calendar

Petak 2. Avgust, 2023

Vatrogasci u Mostaru cijelu noć se borili s požarima: Treći dan borbe s vatrom u Tučepima i Vrsinama

Objavio: RHT
02/08/2024 9:40 AM

Vatrogasci u Mostaru cijelu noć

Aktivan je požar i na Dobrom Selu i Krivodolu

Vatrogasci u Mostaru cijelu noć / Foto: Avaz
Vatrogasci u Mostaru cijelu noć / Foto: Avaz

Vatrogasci u Mostaru cijelu noć

Borba vatrogasaca s požarima na području Mostara trajala je cijelu noć. Najkritičnija situacija je bila na požarištu iznad prigradskog naselja Jasenica gdje su vatrogasci, volonteri i mještani na tri lokacije branili kuće.

-Požar je, za sada, pod kontrolom,a vatrogasne ekipe se, praktično, samo smjenjuju – rekao nam je dežurni operativni u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar.

Aktivan je požar i na Dobrom Selu i Krivodolu. Svi požari su izbili na nepristupačnom terenu što vatrogascima znatno otežava gašenje, piše “Avaz”.

Treći dan borbe s vatrom u Tučepima i Vrsinama

S druge strane, požar koji je još u utorak navečer buknuo u Tučepi​ma kod Makarske još uvijek je aktivan. Kao i onaj u Vrsinama iznad Segeta kod Trogira. Vatru uz sve raspoložive vatrogasne snage na terenu gase i piloti u zraku.

​Na terenu u Tučepima je 306 vatrogasaca sa 77 vozila sa cijelog područja Splitsko-dalmatinske županije. U pomoć su im došle i kolege iz unutrašnjosti Hrvatske, javlja Hina.

Isključena struja

Vatra iz tog požara se proširila sve do Podgore i zahvatila Park prirode Biokovo koji je do daljnjeg zatvoren. Tamo gori stoljetna šuma autohtonog dalmatinskog crnog bora. U jednom trenutku evakuirano je i nekoliko stanovnika iz dijela gdje se nalaze kuće s bazenima. A ostali nisu željeli napustiti svoje kuće.

Požar je nehatno izazvao lokalni pčelar protiv kojega je policija podnijela krivičnu prijavu.

Tokom gašenja požara na tom je području u nekoliko navrata bila isključena struja. Zbog velikog dima koji je šikljao, ali i plamenih jezika koji su dosezali i do nekoliko metara u zrak, bile su zatvorene lokalne ceste.

Iako su se tamošnji vatrogasci žalili kako nemaju ljudstva i opreme, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković to je demantirao.

​Još je uvijek aktivan i požar u Vrsinama kod Trogira koji je buknuo dan nakon onoga u Tučepima. I to na otvorenom prostoru poviše Segeta​. Na intervenciji je 99 vatrogasaca s 30 vozila, te vatrogasci iz Ličko​-senjske i Koprivničko-križevačke županije.​

Nepristupačan prostor

Iz zraka imaju podršku air tractora i kanadera koji se izmjenjuju na terenu.

Vatrogasci kažu da je opožarena površina oko 500 hektara niskog rastinja i borove šume. Problem na tom požarištu je što se događa na otvorenom prostoru koji je nepristupačan s obzirom na to da se do tamo ne može doći automobilom, niti pješke.

Opožarena površina u oba požara, koja se mijenja iz minute u minutu, bit će velika kao i materijalna šteta. Osim maslina i drugih kultura na ta dva mjesta je izgorjelo i nekoliko automobila, piše Hina.

Pročitajte i: Sarajka sa mužem gasi požar u Tučepima: “Nismo se vidjeli tri dana, uvijek postoji strah”.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š./

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS