calendar

Nedelja 30. Jun, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
SPAKOVALA KOFERE I OTIŠLA! SPAS NAŠLA POD OSTROGOM! STANIJA SE MOLI! Sada je sve jasno (FOTO) Tučnjava na benzinskoj pumpi u Sarajevu: Sijevali noževi, jedna osoba povrijeđena Robotaksiji već voze Amerikom: Pogledajte kako to izgleda (VIDEO) “ANELI JE SRAMOTA za ŽENE koje se BORE za POTOMSTVO!” Ivka Numerolog nije štedjela Ahmićevu, a evo šta misli o novom rijalitiju IMANJE! (VIDEO) “IMALA SAM TRI KARCINOMA, SLALI SU ME KOD PSIHIJATRA” Nada Obrić o borbi sa opakom bolešću, otkrila šta je uradila pred operaciju DRAGANA MIRKOVIĆ I LUKAS ODUŠEVILI UPRKOS PREPREKAMA: Otpjevali dio svog dueta “Sad i zauvijek” i publiku bacili u trans! “Drugi izvođači su PROBILI TERMINE” ACA LUKAS NA NASTUPU U CIRIHU OTPJEVAO JEDAN HIT zbog BAHATOSTI KOLEGA i nemarnosti organizatora SKANDAL U CIRIHU! Zbog neodgovornosti organizatora publika ostala uskraćena za nastup Ace Lukasa: Pjevač se oglasio za Hype! RODITELJI JE SE ODREKLI ZBOG PARTNERA: Nadica Ademov otvoreno o najbolnijem periodu u životu SLAVLJE U DOMU NIKOLE ROKVIĆA! Pjevač se hitno oglasio i javno objavio: SLAVI SE ROĐENJE! ŽIVI KAO PODSTANAR: Ben Affleck iselio iz doma kojeg je dijelio s Jennifer Lopez JOŠ JEDNO LICE UHAPŠENO ZBOG TERORIZMA! Oglasio se Dačić, evo o kome je riječ BUKTI NOVI ESTRADNI RAT! Karleuša odgovorila Vojažu: MANJI SI OD SPERMATOZOIDA u koji te je VRATILA NANOGICA! ANA KORAĆ OBJAVILA FOTKE SA VJENČANJA! Zvanice zabavljao Zdravko Čolić Đurina kćerka Zala duhovita na oca: Ne znam ni ja čija sam, al znam da sam naša Odlična Švajcarska izbacila očajnu Italiju, dobit ćemo novog prvaka Evrope

Podaci Ministarstva civilnih poslova: Pasoša BiH odreklo se 100.000 ljudi

Objavio: RHT
22/06/2024 10:59 PM

Alarmantno

Najveći broj građana odlučio se na to u svrhu stjecanja državljanstva Njemačke

Alarmantno

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u periodu od 1. januara 1996. do 21. juna 2024. godine državljanstva BiH odrekla se 99.991 osoba.

U posljednje tri godine državljanstva BiH odrekla se 8.991 osoba, a od početka ove godine do petka, 21. juna, BiH je izgubila 893 državljana.

  • Najveći broj građana Bosne i Hercegovine se državljanstva odrekao u svrhu stjecanja državljanstva Savezne Republike Njemačke, Republike Austrije i Republike Slovenije. U odnosu na prethodne godine, u 2024. godini je smanjen broj zahtjeva za prestanak državljanstva odricanjem – kazali su za „Avaz“ u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Šta je razlog


U neformalnim razgovorima, najčešće se kao stvarni razlozi odricanja pasoša matične zemlje navode povoljniji radnopravni status. Jedan od razloga je pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inozemstvu i drugo.

Taksa za ispis 800 KM


Prema podacima iz resornog ministarstva, 2003. je bila godina u kojoj se najviše građana odreklo državljanstva. Čak 9.125, dok ih je godinu ranije bilo 8.344.

-Taksa za ispis iz državljanstva iznosi 800 KM, izuzev za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše SFRJ, koji plaćaju taksu od 200 KM – pojašnjeno je.

Čitajte i Olujno nevrijeme na sjeveru BiH: Evo ko je sljedeći na udaru

Ovog poslijepodneva snažan oblačni sistem sa obilnim pljuskovima i jakom grmljavinom razvio se iznad sjeveroistočnih i sjevernih predjela Bosne i Hercegovine i u ovom času premješta se preko Posavine i Semberije.

Lokalno ima grada.

Pogođeni ovi gradovi

Na udaru olujnog sistema su gradovi i predjeli između Banjaluke, Tuzle i Brčka, kao i šire područje Bijeljine.

Led je počeo da pada oko 16.50 sati, a onda je počela obilna kiša.

Za sada nema informacija o eventualnoj šteti.

Jaka kiša u poslijepodnevnim satima padala je i u Tuzli.

Ovaj olujni sistem do kraja dana nastaviće put u jugozapadnoj visinskoj struji preko Save ka Hrvatskoj i na najjačem udaru naći će se istok Hrvatske, odnosno Slavonija.

I u ovim predjelima očekuju se veoma obilni pljuskovi, jaki gromovi i grad.

Jedan dio grmljavinskih oluja sa sjeveroistoka Bosne u jugozapadnoj visinskoj struji zahvatiće i pogoditi zapadni Srem i Bačku.

Oluje su nastale nakon vrelog vremena i vrlo visokih temperatura.

Inače, ovog poslijepodneva, na udaru snažnih oluja sa grmljavinom i gradom je i Srbija.
Olujno nevrijeme zahvatilo je danas Doboj gdje pada krupan led.

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/Avaz.ba/A.K.H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS