calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala tri kilometra kroz nabujalu vodu kako bi spasila svoju kćerku Aca Lukas najavio HAOS u Nikšiću! SPECIJALNA GOŠĆA izlazi na binu, evo o kome je riječ! (VIDEO) Pogledajte kako radi Civilna zaštita Republike Srpske u Donjoj Jablanici: Spasiocu voda skoro do ramena CRNA SUBOTA Poginuo radnik rudnika u Omarskoj! Iz rijeke Željeznice na Ilidži izvučeno tijelo žene ALEKSANDRA NIKOLIĆ APELUJE ZA POMOĆ NASTRADALIM U POPLAVAMA U BIH! “Zajedno smo jači”  ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Hejteri kažu da nemam snage, a sam oborim drvo i izrežem ga! “SVE DOKUMENTOVANO” Lejla Zalihić o borbi za život: Muž i kćerka su živi, svekrvu još nisu našli Jala Brat posjetio punkt Crvenog križa u Vogošći: Pozvao sve da pomognu nastradalim u poplavama “U filmu ‘Stravično’ naći će se PJESMA KOJU SAM NAPISAO PRIJE 35 GODINA!” Aca Lukas otkrio DIO IZNENAĐENJA koje vas očekuje! (VIDEO) “MC STOJAN I JA NISMO ZAJEDNO, NITI ĆEMO BITI!” Zorana Mićanović otkrila svoj ljubavni status, pa stavila tačku na špekulacije! Evo šta je rekla o reperu! Ispovijest vozača kamiona koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala MILJANA NAJAVILA HAOS! Planira NAPAD na Sofiju? Isplivao VIDEO! Marija Šerifović otkazala koncert u Sarajevu za 28. decembar: Nije vrijeme za pjevanje dok neko pati Poplave u BiH: Žrtve sve brojnije, ali i pitanja Amra Jahić, supruga imama iz Donje Jablanice: Plivala sam sa djetetom do munare, tamo više nema života MIONA I GASTOZ UHVAĆENI NA DJELU! Najveća izdaja u historiji rijalitija, Ša divlja po Bijeloj kući!

Ženska toaletna voda se povlači sa tržišta: Može izazvati neplodnost i probleme u trudnoći

Objavio: RHT
18/02/2024 8:40 PM

Ženski parfem se povlači sa tržišta

Državni inspektorat Hrvatske izdao je upozorenje građanima da prestanu upotrebljavati proizvod koji se povlači iz prodaje zbog hemijskog rizika.

Ženski parfem se povlači sa tržišta
Foto: Facebook

Kako je saopćeno, riječ je o toaletnoj vodi robne marke “Lotus Valley Perfumes”, proizvedenoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Ženski parfem se povlači sa tržišta

Miris u sebi ima sadržaj koji bi mogao predstavljati kemijski rizik. Sporni sastojak je mirisni alergen butylphenyl methylpropionalu, poznat i pod nazivom Lilial, koji je EU zabranio u martu 2022. godine.

Foto: DIRH

Istraživanja su pokazala da to šteti funkcioniranju hormona i može dovesti do problema s plodnosti i razvojem fetusa u trudnoći.

– Toaletna voda punjena u tamnoljubičastu staklenu bočicu četvrtastog oblika s plastičnim čepom zlatno obrubljene boje na kojoj je crnim slovima ispisano Lotosova dolina – saopćeno je iz Državnog inspektorata Hrvatske.

“Kroz dim”

Znate li kako su nastali parfemi, mirisi koji nas čine izazovnijim, poželjnijim, sigurnijim… U bočicu su ga zarobili vjerovatno stari Egipćani.

Foto: Bella West / Alamy / Alamy / Profimedia

Smatra se da je primitivna izrada parfema počela paljenjem biljnih smola kako bi se dobio miris za kadenje u vjerskim obredima. Stoga je zanimljivo da riječ “parfem” potiče od latinskog “per fumum”, a znači “kroz dim”.

Jedan od prvih zapisa o upotrebi parfema potiče iz Egipta. Kad je otvorena grobnica faraona Tutankamona, u njoj je pronađeno preko 3.000 boca sa parfemima, čiji se miris nije posve izgubio ni nakon više od 3.000 godina!

Otprilike 1.500 godina prije naše ere izraelski su sveštenici koristili sveto ulje pomazanja koje se pravilo od “najboljih mirisa” i u skladu sa “uputstvima dobijenim od Boga”! Jevreji su koristili mirisna ulja u kozmetičke i medicinske svrhe te kod pripremanja tijela za sahranu – pri čemu su nesumnjivo služila kao sredstvo za dezinfekciju i uklanjanje neugodnog mirisa.

BONUS VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS