calendar

Petak 26. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“STOJAN JE MOJA NAJVEĆA LJUBAV! Planirali smo djecu” Reperova bivša BLOKIRANA svuda, a sada otkrila SVE DETALJE odnosa “Išla sam mu pred kuću” Pinkova producentkinja ostaje iza rešetaka: Produžen pritvor Nini Kovačević koja je pijana pregazila djevojčicu “Svi telefonski POZIVI U RIJALITIJU SU NAMJEŠTENI!” Asmin o “lažnoj komšinici” i Staniji, a Lepog Miću PATOSIRAO! (VIDEO) Ako ste rođeni u ovom znaku, čeka vas LUDAČKA SREĆA: Evo ko će imati najviše para u avgustu TO JE TO OD PREDAHA, PONOVO SE PALE ALARMI: Paklene temperature se vraćaju, ovog dana biće najgore Velika pljačka u Sanskom Mostu potresla javnost: Kako je moguće imati 1,7 miliona KM u kešu Lukas podržao Draganu za njen koncert u Banjaluci! “Ona radi pošteno koncert i prodaje ulaznice, pustite me tih “besplatnih” koncerata drugih izvođača, jer to uvijek narod plati”! Šou u Banja Luci! Dragana Mirković pokidala sa prodajom karata! Ceca demantovala da nastupa, pa je zamijenila Karleuša! David Dragojević i Maja Marinković LUMPUJU u KAFANI TOKOM DANA?! Svi pričaju da su U VEZI, a evo kako se provode (VIDEO) SRAMOTA ME JE ŠTO JE ON OTAC MOG DJETETA! Aneli Ahmić žestoko izvrijeđala Asmina, ne želi više da šuti, nastaće opšti haos OVAKO MOŽETE KUPITI KARTU ZA SPEKTAKL ACE LUKASA u Sloveniji! “Stravično” će PORUŠITI SVE GRANICE! Hiljade vozila satima u kilometarskoj koloni kod Vlakova zbog prevrnutog kamiona “S NJIM SAMO STRESOVI I ŠOKOVI” Stanija hitno reagovala zbog Asmina, ne može da vjeruje šta je uradio! Olimpijski tim Bosne i Hercegovine spreman za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu Zemljotres pogodio područje Hercegovine Epidemija morbila ne miruje: Infektologe i pedijatre najviše brine jedna stvar

Bh. pećina Vjetrenica uvrštena na UNESCO listu kulturne i prirodne baštine

Objavio: RHT
26/07/2024 2:45 PM

Vjetrenica uvrštena na UNESCO listu

Na toj listi iz BiH se pridružila Starom mostu u Mostaru i mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu

Foto: Vjetrenica.ba

Vjetrenica uvrštena na UNESCO listu

Od danas na listi UNESCO-ve svjetske baštine nalazi se i bh. pećina Vjetrenica. Ona je izglasana na 46. sjednici UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu, a nalazila se na listi 27 nominovanih lokacija, te je stavljena na UNESCO listu kulturne i prirodne baštine. 

Stara oko pet miliona godina pećina Vjetrenica je prirodni dragulj koji je prvi put otvoren 1964. godine. U nju je bilo moguće ući do 1991. godine, nakon čega je bila zatvorena više od 18 godina. 

Riječ je o najvećoj špilji u BiH, zaštićenom spomeniku prirode i turističkom odredištu u jugoistočnom dijelu zemlje.

Nalazi se u Općini Ravno, na zapadnom kraju Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine i spada u red najljepših i najbitnijih speleoloških objekata BiH.

Obiluje vodom, ima četiri vodena toka i više desetaka manjih periodičnih tokova s mnogim podzemnim jezerima: 180 metara dugo je Veliko jezero, zatim Duboko jezero s najvećom dubinom od 4 metra, Malo jezero i drugi. Prvi put se spominje polovinom prvog stoljeća u djelu “Povijest prirode”.

Na ovoj listi iz BiH se pridružila Starom mostu u Mostaru i mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

HAOS U PARIZU Opljačkana fudbalska legenda iz brazilske delegacije! OSTAO BEZ 500.000 EURA

Pročitajte i: HAOS U PARIZU Opljačkana fudbalska legenda iz brazilske delegacije! OSTAO BEZ 500.000 EURA.

Legendarni brazilski fudbaler Ziko opljačkan je u četvrtak uveče u Parizu.

On je, naime, član delegacije svoje zemlje na Olimpijskim igrama!

Ziko je napustio hotel u taksiju noseći sa sobom Roleks sat, dijamantsku ogrlicu i novčanice u aktovki, kada su pljačkaši nadmudrili i njega i vozača taksija.

Više saznajte OVDJE.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS