calendar

Ponedeljak 19. Avgust, 2023

Dodijeljena Srca Sarajeva za TV serije: ŽARKO LAUŠEVIĆ POSTHUMNO NAGRAĐEN

Objavio: RHT
19/08/2024 11:20 AM

Srca Sarajeva za TV serije

Dramska serija „Znam kako dišeš“ i komedija „Princ iz Eleja“ proglašene su najboljima i osvojile Srca Sarajeva za najbolja televizijska ostvarenja.

Foto: SFF

Svečana dodjela nagrada Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala održana je u Hotelu Hills, a nagrade Srce Sarajeva za TV serije dodijeljene su u dvije kategorije: za dramske serije i za komedije.

Srca Sarajeva za TV serije

„Znam kako dišeš“ kreatora Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića osvojila je sedam nagrada Srce Sarajeva za TV serije u kategoriji za dramske serije: za najbolju dramsku seriju, za najbolju glavnu glumicu (Jasna Đurčić), za epizodnu glumicu (Jelena Kordić Kuret), epizodnog glumca (Mirvad Kurić), zvijezdu u usponu (Lazar Dragojević), scenarij (Jasmila Žbanić i Elma Tataragić) te režiju (Nermin Hamzagić). 

Srce Sarajeva za najboljeg glavnog glumca posthumno je pripalo Žarku Lauševiću (1960. – 2023.), za ulogu Živojina Mišića u seriji „Vreme smrti“.

Srce Sarajeva za najbolju komediju osvojila je serija „Princ iz Eleja“ kreatora Elme Tataragić, Dušana Vranića, Enesa Zlatara i Amre Bakšić Čamo. Ova je serija u kategoriji Komedija osvojila i Srce Sarajeva za najboljeg glavnog glumca (Alen Muratović) i za scenarij (Elma Tataragić, Dušan Vranić, Enes Zlatar).

„Radio Mileva“, serija kreatora Nebojše Garića, osvojila je tri Srca Sarajeva u kategoriji Komedije – za najbolju glavnu glumicu (Olga Odanović), zvijezdu u usponu (Kris Gavrić) i režiju (Elmir Jukić).

Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala glasao je strukovni žiri sastavljen od više od 500 filmskih profesionalaca iz regije, a ove je godine bilo nominovano osam serija u 14 kategorija. Pravo prijave imale su dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije premijerno prikazane u periodu od 1. aprila 2023. do 30. aprila 2024. godine.

Počasna Srca Sarajeva

Na ceremoniji dodjele nagrada Srce Sarajeva za TV serije uručena su i Počasna Srca Sarajeva Christofu Papouseku i Philippeu Boberu. Priznanja im je uručio predsjednik Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Medijski partner dodjele nagrada Srce Sarajeva za TV serije je filmski magazin Deadline.

Gala večera dodjele Srca Sarajeva za TV serije realizirana je u suradnji Sarajevo Film Festivala i hrvatskog izdanja renomiranog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau. 

Turistička zajednica Kvarnera s pripadajućim otokom Lošinjem i Lošinj Hotels@Villas partner je ove ekskluzivne večere. Kvarner je regija bogate povijesti na raskrižju kultura i civilizacija te još bogatijeg gastronomskog nasljeđa koje se stalno nadograđuje, njeguje autohtonost i razvija kvalitetu, zbog čega je s razlogom osvojila titulu Europska Regija Gastronomije 2026. 

Večeru za 160 uzvanika zajedno su pripremila dva vrhunska chefa iz dva vrhunska restorana  s Kvarnera: Michael Gollenz (Trofej veliki chef sutrašnjice Gault&Millau Croatia 2022), – chef kuhinje restorana Alfred Keller u luksuznom Boutique Hotelu Alhambra u Malom Lošinju te Deni Srdoč  (Trofej mladi talent godine Gault&Millau Croatia 2018) – vlasnik restorana Nebo i Hidden Wine Bistroa u Rijeci. Njihove mesne i vegetarijanske delicije pratila su vina vinarije Saints Hills.

DOBITNICI SRCA SARAJEVA ZA TV SERIJE

Najbolja dramska serija

ZNAM KAKO DIŠEŠ

Najbolja glavna glumica u dramskoj seriji

Jasna Đuričić

za ulogu Nevene Murtezić u seriji

ZNAM KAKO DIŠEŠ

Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji

Žarko Laušević (1960. – 2023.) 

za ulogu Živojina Mišića u seriji

VREME SMRTI

Najbolja epizodna uloga – glumica u dramskoj seriji

Jelena Kordić Kuret 

za ulogu Violete u seriji

ZNAM KAKO DIŠEŠ

Najbolja epizodna uloga – glumac u dramskoj seriji

Mirvad Kurić 

za ulogu Džandže u seriji 

ZNAM KAKO DIŠEŠ

Zvijezda u usponu – dramska serija

Lazar Dragojević

za ulogu Dine Murtezića u seriji

ZNAM KAKO DIŠEŠ

Najbolji scenarij – dramska serija

Jasmila Žbanić i Elma Tataragić 

serija ZNAM KAKO DIŠEŠ

Najbolja režija – dramska serija

Nermin Hamzagić

serija ZNAM KAKO DIŠEŠ 

Najbolja komedija

PRINC IZ ELEJA 

Najbolja glavna glumica – komedija

Olga Odanović

za ulogu Mileve

serija RADIO MILEVA

Najbolji glavni glumac – komedija

Alen Muratović

za ulogu Mikija

serija PRINC IZ ELEJA

Zvijezda u usponu – komedija

Kris Gavrić

za ulogu Sonje

serija RADIO MILEVA

Najbolji scenarij – komedija

Elma Tataragić, Dušan Vranić, Enes Zlatar

serija PRINC IZ ELEJA

Najbolja režija – komedija

Elmir Jukić

serija RADIO MILEVA

Pročitajte i: VREMENSKA PROGNOZA Kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS