calendar

Utorak 3. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Ovo je 10 benefita magnezijuma za naše zdravlje Polskaja: Umjesto da ljudima obezbijedi vodu, Nićić se bavi mojim brakom “Fejsbuk gradonačelnik” ne žali novac građana na svoje zdravlje i komfor, a kada građanima treba riješiti problem – napada žene i provocira sa mora! ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Morate znati uživati u prirodi! “Tek onda ste napunili baterije za savršen život…” (VIDEO) U BiH dolazi svjetska atrakcija “Glenn Miller Orchestra” IVAN MARINKOVIĆ DONIO ŠOKANTNU ODLUKU! Iznenadio pratioce na mrežama (FOTO) Oglasio se FK Sarajevo: Brutalno napadnut trener bordo tima U čijem zagrljaju blista Emina Jahović? Pjevačica zaintrigirala pratioce novom objavom Evo šta se dešava sa Mionom! NENADOV OTAC HITNO DOJURIO U NJIHOV STAN Imate glavobolje od gledanja u ekran: Evo kako to spriječiti GOGA SEKULIĆ ZA HYPE TV nakon što je UDARIO AUTOMOBIL: Moram da mirujem … Aneli se raspala zbog rastanka sa kćerkom, pa otvorila dušu o Janjušu: “Molila me je da ne idem, to mi je baš katastrofa” ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Hejteri, bujrum na najbolji domaći sok i pekmez! “Elme je široke ruke – FATIMA, MIJEŠAJ”(VIDEO) Prije sahrane opljačkana kuća mladića i djevojke koji su se utopili u BiH Alen Islamović ima PRIVATNI BIZNIS u kojem uživa: Donesem LEŽALJKU, NATOČIM ČAŠU VINA I … Granična policija Njemačke vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

30. SFF – Masterclass sa Meg Ryan: Treba živjeti život tako da umjetnost bude neizbježna

Objavio: RHT
20/08/2024 8:20 PM

Masterclass sa Meg Ryan

Glumica Meg Ryan, dobitnica Počasnog Srca Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala, u Festivalskom centru (Bosanski kulturni centar), održala je Masterclass, uz moderaciju bh. reditelja, dobitnika Oskara Danisa Tanovića

Razgovor su pratili isječci iz proslavljenih filmova “KAD JE HARRY SREO SALLY”, “REZOVI” i “ŠTA SE DEŠAVA KASNIJE”.

Masterclass sa Meg Ryan

Meg Ryan je otkrila da je neobično gledati inserte iz vlastitih filmova na velikom platnu. Budući da nema naviku da gleda ostvarenja u kojima je glumila kada se proces završi.

Upitana o svojim filmskim počecima, Ryan otkriva da je u svijet glume ušla za vrijeme studija žurnalistike. No, kada je odlazila na audicije ne bi li uspjela da finansira svoj studentski život. Glumica ne krije da joj je trebalo jako dugo vremena da se navikne na javne nastupe. Sa njima je kao dijete imala problem. Kako nije profesionalna glumica, morala je sve da uči od nule.

“Kada sam počela sa serijama, nisam znala kako da pamtim replike, kako da stojim na liniji itd.  Ali, sada kad se vratim shvatam da sam imala početničke probleme, što sada percipiram kao jako vrijednu stvar u mom formiranju kao glumice.”, ocjenjuje Ryan.

Glumica se prisjetila značajnih saradnji sa rediteljima i glumcima, navodeći da je od svakog saradnika nešto novo naučila. Na početku karijere su joj jako značile saradnje sa rediteljima koji daju jednostavne instrukcije. S posebnim zadovoljstvom se sjeća saradnje sa Norom Efron, budući da je ova rediteljica istovremeno i pisala scenarije za filmove na kojima radi. Ryan je ispričala da je Efron kreirala atmosferu na setu u kojoj su učesnici procesa imali osjećaj da se nalaze na žurci, što je, prema njenom mišljenju, pravilo razlilu u načinu rada i proizvodu koji su dobili. Osobito joj je zanimljiv karakter rediteljice Jane Campion, u kojoj nalazi prototip buntovnice. 

“To je nešto što sam uočila kroz vrijeme”

Sumirajući iskustva saradnje sa rediteljima, zaključila je da je odnos reditelja i glumaca na setu ključan i da se unutar njega prenosi mnogo iz odnosa sa roditeljskim figurama.

“To je nešto što sam uočila kroz vrijeme, glumci projektuju odnose sa svojim vlastitim roditeljima ili sa autoritetom na reditelje. Ukoliko niste dostojni poštovanja, onda imate teškoće sa glumcima”, primjećuje glumica.

Dio razgovora bio je posvećen projektima u kojima se Meg Ryan oprobala u ulozi glumice i rediteljice. Između ostvarenja koja je režirala prošlo je osam godina. Prvi projekat kao rediteljicaa radila je za vrijeme pandemoje Covid-19. Inicijalno je planirala da ne glumi u filmu ŠTA SE DEŠAVA KASNIJE, ali je shvatila da joj je jako zabavno da glumi u filmu koji režira. Posljednjih godina je eksperimentisala sa ulogama u filmskoj industriji, što joj je činilo zadovoljstvo, jer je shvatila da voli da bude u atmosferi storytellinga. 

Holivudska zvijezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Ryan će večeras predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine IMAŠ PORUKU u Ljetnom kinu Coca-Cola. Poznata glumica pozdravit će publiku na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu, 1999. godine.

Pročitajte i: Dodirivanje ženskih grudi smanjuje stres za 70 posto: Veličina je bitna.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS