calendar

Ponedeljak 7. April, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
“UPOZNAO BIH DEVOJKU SA PRIRODNIM S*SAMA” Janjuš ne prestaje da VRIJEĐA ŽENE, novom objavom ŠOKIRAO SVE: “Da mi izvadi veš iz mašine…” Jasmina Ana žestoko oplela po Stefani, pa urnisala Matoru i njihov odnos! KONAČNO OTKRIVEN POBJEDNIK RIJALITIJA! Ovaj PROPUST produkcije su svi ČEKALI, Kristijan odao povjerljivu TAJNU! Danas učesnici od njegovog suda STRAHUJU i PREZAJU, život ga nije nimalo mazio, a evo o kome je riječ (FOTO) SPREMNA DA SE ODREKNE SESTRE?! Ivana Nikolić progovorila o potencijalnom pomirenju Korde i Ane, za njega ne želi ni da čuje: AKO MU OPROSTI, VEĆI JE PSIHOPATA OD NJEGA Borac pobijedio Zrinjski u Mostaru i zakuhao utrku za prvaka BiH Prva reakcija Pejine porodice o trudnoći Ene Čolić: “Ja sam se obradovao kad sam čuo da…” POZNATE VODITELJICE NAPRAVILE KARAMBOL U STUDIJU: Miljana optužila Nevenu da nema EMOCIJE, pa je poslala da raskine sa njenim DEČKOM! ŠOK (VIDEO) MIROSLAV ILIĆ OBARA NOVE REKORDE: Njegovi koncerti u Sava Centru među NAJPRODAVANIJIM do kraja godine u Srbiji! Za ovaj spektakl se TRAŽI KARTA VIŠE (FOTO) IZGUBIO SAM 47 HILJADA EURA ZA VEČE: Sin Zlate Petrović iskreno o problemu sa ko*kom, priznao da se plaši za brata Peju, traži način da ga skloni od poroka OTKRIVENI ŠOK DETALJI O RAZVODU MILICE KEMEZ I BORE SANTANE: On više ne želi da ŠUTI, progovorio o SVEMU, ovo je ISTINA koja će sve FRAPIRATI MEGASKANDAL! ASMIN ULAZI U RIJALITI! Zbog Kačavendinog blaćenja Aneli riješio da joj donese POKLON – Evo o čemu je RIJEČ! ANĐELA ĐURIČIĆ IZNIJELA SAV PRLJAV VEŠ O ANELI AHMIĆ! Otkrila sve što je PREŠUTKIVALA, Aneli totalno UNIŠTENA: “Bivši muž je dolazio na njegovu adresu” ALEKSANDRA NIKOLIĆ SVE RASTUŽILA OBJAVOM! Prizor kida dušu HEJTERI U TRANSU! Jasna poruka CARU!? (FOTO) SAŠA MIRKOVIĆ NAJAVIO RASKRINKAVANJE G*J AFERA NA ESTRADI: Upitao svoje pratioce samo JEDNO, pa odlučio da PROGOVORI! Šta mislite ko je na SPISKU? (VIDEO) JOŠ JEDNA PREVARA U RIJALITIJU! Isplivalo sve CRNO NA BIJELO, ona se oglasila, pa SVE PRIZNALA: “Slao mi je slike svog PONOSA…”

Priča o sarajevskom ćevapu: Simbol grada koji ima dugu tradiciju

Objavio: RHT
31/03/2024 10:30 AM

Priča o sarajevskom ćevapu

Kulinarski magazin „Taste Atlas“ podsjetio je da postoje četiri vrste bosanskih ćevapa: sarajevski, tuzlanski, banjalučki i travnički.

Priča o sarajevskom ćevapu

Priča o sarajevskom ćevapu FOTO Facebook

Svaki od njih ima svoje lokalne karakteristike i načine pripreme. I dok će rasprave o tome ko ima najbolje ćevape trajati vjerovatno dovijeka, mi ćemo danas donijeti priču o sarajevskim ćevapima.

No, ako je vjerovati „Taste Atlasu“, najbolji su upravo sarajevski, koje je ovaj magazin svrstao u deset najboljih jela na svijetu.

Različiti recepti

Postoje različita mišljenja o korištenju mesa za ove ukusne mesne rolnice – čistunci ih rade isključivo s mljevenom junetinom, soli i biberom, dok drugi koriste kombinaciju mljevene junetine i ovčetine.

Sarajevski ćevapi se posljednjih godina uglavnom prave samo s mljevenom junetinom i solju kako bi okus mesa bio što jasniji. Nakon što su pripremljeni, ćevape treba ostaviti u frižideru 48 sati. Zatim se peku na žaru i tradicionalno poslužuju u somunu, sa sirovim lukom sa strane, a mnogi na sve vole dodati i kajmak.

Jela s roštilja

Ćevap je u Bosnu i Hercegovinu stigao kao varijanta turskog kebaba oko 1500. godine. Iako većina prvo pomisli na doner kebab, kebab se zapravo s turskog prevodi kao “isjeckano meso”. No, u početku ovo jednostavno jelo nije bilo previše poznato i popularno među južnoslavenskim narodima. Početkom 20. stoljeća tempo života se ubrzao, što je pridonijelo popularizaciji jela s roštilja. Sarajevo nije zaobišlo oduševljenje hranom s roštilja, pa je tako u vrijeme Kraljevine Jugoslavije u ovom gradu niknula prva ćevabdžinica. Nalazila se u vakufskoj radnji na Baščaršiji, u blizini slatkog kutka. Prilazilo joj se iz ulice Sarači, a pripadala je kompleksu Gazi Husrev-begove kuće. Imala je koncept sličan današnjim trgovinama brze hrane; nije bilo mjesta za sjedenje, nego su se ćevapi prodavali s pulta, na komad.

Prva komercijalna ćevabdžinica u Sarajevu bila je „Taškent“, koja je otvorena 50-ih godina. Vlasnici su bili Zehra i Hamdija Salihbegović.

Za vrijeme osmanske uprave hajduci (buntovnici) su na ražnju pekli na vatri hajdučki ćevap, koji je bio jednostavan za izradu, od komada mesa i dimljene masti.

Tokom 1930-ih ćevapi su se proširili na ostatak Jugoslavije, uključujući istočnu Srbiju i područje Makedonije. Pored Sarajeva, do 1932. ćevapčići su se smatrali lokalnim specijalitetom u južnoj Srbiji, Skoplju i Peći.

Danas su ćevapčići postali jedan od najvažnijih simbola Sarajeva i neizostavan dio svake posjete našem gradu.

Kulturno naslijeđe

U Bosni i Hercegovini se razmatra inicijativa za brendiranje ćevapa, kao i nominacija za UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, dok je banjalučki ćevap već uvršten na Listu nematerijalne kulturne baštine bosanskohercegovačkog entiteta RS, te na Tentativnu listu nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine Državne komisije Bosne i Hercegovine za UNESCO.

avaz.ba/hypebih.ba/R.K.

Ostavite komentar

Obavezna polja su označena sa * Vaša adresa neće biti vidljiva drugim korisnicima.

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS