calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Horor snimak sa društvenih mreža: Skočio sa balkona, sve je snimljeno (VIDEO) Filip Car: Šu*ci ako ste mislili da sam propao, varate se! Imam poruku za vas, mnogo sam dobar i ide me na svim poljima! Pokrenuta peticija: Sredstva za javni doček Nove godine u Sarajevu preusmjeriti ka poplavljenim područjima Jana navija za treću ženu: Treba nam neko da cijepa drva! Fatima ljutito izašla! Ispovijest Muhameda Begovića ledi krv u žilama: Sin je išao iza mene, odjednom ga je odnio veliki val Fatima napala udvarača! Halo, nisam ja tamo neka seljanka! Ja sam poznata i poštena! Apel sveštenika kod Jablanice: Trebaju nam voda i lijekovi SAMIR RAMOVIĆ ZBOG KOMPLIKACIJA PONOVO PRIMLJEN U BOLNICU! Konzilijum ljekara donio odluku! “Sljedeća dva mjeseca su kritična” REDITELJKA SUZANA PURKOVIĆ EKSKLUZIVNO OTKRILA DETALJE DRUGOG DIJELA FILMA O ACI LUKASU! “Njegov boravak na klinici, period njegovog liječenja…!” Je li i kamenolom iznad Donje Jablanice doprinio katastrofi? Saša Mirković otkrio specijalne goste na Lukasovom koncertu u Ljubljani “POMOZIMO OVIM NESRETNIM LJUDIMA!” Asmin Durdžić uputio hitan apel nakon stravičnih poplava u Bosni i Hercegovini! (FOTO) Press konferencija povodom katastrofe: Vlada FBiH proglasila vanredno stanje Đelmo: “Spasili smo dječaka kojem su roditelji poginuli na licu mjesta, bio je pod podzidom” Ovo je snimak iz zraka poplavljenih područja: Ljudi se bore za živote Novinari se probili do Donje Jablanice: “Četrdeset ljudi se vodi kao nestalo”

Ovaj jednostavan trik za mekane kolače tajna je iskusnih domaćica

Objavio: RHT
30/12/2023 8:20 PM

Omekšali maslac ključan je za ukusne kolače i keksiće, a s obzirom na to da je ovaj korak lako zaboraviti, donosimo trik kojim ćete u nekoliko minuta dobiti maslac savršene teksture.

Koliko puta vam se dogodilo da krenete praviti neku poslasticu i tek onda primjetite napomenu da vam je potreban omekšali maslac? Možda se to čini kao sitnica i korak koji se lako preskoči, ali upravo se u njemu krije trik za najukusnije kolače.

Naime temperatura maslaca stvarno je važna kada je u pitanju pečenje poslastica, posebno sitnih kolača.

Razlog je jednostavan, ali i bitan: maslac na sobnoj temperaturi lako će se pomiješati sa šećerom, što je ključ za lagane i pahuljaste kolačiće.

Hladni maslac obično se pretvara u ljuskave slojeve, što ga čini najboljim izborom za kolače teže teksture i kore za pite. Ipak, za izradu prhkog tijesta i najukusnijih keksića ključno je da bude sobne temperature.

Foto: Ilustracija

Čak i kada to znate, velike su šanse da ćete se ovog koraka sjetiti tek kada krenete u izradu kolača – a maslac je još u frižideru!

Na sreću, postoji sjajan trik kako ga brzinski omekšati i tako baš svaki put napraviti poslasticu po najvišim standardima.

Za početak, stavite komad maslaca na tanjir obložen papirnim ubrusom. Potom napunite staklenu čašu vrućom vodom. Kada se čaša zagrije, prospite vodu i pokrijte čašom maslac na tanjiriću. Ostavite pet do sedam minuta kako bi postepeno omekšao.

Za kraj, nikako nemojte grijati maslac u mikrotalasnoj peći. Možda se to čini kao najočiglednija metoda, međutim na ovaj ga način nećete ravnomjerno omekšati te će dio biti otopljen, a drugi potpuno hladan – što nikako neće pomoći pri miksanju.

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/Tportal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS