calendar

Subota 3. Avgust, 2023

Predstavljan program “U fokusu 30. SFF-a”: Uskoro počinje prodaja ulaznica

Objavio: RHT
03/08/2024 6:30 PM

Program “U fokusu 30 SFF-a”

Program U fokusu 30. Sarajevo Film Festivala donosi selekciju filmova koji se bave izuzetno raznovrsnim temama na vrlo smjele, otvorene i hrabre načine.

Program "U fokusu 30. SFF-a" / Foto: SFF

Program “U fokusu 30. SFF-a” / Foto: SFF

Filmovi u programu premijerno su prikazani na velikim i značajnim filmskim festivalima poput Berlinala, Cannesa, Locarna.

Program “U fokusu 30. SFF-a”

“Ovaj program je jedan od programa za koje je čisti užitak praviti selekciju. Selekcija je uvijek različita jer su filmovi potpuno različiti. Možda bih mogla reći da je ovo najotvorenija selekcija do sada, jer su autori danas otvoreniji nego što su ranije bili. Mislim da ta otvorenost krasi ovaj program ove godine”, izjavila je Elma Tataragić, selektorica programa U fokusu.

“Crossing”

Švedska, Danska, Francuska, Turska, Gruzija, 2024, 105 min.

Režija: Levan Akin

Uloge: Mzia Arabuli, Lucas Kankava, Deniz Dumanlı.

Lia, umirovljena učiteljica iz Gruzije, obećala je da će otkriti šta se dogodilo njenoj rodici Tekli koja se vodi kao nestala osoba. Nakon što joj njen susjed Achi saopšti da Tekla možda živi u Turskoj, njih dvoje se odlučuju uputiti tamo kako bi je zajedno potražili. U Istanbulu pronalaze prekrasan grad pun veza i mogućnosti, ali pronaći nekoga ko ne želi biti pronađen puno je teže nego što su očekivali. Sve dok ne upoznaju Evrim, advokaticu koja se bori za prava transrodnih osoba. Dok lutaju zabačenim istanbulskim ulicama, Lia i Achi imaju osjećaj da su bliže Tekli nego ikada ranije.

“Kada je zazvonio telefon”

Srbija, SAD, 2024, 73 min.

Režija: Iva Radivojević

Uloge: Natalija Ilinčić, Anton Augustinov, Slavica Bajčeta

Kroz intimnu rekonstrukciju jednog telefonskog poziva, film “Kada je zazvonio telefon” istražuje osjećaj dislokacije i prirodu sjećanja. Prema sjećanju glavne protagonistice filma, jedan telefonski poziv u vrijeme kada je imala jedanaest godina izbrisao je njenu zemlju, historiju i identitet, te krije istinu o njihovom postojanju u knjigama, filmovima i uspomenama onih koji su rođeni prije 1995.

“MMXX”

Rumunija, Francuska, Moldavija, 2023, 160 min.

Režija: Cristi Puiu

Uloge: Bianca Cuculici, Laurențiu Bondarenco, Otilia Panaite, Florin Țibre, Igor Babiac, Roxana Ogrendil, Adelaida Perjoiu, Dorian Boguță, Dragoș Bucur, Marin Cumatrenco

Mlada psihoterapeutkinja Oana Pfifer postepeno se upliće u mrežu pitanja iz upitnika kroz koji prolazi sa svojim pacijentima. Mihai, Oanin brat, brine se zbog svog rođendana, ulovljen u priči koja prevazilazi njegove mogućnosti. Oanin suprug Spetimiu brine se za svoje zdravlje i površno sluša priču o skorašnjem neobičnom iskustvu svoga kolege. Narcis Patranescu, policijski inspektor zadužen za slučajeve organizovanog kriminala, opterećen je uznemirujućom teškom pričom dok na sahrani saslušava jednu mladu ženu.

“Mjesec/Mond”

Austrija, 2024, 92 min.

Režija: Kurdwin Ayub

Uloge: Florentina Holzinger, Andria Tayeh, Celina Antwan, Nagham Abu Baker

Sarah, bivša majstorica borilačkih vještina iz Beča, prihvata ponudu da radi kao lična trenerica za tri kćerke jedne bogate bliskoistočne porodice. U kući okruženoj zidovima, bez pristupa internetu i pod stalnim nadzorom triju sestara, Sarah otkriva da njene klijentice nisu zaista zainteresovane da treniraju boks. Postavlja se pitanje: zašto su zapravo angažovali Saru?

“Proslava”

Hrvatska, Katar, 2024, 86 min.

Režija: Bruno Anković

Uloge: Klara Fiolić, Lars Štern, Jan Doležal, Nedim Nezirović, Tanja Smoje, David Tasić Daf, Izudin Bajrović, Bernard Tomić, Krešimir Mikić

Mijo kraj Drugog svjetskog rata dočekuje kao vojnik sakriven u šumi. Kroz priču o njegovom životu, istražujemo okolnosti koje su dovele do širenja ekstremizma. Nakon što je svjedočio okrutnom činu svoga oca uzrokovanom siromaštvom i izvršio nepošteni nalog opštinskih vlasti da se riješi porodičnog psa, Mijo postaje lak plijen za radikalno desne ideologe koji mu nude lažnu nadu u bolji život i lažnog krivca za sve što je propatio.

“The Shameless”

Švicarska, Bugarska, Francuska, Tajvan, Indija, 2024, 115 min.

Režija: Konstantin Bojanov

Uloge: Anasuya Sengupta, Omara, Auroshikha Dey, Rohit Kokate, Kiran Bhivagade, Tanmay Dhanania, Mita Vashisht

U gluho doba noći, nakon što je nožem ubila policajca, Renuka bježi iz jednog bordela u Delhiju. Utočište pronalazi u zajednici seksualnih radnica na sjeveru Indije gdje upoznaje Deviku, mladu djevojku osuđenu da život provede kao prostitutka. Njihov odnos prerasta u zabranjenu romansu. Zajedno kreću na opasno putovanje kako bi pobjegle od zakona i pronašle slobodu.

Vražija kupka/Des Teufels Bad”

Austrija, Njemačka, 2024, 121 min.

Režija: Veronika Franz, Severin Fiala

Uloge: Anja Plaschg, David Scheid, Maria Hofstätter

Gornja Austrija, godina 1750: sivo nebo ogleda se u ribljoj bari. Duboka, mračna šuma upija sunčevu svjetlost. Na vrhu brijega javnosti je izloženo tijelo pogubljene žene. Kao dokaz. Kao upozorenje. Ili kao predskazanje? Agnes, duboko religiozna i izrazito osjetljiva žena, posmatra izloženi leš sa sažaljenem, ali istovremeno osjeća i čežnju jer se osjeća poput strankinje u svijetu njenoga supruga Wolfa.

Taj svijet je emotivno prazan, vrti se oko posla, obaveza i tuđih očekivanja. Agnes se sve više povlači u sebe. Njen unutrašnji zatvor postaje sve tješnji, njena melanholija sve nepodnošljivija. Uskoro, šokantni čin nasilja čini joj se kao jedini izlaz.

Prodaja ulaznica

Online pretprodaja ulaznica za filmove u programu 30. Sarajevo Film Festivala počinje u ponedjeljak, 5. augusta u 15 sati.

“To vrijedi za korisnike Mastercard kartica. Redovna online prodaja ulaznica počinje u utorak, 6. augusta u 15 sati. Online kupovina ulaznica moguća je putem web stranice i mobilne aplikacije Sarajevo Film Festivala” – saopštio je organizator 30. SFF-a.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024. godine.

Pročitajte i: Ususret 30. Sarajevo Film Festivalu: Podignuto najveće filmsko platno u regiji.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS