calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“MC STOJAN I JA NISMO ZAJEDNO, NITI ĆEMO BITI!” Zorana Mićanović otkrila svoj ljubavni status, pa stavila tačku na špekulacije! Evo šta je rekla o reperu! Ispovijest vozača kamiona koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala MILJANA NAJAVILA HAOS! Planira NAPAD na Sofiju? Isplivao VIDEO! Marija Šerifović otkazala koncert u Sarajevu za 28. decembar: Nije vrijeme za pjevanje dok neko pati Poplave u BiH: Žrtve sve brojnije, ali i pitanja Amra Jahić, supruga imama iz Donje Jablanice: Plivala sam sa djetetom do munare, tamo više nema života MIONA I GASTOZ UHVAĆENI NA DJELU! Najveća izdaja u historiji rijalitija, Ša divlja po Bijeloj kući! Donja Jablanica: ‘Istrčao sam vani, a samo se čuje jauk i vapaj u mraku …’ EKSKLUZIVNO: ŽIVOTNA PRIČA IZ BUTUROVIĆ POLJA: Majka plivala tri kilometra za kćerkom koju je odnijela poplava i spasila je! SADA SU NA SIGURNOM JANJUŠ POSLAO ANELI ŠIFRIRANU PORUKU U RIJALITI?! Sve uradio u strogoj TAJNOSTI, mislio je da se NEĆE SAZNATI! Prijatelji postavili spomen-ploču Dženanu Uščupliću na Bukoviku, prisustvovao i Husref Musemić U Donjoj Jablanici počela padati kiša, otežana potraga “ISKRVARIO JE” STRAVIČNE SCENE! Kamera snimila OBEZBJEĐENJE nakon TUČE? STRAVIČNE VIJESTI ZA TRUDNU MILICU! Terza alarmirao advokate, želi da joj ODUZME DIJETE! “Horde zla” i Manijaci u humanoj misiji: Krenuli u pomoć poplavljenim područjima Kod Komadinovog vrela od jutra se radi na uspostavljanju putne komunikacije

Litvanac Mykolas Alekna oborio najdugovječniji svjetski rekord u muškoj atletici

Objavio: RHT
15/04/2024 9:59 AM

Oborio najdugovječniji svjetski rekord

Litvanac Mykolas Alekna oborio je najdugovječniji svjetski rekord u muškoj atletici bacivši disk 74.35 metara na mitingu u Ramoni u Oklahomi.

Oborio najdugovječniji svjetski rekord / Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Tako je Alekna oborio rekord Nijemca Jurgena Schulta koji je tadašnji rekord oborio 1986. godine, 16 godina prije nego je Litvanac bio i rođen.

Alekna je tako bacio disk 27 centimetara duže od hica njemačkog bacača koji je svoj rekord ostvario prije 38 godina.

Porodica Alekna sada ima dva od tri najbolja rezultata u historiji ove discipline budući da je dvostruki olimpijski šampion i njegov otac Virgilijus Alekna 2000. godine bacio 73.88 metara.

Inače, Mykolasovo bacanje je ostvareno svega dan nakon što je Kubanka Yaime Perez bacila 73.09 metara na istom mitingu i tako oborila ženski svjetski rekord u istoj disciplini iz 1989. godine.

Mykolas Alekna rođen je 28. septembra 2002. godine… Sa 19 godina osvojio je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2022. godine. Postao je tako najmlađi svjetski osvajač medalje u disku u istoriji. Takođe, tada je bio najmlađi ikad pobjednik u svojoj disciplini na EP 2022. godine, čime je postavio rekord takmičenja.

Godine 2021. bio je svjetski prvak do 20 i evropski prvak do 20 godina.

Mykolas je sin olimpijskog šampiona u bacanju diska Virgilijusa Alekne. Njegov brat Martinas Alekna je takođe bacač diska…

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS