calendar

Nedelja 30. Jun, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
DRAGANA MIRKOVIĆ I LUKAS ODUŠEVILI UPRKOS PREPREKAMA: Otpjevali dio svog dueta “Sad i zauvijek” i publiku bacili u trans! “Drugi izvođači su PROBILI TERMINE” ACA LUKAS NA NASTUPU U CIRIHU OTPJEVAO JEDAN HIT zbog BAHATOSTI KOLEGA i nemarnosti organizatora RODITELJI JE SE ODREKLI ZBOG PARTNERA: Nadica Ademov otvoreno o najbolnijem periodu u životu SKANDAL U CIRIHU! Zbog neodgovornosti organizatora publika ostala uskraćena za nastup Ace Lukasa: Pjevač se oglasio za Hype! SLAVLJE U DOMU NIKOLE ROKVIĆA! Pjevač se hitno oglasio i javno objavio: SLAVI SE ROĐENJE! ŽIVI KAO PODSTANAR: Ben Affleck iselio iz doma kojeg je dijelio s Jennifer Lopez JOŠ JEDNO LICE UHAPŠENO ZBOG TERORIZMA! Oglasio se Dačić, evo o kome je riječ BUKTI NOVI ESTRADNI RAT! Karleuša odgovorila Vojažu: MANJI SI OD SPERMATOZOIDA u koji te je VRATILA NANOGICA! ANA KORAĆ OBJAVILA FOTKE SA VJENČANJA! Zvanice zabavljao Zdravko Čolić Đurina kćerka Zala duhovita na oca: Ne znam ni ja čija sam, al znam da sam naša Odlična Švajcarska izbacila očajnu Italiju, dobit ćemo novog prvaka Evrope PROGLAŠEN CRVENI NIVO PRIJETNJE OD TERORIZMA U SRBIJI! Narednih dana stroge kontrole na većim skupovima, policija će obezbjeđivati čak i tržne centre MUP KS o stravičnom ubistvu na Pofalićima: Policiju je pozvala svekrva i kazala da se snaha ubila LJUDI BIJESNE ZBOG OBJAVE DENIZ DEJM! Otkrila zašto je PREKINULA TRUDNOĆU – sada je PREŠLA SVAKU MJERU! HITNO UHAPŠEN POZNATI GLUMAC! Optužen za zlostavljanje djece, prijeti mu do šokantna kazna zatvora! Poznati meteorolog najavio dramatične promjene: ‘Atmosfera će se užariti, a onda slijedi šok’

SEZONSKA PROGNOZA: Ljeto će biti pakleno!

Objavio: RHT
19/06/2024 6:15 PM

Ljeto će biti pakleno!

Da su temperature zraka svakim danom sve više tokom ovogodišnjeg prvog vala vrućina pokazuju podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Ljeto će biti pakleno! Foto: Facebook

Tako je danas u 16 sati u Mostaru izmjereno 37 stepeni Celzijusa, a u Banjoj Luci i Zenici stepen manje. U Tuzli i u Gradačcu je temperatura zraka iznosila 35 stepeni, a u Sarajevu, Bugojnu, Sanskom Mostu i Širokom Brijegu 34 stepena Celzijusa…

Temperature i do 40 stepeni

Prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa FHMZ-a temperaturne vrijednosti do kraja sedmice dosezat će i do 40 stepeni na jugu naše zemlje.

Krajinović je podsjetio na to da je apsolutni rekord za ovaj mjesec izmjeren u Mostaru, kada je 29.juna 2006.godine bilo 41,2 stepena Celzijusa. I, prije tri godine, dodao je, imali smo toplotni val koji je uslovio na nekim stanicama i četiri dana sa nadmašenim rekordima. Te 2021. godine postavljeni su rekordi na Bjelašnici, u Bugojnu, Gradačcu, Sarajevu i Zenici. Također, rekordi su registrovani, naveo je, i 2012., 2006. i 2003.godine.

Ljeto, kalendarski, nastupa sutra, 20.juna u 22 sata i 50 minuta.

– U pogledu na sezonsku prognozu, kada je u pitanju ljeto pred nama. Vrijednosti temperatura zraka tokom sva tri ljetna mjeseca su natprosječno visoke. Ono što treba naglasiti jeste pozitivna odstupanja. Ona su najviša na sjeveru naše zemlje i kreću se čak iznad pet stepeni u odnosu na referentne vrijednosti. Ta pozitivna odstupanja u drugim predjelima naše zemlje kreću se između tri i četiri stepena. U takvim okolnostima vrijednosti temperatura kakvih smo sad svjedoci bit će jako česte. Odnosno, bit će česta pojava toplotnih valova koji će biti intenzivniji, ali i duži – rekao nam je Krajinović.

Vrhunac toplotnog vala

Uz sve to, nastavio je, ako pogledamo prognozu padavina za tri ljetna mjeseca, jasno vidimo na svim prognoznim modelima da nas očekuje ljeto s manjim količinama padavina nego je to uobičajeno.

– Te količine padavina su dosta manje i one su ispod 50 posto za veći dio naše zemlje – kazao nam je Krajinović.

Inače, vrhunac ovog toplotnog vala očekuje se u petak. Od subote bi temperaturne vrijednosti trebale biti u padu, a osjetno svježije očekuje se od ponedjeljka.

BONUS VIDEO

hypebih.ba/avaz.ba/O.T.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS