calendar

Petak 22. Novembar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
Plate u FBiH će se povećati za 400 KM? U Banjaluci alarmantan nivo zagađenosti vazduha, gradska inspekcija najavila kontrole Danas planirana evakuacija dvije porodice sa područja Širokače zbog klizišta “Kratko, ali jako je zagrmilo!” Snažan zemljotres pogodio BiH, buka probudila građane – evo gdje je bio epicentar SVI UHAPŠENI ZBOG PADA NADSTREŠNICE BIT ĆE SASLUŠANI DANAS! Sud odlučuje o daljem pritvoru Zbog snijega za dva dana bilo više od 200 intervencija na terenu: Evo šta su sve ekipe KJKP ‘Park’ radile JANJUŠ ZAVRŠIO U BOLNICI?! Fotka iz jedne zdravstvene ustanove zabrinula sve! A evo i koje dvije osobe su sve vrijeme uz njega! (FOTO) STRAVIČNI DETALJI UBISTVA: Tijelo brata Milene Kačavende pronađeno u travi u poluraspadnutom stanju? Dnevni horoskop za 22. novembar 2024: Lavu se smiješi uspjeh, Škorpija da sluša intuiciju Ovo je poruka trudne Milice učesnicima rijalitija: Spominje i honorar IDE DO DISKVALIFIKACIJE: Jelena ZVJERSKI napala Aleksandru! Ona počela da JECA na sav glas! Luna Đogani razorena nakon njegove smrti: Posljednji put se oprostila slomljenog srca PONOVO PLJUŠTE KAZNE U RIJALITIJU! Hitna reakcija Velikog šefa – one su udarene po džepu! Osobe rođene u ova tri horoskopska znaka imaju veliko srce SKANDALČINA U RIJALITIJU: Takmičar nasrnuo na cimerku – obezbjeđenje ga odmah opkolilo (FOTO) Užas u tuzlanskoj školi: Zaposlenik dirao učenice i ulazio za njima u WC

Razne blagodati jogurta i kefira: Koji je bolji za zdravlje

Objavio: RHT
16/08/2024 12:45 PM

Razne blagodati jogurta i kefira

Jogurt općenito sadrži više cinka, riboflavina i vitamina B12, dok kefir ima više proteina, selena, vitamina A i vitamina D

Pročite razlike kako bi odabrali šta je za vas bolje. Facebook

Fermentirani mliječni proizvodi koji se često povezuju sa raznim zdravstvenim blagodatima jesu jogurt i kefir, ali imaju različite karakteristike.

Sigurnost hrane

Ako se pitate koji je bolji za zdravlje, jogurt ili kefir, trebate znati da su oba bogata nutrijentima i sadrže korisne bakterije, što ih čini popularnima među potrošačima koji brinu o zdravlju. Istraživanje njihovih proizvodnih procesa, razlika i zdravstvenih prednosti može vam pomoći da odaberete ono što je najbolje za vas.

Jogurt i kefir nastaju fermentacijom i zakiseljavanjem mlijeka. Primarni cilj fermentacije je sigurnost hrane i dugotrajnost, ali također je poznata i po svojim zdravstvenim prednostima.

Proizvodnja jogurta

Jogurt se proizvodi pasterizacijom mlijeka kako bi se ubili štetni mikroorganizmi, a zatim se dodaje “starter kultura” Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophiles. 

Mlijeko se održava toplim kako bi te bakterije mogle fermentirati laktozu u mliječnu kiselinu, što rezultira oporim okusom i glatkom teksturom jogurta. Često budu dodane i bakterije poput Lactobacillus acidophilus i Bifidobacteria spp.

Proizvodnja kefira

Slično tome, kefir počinje s pasteriziranim mlijekom, ali se za fermentaciju mlijeka koriste kefirna zrnca, koja su nakupine bakterija i kvasca.

Ova zrnca, nalik malim cvjetićima karfiola, fermentiraju laktozu da bi se proizveo pikantni, pjenušavi napitak poznat kao kefir.

I jogurt i kefir dostupni su u mliječnim i nemliječnim oblicima, kao i u običnim i aromatiziranim varijantama. Popularan je i grčki jogurt, procijeđena, gušća verzija.

Nutritivni sastav

I jogurt i kefir osiguravaju bitne nutrijente poput kalcija, fosfora i vitamina B5. Međutim, jogurt općenito sadrži više cinka, riboflavina i vitamina B12, dok kefir ima više proteina, selena, vitamina A i vitamina D.

Probiotici, korisne bakterije prisutne u jogurtu i kefiru, podržavaju zdravlje crijeva tako što pomažu probavu, sprječavaju rast štetnih mikroorganizama i jačaju sluznicu crijeva.

Jogurt obično ima oko 100 miliona jedinica koje stvaraju kolonije (CFU) po gramu, iako to može varirati. Kefir, sa svojim raznolikim mikrobnim sadržajem, može imati još više razine korisnih bakterija.

Različite vrste jogurta i kefira sadrže različite količine laktoze. Grčki jogurt obično ima manje laktoze od drugih vrsta, što ga čini boljom opcijom za osobe s intolerancijom na laktozu. I jogurt i kefir sa živim kulturama mogu poboljšati probavu laktoze i smanjiti simptome nepodnošenja.

Upotreba u prehrani

Kremasta tekstura i pikantni okus jogurta čine ga svestranim i za slatka i za slana jela, dok je pjenušava i pikantna priroda kefira odlična za napitke i smoothieje. Kefir također može zamijeniti mlaćenicu u receptima i dostupan je u brojnim varijantama, uključujući opcije na biljnoj bazi.

Zdravstvene dobrobiti

Odabir između jogurta i kefira ovisi o ličnim preferencijama. Oba osiguravaju bitne nutrijente i povezani su sa zdravstvenim dobrobitima kao što su smanjeni rizici od raka dojke i debelog crijeva, dijabetesa tipa 2, bolja regulacija tjelesne težine i poboljšano zdravlje srca, kostiju i crijeva.

Uključivanje bilo kojeg od njih u vašu prehranu može pomoći u ispunjavanju preporuka za unos mliječnih proizvoda, koje mnogi ljudi ne poštuju.

BONUS VIDEO:

dnevniavaz.ba/hypebih.ba/A.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS