calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
SLAĐA PORŠELINA POSTALA PEDALINA! Ovakvo PONIŽENJE nije doživjela u svojoj rijaliti karijeri! IZ ARHIVA Izvještaj o poplavama u dolini Neretve iz 1937. godine: Voda je srušila brdo, odnesene kuće… OBEZBJEĐENJE JEDVA SAVLADALO TERZU! Neviđeni haos u rijalitiju! Lomi sve pred sobom i nasrće na učesnike! Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala tri kilometra kroz nabujalu vodu kako bi spasila svoju kćerku Aca Lukas najavio HAOS u Nikšiću! SPECIJALNA GOŠĆA izlazi na binu, evo o kome je riječ! (VIDEO) Pogledajte kako radi Civilna zaštita Republike Srpske u Donjoj Jablanici: Spasiocu voda skoro do ramena CRNA SUBOTA Poginuo radnik rudnika u Omarskoj! Iz rijeke Željeznice na Ilidži izvučeno tijelo žene ALEKSANDRA NIKOLIĆ APELUJE ZA POMOĆ NASTRADALIM U POPLAVAMA U BIH! “Zajedno smo jači”  ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Hejteri kažu da nemam snage, a sam oborim drvo i izrežem ga! “SVE DOKUMENTOVANO” Lejla Zalihić o borbi za život: Muž i kćerka su živi, svekrvu još nisu našli Jala Brat posjetio punkt Crvenog križa u Vogošći: Pozvao sve da pomognu nastradalim u poplavama “U filmu ‘Stravično’ naći će se PJESMA KOJU SAM NAPISAO PRIJE 35 GODINA!” Aca Lukas otkrio DIO IZNENAĐENJA koje vas očekuje! (VIDEO) “MC STOJAN I JA NISMO ZAJEDNO, NITI ĆEMO BITI!” Zorana Mićanović otkrila svoj ljubavni status, pa stavila tačku na špekulacije! Evo šta je rekla o reperu! Ispovijest vozača kamiona koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala MILJANA NAJAVILA HAOS! Planira NAPAD na Sofiju? Isplivao VIDEO! Marija Šerifović otkazala koncert u Sarajevu za 28. decembar: Nije vrijeme za pjevanje dok neko pati

Studenti napravili aplikaciju za rano otkrivanje deformiteta kod djece

Objavio: RHT
09/06/2024 6:00 PM

Studenti napravili aplikaciju

Grupa mladića iz Pirota, četvorica studenata Elektronskog fakulteta u Nišu i jedan Medicinskog fakulteta u Nišu, nakon više od godinu dana rada, lansiraće u septembru aplikaciju koja će pomoći roditeljima da primijete pojavu ravnih stopala kod mališana. Kako bi se na vrijeme krenulo sa korekcijom ove pojave, koja je sve zastupljenija kod djece širom svijeta.

Menadžer startapa “ArchFix” Dimitrije Zdravković kaže za Ubrzanje.rs da se ideja rodila u martu prošle godine. S ciljem kako bi se ovim projektom predstavili na događaju “Hakaton i Mejkaton – Personalizovana medicina”.

Studenti napravili aplikaciju

“Tu su kolege Lazar Krstić, Lazar Ignjatović, Aleksa Stančev i Miloš Jovanović došli na ideju da uz pomoć otisaka vrše ranu detekciju ravnih stopala. Na tom takmičenju osvojili su prvo mjesto, kasnije kontaktirali mene i počeli smo sa daljim razvojem aplikacije. Koristili smo pouzdane medicinske metode uz pomoć kojih se izračunava stepen deformiteta i daje preporuka vježbi koje se mogu raditi u kućnim uslovima, ili da se kontaktiraju ljekari ukoliko je riječ o ozbiljnijim odstupanjima. Ideja aplikacije jeste da ona bude spona između ljekara i roditelja, kako bi roditelji na lakši način vježbali sa svojom djecom kako bi korigovala probleme”, navodi Zdravković.

Kako objašnjava, nakon hakatona prijavili su se na Raising stars, gdje su takođe dobili podršku, a zahvaljujući Naučno-tehnološkim parkovima u Beogradu i Nišu, kako kaže, osnovali su firmu i krenuli sa radom.

“Radimo na razvoju našeg algoritma. Zbog toga trenutno radimo na prikupljanju otisaka. Kako bismo na neki način istrenirali algoritam u cilju što je moguće boljeg prepoznavanja deformiteta. Imamo saradnju sa Pedijatrijskom klinikom Una medika iz Pirota, a posebno smo ponosni na to što su se o aplikaciji veoma pozitivno izjasnili stručnjaci iz čuvene klinike u Tiršovoj u Beogradu”, kaže Zdravković i dodaje da se očekuje da aplikacija bude lansirana na tržište septembra ove godine.

Vještačku inteligencija

Osim Dimitrija, studenta medicine, u sastavu tima su još četiri inženjera elektronike.

“Lazar Krstić se bavi vještačkom inteligencijom, Aleksa i Miloš rade mobilnu aplikaciju i Lazar Ignjatović radi cijeli bekend. Dizajnira sve što je neophodno za aplikaciju, sajt i slično. Multidisciplinaran smo tim. A ja imam iskustva kada je o biznis strani riječ. Odnosno u pokretanju biznisa i vođenju istog”, kaže Zdravković.

Lazar Krstić, koji se bavi razvojem algoritma kaže da rješenje zavisi od stepena deformiteta.

“Algoritam je iz medicinske prakse pretočen u vještačku inteligenciju i matematiku, pomoću koje detektujemo stepen deformiteta. I u zavisnosti od stepena deformiteta idu dalje preporuke, prevencija”, objašnjava on.

Pročitajte i: Ova AI vještina donosi platu od 100.000 eura godišnje.

BONUS VIDEO:

(Ubrzanje.rs/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS