calendar

Četvrtak 1. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
DRAMA U CENTRU GRADA! ZAPALJEN AUTO rijaliti učesnice NASRED ULICE! “U zatvoru su izašli DEMONI iz mene!” Gastoz o Tajlandu, DJEVOJCI, pa o Desingerici: “Ne bih mu dao da mi PLJUJE U USTA!” KARDI BI SE USRED TRUDNOĆE RAZVODI OD MUŽA! Varao je i lagao na sve strane, a njoj je prekipjelo! OVE DVIJE NAMIRNICA DAJU NOVAKU NEVJEROVATNU SNAGU! Ima ih u svakoj prodavnici, nisu skupe, a imaju snažan uticaj na organizam! FILIP CAR ZAVRŠIO NA KLINICI U BOLOVIMA! Prizor zabrinuo sve MILJANA KULIĆ SE OSUŠILA NAKON OPERACIJE! Ljudi u šoku zbog njenog izgleda u kupaćem kostimu Veliki požar prijeti Željeznom Polju kod Žepča, mještani se pozivaju da pomognu u gašenju (HYPE PAPARAZZO) MAJA I STANISLAV ZAVRŠILI ZAJEDNO U HOTELU! Ekskluzivni kadrovi u centru Beograda “ANITA JE OČEKIVANO POBIJEDILA! Narod je birao između djevojke koja se odlučila da bude majka i žene koja je imala javno KIRETAŽU” Požgaj brutalno o rijaliti učesnicima Sarajka sa mužem gasi požar u Tučepima: “Nismo se vidjeli tri dana, uvijek postoji strah” Đoković u pohodu na zlato u Parizu savladao i Tsitsipasa, poznati su polufinalni parovi Uhapšen otac zlatne hrvatske džudistkinje, prisilno je poljubio volonterku na OI Đoković osvoji set poen godine, ali svi pričaju o reakciji djevojke iza njega Stručnjaci upozoravaju na opasnosti toplotnog vala: Pratite preporuke i zaštitite se na vrijeme Rada Manojlović o dečku i novom albumu: “Nisam budala da bacam bisere pred svinje!” VELIKO SLAVLJE KOD TEODORE I BEBICE! Objelodanili lijepe vijesti, svi im čestitaju (FOTO)

Stručnjaci upozoravaju na opasnosti toplotnog vala: Pratite preporuke i zaštitite se na vrijeme

Objavio: RHT
01/08/2024 8:46 PM

Opasnosti toplotnog vala

Stručnjaci upozoravaju na to da toplotni val, aerozagađenje i visoke koncentracije polena povećavaju rizik od pojave alergijskih reakcija.

Opasnosti toplotnog vala/Foto: Pintarest

“Polen ambrozije je poznat kao jedan od najjačih alergena. Može izazvati ozbiljne simptome kod alergičara, uključujući teške respiratorne probleme i iritacije. Toplotni val dodatno pogoršava situaciju. Visoke temperature mogu povećati koncentraciju polena u zraku. Time čine alergijske reakcije intenzivnijim i teže podnošljivim”. Upozorili su stanovništvo Kantona Sarajevo iz Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić.

Ne dozvolite da vas polen iznenadi

Tokom druge polovine jula, temperatura vazduha se na živinom termometru popela čak i iznad 40 stepeni Celzijusa. Visoke temperature konstatovane su tokom dana, ali i tokom noći. Pored visokih temperatura zraka, konstatovan je i povećan UV indeks koji u kombinaciji sa aerozagađenjem dovodi do generiranja fotohemijskog smoga. Visoke temperature i period bez padavina, prekinut s nekoliko ljetnih pljuskova utiču na smanjenje koncentracije polena u vazduhu. Prema trenutnoj situaciji, polen drveća i trava se blago smanjuje, a polen korovskih biljaka se lagano povećava. U narednom periodu, tačnije tokom augusta, očekuje se i pojava polena visoko alergene biljke ambrozije.

Intenzivne alergijske reakcije

Povećana koncentracija polena usljed ekstremnih vremenskih uslova izaziva intenzivne alergijske reakcije, koje uključuju kašalj, kihanje, svrab očiju i otežano disanje. Osobe sa sezonskim alergijama, poput sezonskog rinitisa ili alergijske astme mogu očekivati pogoršanje simptoma, posebno zbog skorog pojavljivanja polena ambrozije.

“Približavamo se trećoj fazi pojavljivanja polena u zraku, što uključuje značajan porast polena korova. Uz prisutnost ambrozije, alergijske reakcije će vjerovatno postati intenzivnije kod osoba koje su osjetljive na polen”, ističu u svom izvještaju.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša dobilo je redovni izvještaj Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić o koncentraciji polena alergenih biljaka, za period od 11. do 24. jula 2024. godine. Prema izvještajima, sredinu jula na obje mjerne stanice – MS Pofalići i MS Stari Grad obilježio je trend rasta polena korova. Dok je polen trava i drveća – dominantno borova, tise, čempresa i lipe prisutan, ali s nešto nižim koncentracijama u odnosu na prethodni period.

Upozorenje nadležnih

“S obzirom na izuzetno alarmantnu situaciju, upozoravamo da su djeca i starije osobe posebno osjetljive na visoke temperature i povećanu koncentraciju polena”, ističu iz resornog ministarstva na osnovu ovog izvještaja.

U izvještaju iz Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić preporučuju i preciziraju da djeca i stariji trebaju izbjegavati izlazak vani tokom najtoplijeg dijela dana, posebno između 10 i 17 sati, kada su temperature zraka, UV indeks i koncentracije polena najviše. U cilju što bolje zaštite, izuzetno je važno osigurati odgovarajuću odjeću, ali i unos dovoljne količine tečnosti kako bi ostali hidrirani.

Iz istog centra apeluju na nadležne komunalne službe na pojačano djelovanje u cilju uređenja zapuštenih i nepokošenih površina, ali i vlaženje svih saobraćajnica kojima saobraća veliki broj automobila i pješačkih zona. Apeluju i na nadležne da na vrijeme započnu s uklanjanjem ambrozije s neuređenih površina i da spriječe njeno širenje i polinaciju.

Ne dozvolite da vas polen iznenadi

Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom ljekaru porodične medicine. Za kontinuirano informisanje o trendu polena različitih vrsta alergenih biljaka te najnovije izvještaje posjetite pmf.unsa.ba.

“Ne dozvolite da vas polen iznenadi – pratite najnovije izvještaje i preporuke Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić i zaštitite se na vrijeme”, poručuju iz ovog centra.

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/A.K.H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS