calendar

Ponedeljak 12. Avgust, 2023

UPOZORENJE: Kompanija Meta promijenila politiku – koriste lične podatke za razvoj AI

Objavio: RHT
12/08/2024 1:31 PM

UPOZORENJE GRAĐANIMA

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH pozvala je građane na oprez prilikom objave ličnih podataka na Facebook, Instagram i WhatsApp stranicama, jer je, kako navode, Meta promijenila politiku privatnosti za svoje korisnike, ali o tome nije obavijestila bh. građane.

Foto: Pexels/Pixabay 

UPOZORENJE GRAĐANIMA

Kako navode iz Agencije, kompanija Meta je 26. juna ove godine promijenila politiku privatnosti za svoje korisnike. No, pri tome nije obavijestila korisnike u Bosni i Hercegovini, te u još nekim zemljama u regiji koje nisu članice Evropske unije.

“Promjene se odnose na obradu i korištenje svih podataka korisnika (osobni podaci, fotografije, video zapisi, objave, komentari itd.) ove kompanije za razvoj, za sada neodređene i neobjašnjene tehnologije vještačke inteligencije. A bez jasnog obavještenja svrhe i namjene razvoja takve tehnologije. Također, korisnicima iz BiH nije dana mogućnost odbijanja takve uporabe podataka.” – saopštili su iz Agencije.

Pojašnjavaju da o vijestima korisnici iz BiH nisu upoznati, dok su državljani EU prilikom logovanja na platforme dobili upozorenje. Da se politika mijenja, a potom i opciju da podatke povuku iz planiranog treninga vještačke inteligencije.

“Smatramo da je Meta bila u obavezi da istu opciju ponudi i korisnicima u BiH te i drugim zemljama u regiji koje nisu članice EU. Institucije nadležne za zaštitu osobnih podataka u regiji se suočavaju sa negativnom činjenicom da Meta nije imenovala predstavnike. Sa kojim bi institucije surađivale.

Agencija se 29. jula ove godine obratila kompaniji Meta sa zahtjevom da se dostave podaci predstavnika sa kojim bi mogli uspostaviti kontakt. Povodom navedenog pitanja. Odgovor kompanije Meta nismo još dobili”, dodaju iz Agencije.

Obrada podataka

Navode da očekuju da će se u doglednom vremenu predstavnici navedene kompanije obratiti. Kako bi se trajno riješio problem u vezi informisanja bh. građana u vezi sa obradom podataka koju Meta provodi. Kao i da se građanima osigurala identična prava na zaštitu osobnih podataka i privatnosti kakva imaju građani Europske unije.

Pročitajte i: Dnevni horoskop za ponedjeljak, 12. avgust 2024: Bikovi će imati težak dan, Škorpije uspješan i produktivan dan, a Strijelci razloga za slavlje.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS