiljeno Titovo jelo: Možete ga lako spremiti Život sa dvije žene: Elmedin priča Arnelu o životu na Zapadu! U Minhenu može očekivati OVO ŠKOLSKI PRIMJER BRUKANJA! Ovo je Anu Nikolić toliko srozalo da danima kuka! Rijaliti takmičarka SMOTALA POZNATOG FUDBALERA! Isplivali detalji tajne romanse Penzioner se mjesecima dopisivao s “Brazilkom”: A onda je dobio poziv iz banke IVAN OBJAVIO ŠOKANTNE TVRDNJE O RIJALITI UČESNICI! Ona mu zaprijetila sudom, a on udario još jače! PLJUŠTE TUŽBE NA SVE STRANE (FOTO) KAKO LJUDI REAGUJU KADA PROGLEDAJU? Jedan od najuglednjih svjetskih očnih hirurga Nikica Gabrić daje odgovor na ovo pitanje EKSKLUZIVNO u “Sada i ovde”! Nives Celzijus nikad ne ostaje dužna vjernim pratiocima: Grudi ponovo u prvom planu NAJGORA ZAJEČARSKA GITARIJADA U ISTORIJI?! Loša posjeta i drugog dana festivala, Ritam nereda otkazao nastup! ZASTRAŠUJUĆA FOTKA ANELI IZ BOLNICE: Živa sam! TRAGEDIJA U SAD: Utopile se majka i kćerka iz BiH MAJA OTKRILA RAZLOG RASKIDA SA STANISLAVOM: Nije mi odgovaralo da … Bh. meterolog Nedim Sladić analizirao ovogodišnje ljeto u Sarajevu: Dobili smo novog prvaka TAMARA MISIRLIĆ O TEŠKIM SUDBINAMA! Reprezentativka Srbije u karateu i humanitarac EKSKLUZIVNO u emisiji “D-Cast”!

Bh. meterolog Nedim Sladić analizirao ovogodišnje ljeto u Sarajevu: Dobili smo novog prvaka

Objavio: RHT
31/08/2024 1:00 PM

Sladić analizirao ovogodišnje ljeto

Sa vrelim danima u Sarajevu “družili” smo se 71.73% (72%) klimatološkog ljeta

Foto: Facebook

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić na društvenim mrežama se osvrnuo na ovogodišnje ljeto, koje je bilo toplije nego prethodna.

Sladić analizirao ovogodišnje ljeto

– Ako uračunamo današnjih prognoziranih 32 °C, dobijamo 66. vreli dan ovog ljeta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. To jeste maksimalna temperatura zraka >30 °C). Ovim brojem i današnjim danom zaustavljamo brojač za klimatološko ljeto 2024. i podvlačimo crtu. S njom, kako stvari stoje, dobijamo novog prvaka, a naše dosadašnje najtoplije ljeto iz 2012. godine izvjesno silazi na drugu poziciju.

S obzirom na to da je većina iscrpljena od vrućine, prisjetimo se da smo u Sarajevu imali 14 u junu, 24 u julu i, s današnjim danom, čak 28 vrelih dana u avgustu. Od toga najniža vrijednost maksimalne temperature u ovom mjesecu nije bila niža od 27 °C. Spomenimo da smo u kontinuitetu nanizali od kraja jula do početka treće dekade augusta (tj. od 27.07. do 19.08) čak 24 dana u kojem se svakodnevno prelazi >30 °C.

Podsjetnik i na to da 28 vrelih dana u jednom mjesecu je samo za jedan dan manje u odnosu na referentni niz 1991-2020 za cijelo klimatološko ljeto koje pokriva period juni, juli i august (29), a čak je 26 dana više u odnosu na klimatologiju niza 1961-1990, kada ih je u prosjeku tek bilo njih 12. Sa vrelim danima u Sarajevu “družili” smo se 71.73% (72%) klimatološkog ljeta. Pa i ne bili više umorni – napisao je Sladić.

Šta nam donosi septembar? Ko će dobiti novac, a ko novu ljubav

Pročitajte i: Šta nam donosi septembar? Ko će dobiti novac, a ko novu ljubav.

U detaljnom mjesečnom horoskopu saznajte šta će vas očekuje do kraja septembra 2024. godine.

Foto: Shutterstock

U septembar ulazimo sa Suncem u znaku Djevice, Venerom u Vagi i retrogradnim Plutonom u Vodoliji. Retrogradni Saturn i Neptun se nalaze u znaku Riba, Uran u znaku Bika, a Jupiter i Mars u znaku Blizanaca. U znaku Lava su Mjesec i Merkur.

Više saznajte OVDJE.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS