calendar

Ponedeljak 7. Oktobar, 2023

Španija srušila Francusku i plasirala se u finale Evropskog prvenstva

Objavio: RHT
09/07/2024 10:58 PM

Španija srušila Francusku

Fudbaleri Španije plasirali su se u finale Evropskog prvenstva nakon što su savladali Francusku poslije preokreta rezultatom 2:1.

Španija srušila Francusku/Foto: UEFA

Utakmica je počela šansom Fabijana Ruiza, koji je iz dobre pozicije loše šutirao, a kazna je stigla brže nego je španski veznjak mogao i naslutiti. Već u 9. minuti Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) šalje sjajan centaršut na drugu stativu, a tamo je Randal Kolo Muani koji je šalje u mrežu španskog gola.

Bio je to prvi pogodak koji je Francuska dala na ovom prvenstvu iz igre. Kada se činilo da Francuzi mnogo bolje stoje na terenu, na scenu je u 21. minuti stupio nevjerovatni Lamin Jamal (Lamine Yamal). Čudo Španije i Barcelone je postiglo spektakularan gol i ispisalo historiju – Jamal je postao najmlađi igrač u polufinalu nekog velikog takmičenja (16 godina i 362 dana).

Jamal je tako oborio i rekord legendarnog Pelea. Koji je sa 17 godina i 244 dana igrao protiv Francuske u polufinalu Svjetskog prvenstva 1958. godine.

Francuski golman Majk Manjan (Mike Maignan) je paradom samo uljepšao ovaj pogodak. Francuzi se nisu oporavili od primljenog gola. Samo četiri minute kasnije Manjan je vadio još jednu loptu iz svoje mreže. Dani Olmo je šutirao, a nes(p)retnom reakcijom Žil Kunde (Jules Kounde) je loptu smjestio u svoju mrežu.

U drugom dijelu mnogo opreznija igra Španije koja je uspjela odbiti sve nalete Francuske. Rezultat sa semafora se nije mijenjao od 25. minute. Španci su se plasirali u finale gdje će čekati boljeg rivala iz duela Engleske i Nizozemske.

Podsjetimo, Španija je bila prvak Evrope 1964., 2008. i 2012. godine, te juriša na rekordnu četvrtu titulu.

BONUS VIDEO

hypebih.ba/avaz.ba/O.T.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS