calendar

Sreda 17. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Emina Jahović važi za najzgodniju pjevačicu na estradi, a sada je otkrila tajnu svog dobrog izgleda: Trik je u ajvaru IZNIJELA ŠOKANTNE DETALJE O MIONI I NENADU! Šok! Bivša rijaliti učesnica razvezala jezik: “Ša će ispasti opet kreten, kao i uvijek” Haos na plaži u Hrvatskoj: Muškarac urlao, prijetio nožem i ukrao motor pa uletio u more DA LI STE ZAISTA JEDNO ZA DRUGO? Provjerite kako se numerološki slažete s partnerom! JEFTINI, BEZ DINARA, GLADNI PREVARANTI Hitno oglašavanje Đedovića nakon što su osvanule skandalozne prepiske Anđele Šparavalo CIJELA SKANDALOZNA PREPISKA ANĐELE ŠPARAVALO ISPLIVALA JAVNO! U navodnom dogovoru sa Bojanom hoće da opljačka roditelje?! (FOTO) Klimatolog Goran Trbić upozorava: BiH prijete toplotni talasi, ekstremne suše i oluje! Aneli je DAVNA PROŠLOST! Nakon FINALNE ŽURKE, Janjuš izbacio fotografiju sa NJOM, a ONA ne skida osmijeh sa lica! (FOTO) Kako spriječiti utapanje? Šta trebate uraditi ako vas uhvati grč dok plivate Koji učesnici RIJALITI “IMANJA” su se PRVI USELILI?! Dejan Dragojević otkriva KAKO NAPREDUJU radovi STANISLAV U KREVETU SA MAJINOM PRIJATELJICOM! Isplivao snimak  NAUČNA STUDIJA Približava li se Zemlji nova katastrofa!? ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Sultan traži Memine skrivene kamere! BELAJ U FRIZERAJU(VIDEO) Žena izvukla lane koje je zapelo ispod automobila, a onda je iza sebe ugledala – nju: Na snimci se čuju vrisci HIT! Saša Mirković ipak PADOBRANOM STIŽE na imanje u Lisovićima?! Opisao detalje i sve nasmijao (FOTO) Najzahtjevnije pripadnice zodijaka: Ova tri horoskopska znaka često na kraju ostanu same

“Sarajevo Sevdah Soiree” od 17. do 23. avgusta na Žutoj tabiji: Festival otvara koncert Hanke Paldum

Objavio: RHT
17/07/2024 3:00 PM

“Sarajevo Sevdah Soiree”

Festival “Sarajevo Sevdah Soiree” održat će se na Žutoj tabiji od 17. do 23. avgusta 2024. godine. Ovom kulturnom manifestacijom turistička ponuda Sarajeva bit će dodatno unaprijeđena.

Foto: Klix

Povodom održavanja festivala održana je pres konferencija na kojoj su se obratili organizatori i učesnici festivala. Prvu večer festivala, 17. avgusta, nastupt će diva sevdaha Hanka Paldum, dok su još na programu koncerti priznatih, kao i izvođača u usponu: Alme Subašić (18. avgust), Amire Medunjanin (20. avgust), Jusufa Brkića i Zanina Berbića (22. avgust) te Eldina Huseinbegovića (23. avgust), istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u organizaciji U.G. ZUP Baščaršija.

“Sarajevo Sevdah Soiree”

Selma Bajić, Udruženje Zone unaprijeđenog poslovanja Baščaršija, istakla je da je ovo drugi po redu festival.

“‘Sarajevo Sevdah Soiree’ na Žutoj tabiji nastao je iz želje da spojimo naše materijalno i nematerijalno naslijeđe. Žuta tabija je mjesto s kojeg se pruža fascinantan pogled na Sarajevo. Festival će biti i ove godine organizovan za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festival kada je turistička sezona u jeku. Drago mi je da svim posjetiteljima Sarajeva možemo da predstavimo našu kulturu i tradiciju. Sevdalinka je neodvojivi dio bh. tradicije svih njenih naroda. I ove godine smo napravili jedan predivan program, spojivši iskustvo i mladost”, navela je.

Ovogodišnji Sevdah Soiree otvara bh. diva sevdaha Hanka Paldum koja je istakla svoje zadovoljstvo što je dio jedne ovakve priče.

“Sevdah je ljubav. Sve što se pokušava predstaviti lijepim kroz sevdalinku se može najbolje iskazati. Lijepa riječ željezna vrata otvara, a lijepa riječ kroz sevdalinku još lakše dopire do ljudskih srca. Ovaj festival je poklon ne samo gradu, već i građanima grada Sarajeva, BiH i svima onima koji pohode ovaj grad”, kazala je.

Festival je prepoznat kao značajna kulturna i turistička ponuda grada koja građanima i turistima nudi „sadržaj više“ u periodu kada grad obiluje dešavanjima te se realizira uz podršku Grada Sarajeva i Turističke zajednica Kantona Sarajevo.

Baštinimo 30 godina Sarajavo Film Festivala

“Već s ponosom baštinimo 30 godina Sarajavo Film Festivala, koji tokom ljeta naš predivni grad uvrštava na mapu vodećih kulturnih dešavanja, a sada upravo u to vrijeme, kada grad poprima jedno posebno ruho, nudimo još jedan divan festival, posvećen našoj prelijepoj narodnoj pjesmi sevdalinci. Raduje me što će u bogate riznice našeg muzičkog blaga moći zakoračiti sve Sarajlije, ali i svi dragi gosti ovoga grada koji žele da na poseban način dožive dio naše tradicije. Uz sjajne izvođače i arhaični ambijent ove lokacije vjerujem da će sevdah lako doprijeti do njihovih duša”, izjavio je dogradonačelnik Sarajeva Samir Avdić.

Da je festival sevdalinke još prošle godine prepoznat kao unikatna turistička ponuda mišljenja su i iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“S istinskim ponosom i ove godine podržavamo jedinstveni ‘Sarajevo Sevdah Soiree’. S obzirom da nas očekuje sevdalinka u izvođenju bh. muzičkih zvjezda koje traju godinama, te mladih koji su pokazatelj da se naša tradicija čuva, sigurni smo da smo podršku pružili kvalitetnom događaju, kako se ovaj festival pokazao i prošle godine. Pozivamo građane i turiste da dođu na Žutu tabiju i uživaju u zalasku sunca uz najljepši pogled na Sarajevo, te da tople ljetne noći provedu uz tradicionalni zvuk sevdaha kakav se samo kod nas može čuti”, poručio je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Pročitajte i: Blaž Baka Slišković: Nikada nisam dijelio Mostar! “U Veležu me nisu htjeli, rekli su da sam bogalj! “ŠTA MI JE REKAO DRAGAN DŽAJIĆ”.

BONUS VIDEO:

(Klix/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS