calendar

Subota 3. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
MAJA I STANISLAV RADE NA BEBI!? Zamješala i pokazala svoje umjeće, usnimljeni na djelu! (FOTO) BRAT RADE MANOJLOVIĆ OTVORIO DUŠU: Zabrinut za sestru zbog lošeg izbora, jedna stvar ga najviše plaši NOVA DJEVOJKA IVANA MARINKOVIĆA SESTRA POZNATE GLUMICE! Šok detalji (FOTO) PRVA FOTOGRAFIJA RODITELJA ASMINA DURDŽIĆA! Evo kako izgledaju Mustafa i Mevlida Durdžić IZDATO UPOZORENJE ZA CIJELU DRŽAVU: U BiH danas svježije vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom HOROSKOP ZA SUBOTU, 3. JUL! Djevice će proći kroz užasan momenat, a ovom znaku se mijenja život potpuno! NOVAK ĐOKOVIĆ ČEKA FINALE OLIMPIJSKIH IGARA OD 2008. GODINE! Najbolji teniser svih vremena se bori za zlato u Parizu! “HOĆEŠ DA ME BIJEŠ?!” Drama na nastupu Milice Todorović dok je pjevala Desingericinu pjesmu Oglasila se Lana Pudar: Prvi put u karijeri sam doživjela veliko razočaranje “ANITA NIJE IZDALA MATORU!” Aleksandar Požgaj tvrdi da je Stanojlovićeva bila NEVJERNA I RANIJE? “UMRIJETI ĆU MAMICE, NE MOGU VIŠE” Strava i užas Miljane Kulić, život joj visio o koncu! JELENA I UROŠ IPAK ZAVRŠILI ZAJEDNO! Potpuno RASKRINKANI, pokušali sve da sakriju, evo šta se desilo nakon emisije JELENA ĐOKOVIĆ ODIŠE ELEGANCIJOM NA OI! Sve oči uprte u njene stajlinge, dok odiše skromnošću! (FOTO) Frka u Sarajevu! Karići kočijom došli po svoje! Memo je pravi smrad! Evo mu došli pod prozor, on ne smije izaći! RADA MANOJLOVIĆ SE TAJNO UDAJE?! Pjevačica ne može više da šuti, progovorila o svadbi Hladna fronta sa sjevera: Blago osvježenje stiže u BiH, no kiša neće doći u sve krajeve

Ono je NAJRASPROSTRANJENIJE žensko ime na svetu, ima divno značenje, u 15. veku je bilo zabranjeno!

Objavio: RHT
20/12/2021 8:30 AM

Divna značenja ima ovo žensko ime.

Foto:Printscreen

Marija je u raznim varijantama najrasprostranjenije žensko ime na svetu.

Kao ime Isusove majke, ime Marija simbolizuje čistu i duboku ljubav. U izvornom hebrejskom jeziku ime glasi Mirjam, a naš je oblik Marija prema latinskom Maria. Samo značenje imena Marija nije sigurno razjašnjeno. Po novijem tumačenju ime je izvedeno od egipatskog “mry” što znači “voljena”, odnosno “od Boga voljena”.

Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog “mir” (gorko) i “jam” (more) pa bi značenje bilo “gorčina mora”. Prema tumačenju Eusebija iz Cezareje ime nosi značenje “kapljica mora” izvedeno od hebrejskog “mar” (kapljica) i “jam” (more). Zbog velikog poštovanja Bogorodice, u katoličkim zemljama je do 15. veka ime Marija bilo zabranjeno da se koristi kao krsno ime. U doba reformacije, katolici su sve više birali ime Marija kao simbol.

Ime Marija zastupljeno je u svim zemljama Evrope, Sjeverne i Južne Amerike i u delovima Azije. Posebne u Španiji i u latinskom delu Amerike ističe se bogat repertoar ženskih imena inspirisanih kultom Isusove majke. Iz toga su nastala i tzv. “marijanska imena”.

María je tokom celog 20. veka najučestalije špansko žensko ime – skoro 30 odsto Španjolki zove se Maria. Marija se često pojavljuje i u sklopu s drugim imenima: Anna Maria, Maria Magdalena i slično. Drugi oblici imena Marija su Marijela, Marijeta, Mari(j)ola, Marika, Maruša, Maša, Mi(j)a, Ri(j)a, Majda, Mara, Mare, Marica, Marta, Mina, itd.

Izvor: NAJ ŽENA.RS/hypebih.ba

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS