calendar

Utorak 1. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Kao preslikan: Ljudi u nevjerici koliko sin Bobana Rajovića liči na pjevača Ako si mislio pobjeći ulazim ti na žurku šugo? Mirza Hatić ulazi da Kadri objasni neke stvari! Sve za ljubav: Fatima aminovala da dođe treća žena! Sarajevo: Sudar dva automobila na raskrsnici kod Željezničke stanice Kontroverzni lijek uništava Kristinu Agileru, javnost zabrinuta: Je li to stvarno ona? Otkrivamo s kim je sada već bivša supruga prevarila Milana Kalinića? Kad treća žena ulazi u Elmedinov harem? Ovo je njegova budućnost, sada je to svima jasno! FATIMA I JANA U ŠOKU! OVDJE SADA ŽIVE SAVA I ADRIANA! Džehverovići preko noći napustili Srbiju i otišli za Dubai, njihova porodica neutješna! (FOTO) CITY HYPE: Aca Živanović ekskluzivno za Hype otkrio da čeka treće dijete! Prvi intervju Vladimira Tomovića, nakon medijske ilegale Fatima ronca: Jano, ja čim sve završim, ti se pojaviš i glumiš radnicu! Imaš li obraza?! POTRESNA OBJAVA PJEVAČICE! Nadežda Biljić se slomila pa samo izustila: “U šoku sam…” Anđela ovdje otkrila da želi bebu u rijalitiju? Zvezdan sve priprema da joj saspe u lice Šta su pokazali podaci Federalnog zavoda za statistiku: Evo koliko je u augustu bilo turista Regionalni mediji pišu: Nastavak filmske trilogije “Kafana na Balkanu” željno se iščekuje u Hrvatskoj ĐOKOVIĆ PONOVO U KINI Novak stigao u Šangaj, evo kako su ga dočekali (VIDEO) Primož Ulaga: Lijepo je u Sarajevu, vraćaju mi se sjećanja na početak Olimpijade

Hljeb sa okusom ljubavi: Japanska pekara uz pomoć vještačke inteligencije proizvela posebno pecivo

Objavio: RHT
17/02/2024 3:00 PM

Hljeb sa okusom ljubavi

Pekara u Japanu, Kimuraja, udružila se sa tehnološkom kompanijom NEC korp kako bi proizvela hljeb koji su nazvali “Ren AI Pan“ – što znači „VI hljeb ljubavi“.

NEC i Kimuraja navode da nova ponuda hljeba, koji će biti u pet okusa, donose osjećanja koja asocira na ljubav.

Hljeb sa okusom ljubavi

Hljeb sa okusom ljubavi/ Foto: Printscreen Youtube

NEC je koristio VI da analizira razgovore iz TV rijaliti programa, čak i pjesme koje uključuju reference na voće i slatkiše, prenosi cdm.me.

Kroz ovu analizu identifikovali su pet ključnih romantični osjećanja: prvi susret, prvi sastanak, ljubomora, slomljeno srce i obostrana ljubav. Pekara je tada zahvaljujući svojoj magiji i umijeću uspjela da to pretvori u različite ukuse mekanog hljeba pečenog na pari.

Hljeb sa okusom ljubavi/ Kako je VI tragala za okusom ljubavi

Hljeb je pušten u prodaju od 1. februara u supermarketima u japanskoj oblasti Kanto.

Kroz istraživanje tržišta, lanac pekara Kimuraja je otkrio da sve veći broj mladih kaže da nisu zainteresovani za ljubavne veze. Uprkos ovom trendu, među mladima i dalje postoji jaka želja da izađu na sastanak, zaljube se i pronađu pravog partnera.

Romantika

Prepoznajući ovu prazninu, kompanija je odlučila da napravi VI hljeb ljubavi, koji budi romantična osjećanja i osjećaj zaljubljenosti.

Hljeb sa okusom ljubavi/ Emocije vezane za svaku od pet faza ljubavi

NEC kaže da je koristio dvije tehnologije vještačke inteligencije za projekat: pretvaranje govora u tekst i generisanje emocija iz teksta.

Koristeći ove informacije, VI je odabrao sastojke koji predstavljaju emocije povezane sa ljubavlju.

Da bi dobili materijal za rad, sproveli su „analizu razgovora“ koristeći 15 sati snimaka rijaliti programa „Danas sam se zaljubio“.

Razgovore VI je pretvorila u tekst, te svrstala u jednu od katergorija: susret, sastanak, ljubomora, slomljeno srce ili obostrana ljubav.

Ljubav i hrana

Zatim je VI iz baze podataka izdvojila tekstove pjesama na japanskom jeziku koje se odnose na ljubav i hranu.

Hljeb „Sudbonosni susret” je aromatizovan šećernom vatom, što predstavlja slatku, prozračnu emociju prvih naleta ljubavi. „Ljubomora“ ima ukus ljubičastog slatkog krompira, ulja od tartufa i suvog grožđa. „Prvi sastanak” je preliven citrusima, korom limete i pomorandže, a „Obostrana ljubav” je mješavina meda, breskve i pitaje (zmajevog voća).

Iako je tehnologija stvorila koncept, ipak je ljudska ruka morala da dâ konačan ukus hljebovima.

„Odabir sastojaka izvršila je vještačka inteligencija, pa je naša uloga bila da od njih napravimo hljeb“. Obratili smo pažnju na boje koje se koriste za vizuelno izražavanje romantičnih emocija i za cilj imali živahan izgled.

BONUS VIDEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS