calendar

Četvrtak 18. Jul, 2023

Vrijednost potrošačke korpe drastično porasla: Troškovi četveročlane porodice za četiri godine skočili više od 1.000 KM!

Objavio: RHT
18/07/2024 10:59 AM

Troškovi četveročlane porodice

Mi se odričemo svega, jer jednoj porodici treba najmanje 4.000 KM za pristojan život, kaže Bago

Troškovi četveročlane porodic / Foto:  Facebook

Troškovi četveročlane porodic / Foto:  Facebook

Troškovi četveročlane porodice

Četveročlanoj porodici u BiH je prošlog mjeseca za troškove života bilo potrebno gotovo 3.000 KM. Riječ je o minimalnim troškovima porodice koju čine dvoje odraslih i dvoje djece, od kojih je jedno u uzrastu osnovca, a drugo srednjoškolca.

Izračunali su to u Savezu samostalnih sindikata BiH, prema čijim podacima je potrošačka korpa u junu iznosila 2.964,10 KM, a od čega je gotovo polovina otišla na prehranu, odnosno radi se o iznosu od 1.297,20 KM, što je za samo 67 KM manje u odnosu na prosječnu plaću u FBiH!

Podaci ne lažu

U odnosu na godinu prije iznos potrošačke korpe je viši za gotovo 200 KM. Lanjski podaci pokazuju i da cijene hrane konstantno rastu pa se prošle godine za prehranu iz kućnog budžeta davalo 93 KM manje.

Međutim, koliko je iznos potrošačke korpe iz godine u godinu sve viši govori podatak da jedna prosječna porodica danas izdvaja, čak, 1.123 KM više u odnosu na njenu vrijednost 2020. godine!

Tada je vrijednost potrošačke korpe iznosila 1.840,87 KM. A na prehranu se trošilo 821,45 KM. Razlika između iznosa za hranu u junu 2020. godine i proteklog mjeseca je 475,75 KM!

Bago: Ispod standarda / Foto: Avaz

– Praktično, vrijednost potrošačke košare je za četiri godine porasla za jednu prosječnu plaću i radi se o minimalnim troškovima. Međutim, mi se često referiramo na podatke portala specijaliziranog za analizu troškova širom svijeta. A koji su pouzdani i prema kojima je iznos potrošačke korpe u BiH 3.700 KM. I to bez troškova kirije i kredita.

Dakle, prema međunarodnim standardima, toliko treba za život jednoj porodici. A kada se tome dodaju rate kredita za stan ili kiriju, to je onda više od 4.000 KM. To je naša realnost i ključna stvar je to da smo se mi navikli na odricanje. Odričemo se svega i svačega i uveli smo neke standarde koji su ispod svih normalnih u svijetu. – kaže nam Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja „Futura“.

Prosječan rast

Da cijene hrane rastu, pokazuju i posljednji podaci Državne agencije za statistiku.

Tako je nivo cijena u maju 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši za 2,0 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 0,9 posto, alkoholna pića i duhan za 3,9 posto.

Poskupljenja 25 artikala

U poređenju cijena prehrambenih proizvoda koje objavljuje Agencija za statistiku BiH iz maja ove godine i istog perioda lani, vidljivo je da je došlo do poskupljenja 25 artikala.

Tako su poskupjeli riža, hljeb, junetina bez kostiju, svježa pastrmka, tvrdokorni sir, maslac, jabuke, med, mliječna čokolada, so. Kao i kafa, pivo, cigarete, voda, deterdžent za veš i suđe…

BONUS VIDEO:

(Avaz/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS