calendar

Četvrtak 25. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“LELE, STAVI NEŠTO MALO U TE GRUDI” Milicu Todorović prozivaju zato što nije stavila silikone, ona im žestoko odbrusila! SKANDAL U BEOGRADU! Asmin PORUČIO Lepom Mići: “Gdje god da budeš izvući ću te za te klempave, slonovske uši” DRASTIČNO SMRŠAO I OSIJEDIO Prva fotografija Enesa Begovića nakon smrti sina, pjevač neprepoznatljiv Asmin grmi: Nakon Beograda, idem u Rumu kod “lažne komšinice”! Janjuš je ŽRTVA, radili su mu iste stvari kao i meni Đoković u jeftinim tenama došao na najelitnije mjesto u Parizu: Evo kako su prokomentarisali njegov stajling Asmin OTKRIO ISTINU! Kćerka Lepog Miće je Šerifova?! Neka uradi DNK GRAĐANI SARAJEVA UZNEMIRENI ZBOG NAVODA O ZAGAĐENOJ VODI ZA PIĆE: Hitno se oglasili iz ViK -a HYPE TELEVIZIJA EKSKLUZIVNO NA LICU MJESTA! ASMIN DURDŽIĆ ISPRED VRATA LEPOG MIĆE: Palo suočavanje?! Skandal (VIDEO) PROGANJALA MENSURA, A SAD ŽELI I BRAK! “Filip Car – korpa” SEKA ALEKSIĆ U OKRŠAJU SA SOBARICAMA:”Gospođo, da sam izoperisana znaš kakva bih mačka bila, a ne čitav život gladna i debela” Datum rođenja otkriva šta smo bili u prošlom životu! PREMIJERNO U “CarCastu sa Va Vanom” influenser Zoran Željković Koki! Otkriva sve o svađi sa Ena Lunom i novom projektu (VIDEO) SKANDALOZNO! ANEBELA PROGOVORILA O LUNI I NINI:”Imala sam sreću da su moja djeca ostala normalna, pored nepravde koja im je učinjena” Slučaj iz bolnice u Foči: Babica i ginekolog oslobođeni krivice za pad bebe ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Treće rekla Fatimi sve u lice! ŠOK (VIDEO) Nevjerovatan slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila šokirao i ljekare: Žena preminula nakon uboda komarca u Srbiji

Hrana koju ne smijete jesti uz antibiotike: Neke namirnice pogoršavaju nuspojave

Objavio: RHT
25/07/2024 9:30 AM

Hrana koju ne smijete jesti uz antibiotike

Kada vam je propisan antibiotik, vjerojatno ćete dobiti i upozorenje koju hranu izbjegavati za vrijeme uzimanja istog. Antibiotik i hrana mogu djelovati antagonistički, odnosno pojedine namirnice mogu pogoršati nuspojave prilikom uzimanja antibiotika ili pak utjecati na njihovu apsorpciju. S druge strane, neka hrana ide uz antibiotike jer se bolje podnose s hranom.

Hrana koju ne smijete jesti uz antibiotike/Foto: hopkinsmedicine.org

Pravilna prehrana

Pravilna prehrana je uvijek važna i trebali biste je se pridržavati stalno. Iako pravilna prehrana ima neke opće smjernice, sama prehrana je prilično individualna. Prilikom uzimanja antibiotika potrebno je dodatno prilagoditi, kako bi se isključile ili uključile određene namirnice.

Ako nemate naviku redovno piti vodu i u skladu s potrebama svojeg organizma, uz antibiotike biste ipak trebali piti biljne čajeve bez dodanog šećera, tople hranjive supe, elektroliti, kokosova voda.

S druge strane, vrsta pića i tekućina koje trebate izbjegavati kad ste na terapiji antibioticima su alkohol, gazirana pića, kafa, crni čaj, mlijeko i sok od grejpa.

Mliječni proizvodi

Što se tiče hrane koju je poželjno izbjegavati kod liječenja antibioticima, ona se odnosi na neke namirnice ili skupine namirnica. Nije poželjno uzimati mliječne proizvode jer kalcij iz mliječnih proizvoda može umanjiti ili blokirati apsorpciju antibiotika.

Međutim, slobodno konzumirajte jogurt koji nam je potreban zbog korisnih bakterija, a nerijetko se preporučuje i uzimanje probiotika, budući da antibiotici mogu naštetiti i dobrim bakterijama u crijevima.

Idući mineral koji je potencijalno nepoželjan kod uzimanja antibiotika je magnezij, koji također smanjuje apsorpciju antibiotika. Naime, magnezij stvara kompleks s određenim vrstama antibiotika poput tetraciklina. Ovo posebno vrijedi i kod uzimanja suplementacije magnezija.

Obnova ravnoteže

Za neke druge vrste hrane, tj. kombinacije kao što su jaja i antibiotici, posavjetujete se jer o vrsti samog antibiotika ovisi i interakcija s hranom.

Nakon što ste propisno završili terapiju antibioticima potrebno je ponovno korigirati prehranu kako bi se obnovila crijevna flora i dobre bakterije.

Nakon što ste završili s terapijom antibiotika u svoju prehranu uvrstite probiotike i fermentirane namirnice, vlakna i hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama.

Probiotici sadrže dobre bakterije, poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kimchija. U redu je postupno vraćati ove namirnice u prehranu. Probiotici će obnoviti narušenu ravnotežu dobrih bakterija u crijevima.

Unos vlakana, poput žitarica, obilja povrća i voća te mahunarki, od ključne su važnosti za zdravlje crijeva. Vlakna djeluju kao prebiotici, odnosno hrana za dobre crijevne bakterije.

Uvrstite i lanene i chia sjemenke, plavu ribu poput skuše, lososa i srdele kako biste unijeli dovoljno omega-3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno. Istovremeno, nemojte odmah navaliti na hranu koja izaziva upale u tijelu. Dajte vremena crijevnoj flori da se obnovi, kako biste i skratili vrijeme bolešljivosti.

BONUS VIDEO

hypebih.ba/avaz.ba/O.T.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS