calendar

Ponedeljak 8. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“NIJE MI JASNO KAKO JE SEBI DOZVOLIO TAKVE STVARI” Natalija Trik FX brutalno o Nenadu Aleksiću Ša, a onda raskrinkala Mionu Jovanović GOTOVO! IVAN VRATIO JELENI BURMU! Marinković presjekao, prišao joj i izgovorio ove riječi, ona zanijemila od šoka Poznato ko će suditi polufinale Eura: Jedan naštimao meč prije 20 godina za 300 eura, drugi hapšen u BiH s Tijanom Ajfon HRVATICA S NAJVEĆIM GRUDIMA: Tražili joj sliku bez veša, ona objavila javno MILJANU KULIĆ SU PONIŽAVALI? Ekskluzivno za HYPE Marija Kulić otkrila PRAVI RAZLOG DISKVALIFIKACIJE pred samo FINALE Zavirite u vilu Gorana Bregovića u Crnoj Gori: IZDAJE JE ZA 5.000 EURA SMRT U DOMU ZMAJA OD ŠIPOVA! Povukao se nakon rijalitija, a sada ostao bez najvećeg oslonca u životu HIT LJETA! Sve žene će htjeti kupaći kostim kao Luna Đogani DUNJA ILIĆ TVRDI DA JU JE DEČKO PRETUKAO! Prijavila ga navodno policiji, van sebe: “Davio me je i lomio ruku” Sanja Maletić o porođaju u 52. godini: Borba je trajala 8 godina, Vanja je čudo OBJAVLJEN SNIMAK PRIJE DISKVALIFIKACIJE! Miljana Kulić pravila karambol, gađala kamenjem, obezbjeđenje je opkolilo (VIDEO) Otkrivamo ZAŠTO MARKO I DIVNA DNK ULAZE U IMANJE: Imaju ovakav izazov! KOME JE OVO LIJEPO?! Svi gledaju u ogromne usne Une Čolić Nezir Vilogorac ljubav prema Sarajevu pretočio u instrumentalu ‘Ornaments of Sarajevo’ Doktor Mladen Veletić iz BiH nagrađen za najbolji istraživački rad u oblasti liječenja raka mozga! ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin i Arnel otkrili kakve ih privlače žene! Koga očekuju u spektaklu? (VIDEO)

Policija upozorava građane BiH: Prevaranti “peglaju” tuđe bankovne kartice!

Objavio: RHT
22/11/2023 9:20 AM

Sektor kriminalističke policije MUP-a USK u posljednje vrijeme zaprimio je više prijava prevara sa bankovnim karticama, a oštećeni građani se žale da su nepoznata lica sa njihovih bankovnih računa obavila online transakcije, odnosno izvršila plaćanje ili klađenje, navodi se u saopćenju policije Unsko-sanskog kantona.

Foto: Ilustracija

Navodi se kako su svemu prethodili različiti zahtjevi prevaranata putem društvenih mreža  i aplikacija, nakon čega su oštećeni davali podatke sa svojih bankovnih kartica. Također, određeni broj prevara se odnosi i na online trgovinu putem određenih platformi.

“S obzirom na to da niti jedna banka, kao ni druga pravna lica od građana putem telefona ili društvenih mreža ne traže podatke sa bankovnih kartica, pozivamo građane na pojačani oprez. Prevare se izvode na takav način da se pojedinim licima šalju obavijesti o dobitku određenih nagrada, a potom se od njih traže lični podaci koji se koriste za prevare”, kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi kako su u prošlosti u nekoliko navrata upozoravali na ove negativne pojave, ali da je još veliki broj građana koji nasjedaju na oglase koji su veoma atraktivni, sa niskim i nerealnim cijenama proizvoda ili osvajanjem online nagrada.

Savjetuju građanima da se u navedenim sumnjivim slučajevima obrate policiji, da preventivno zaštite tri broja koja se nalaze na poleđini bankovne kartice i koji isključivo služe samo za autorizaciju prilikom online kupovine ili drugog vida transakcija sa tekućih računa, te da na taj način onemoguće prevarante u njihovim namjerama.

Foto: Ilustracija

Prilikom obavljanja kupovine putem interneta potrebno se dobro informisati o trgovcu koji vrši takvu prodaju te poduzeti dodatne mjere zaštite prije plaćanja ili ustupanja svojih ličnih podataka, poručuju iz policije.

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/nezavisne.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS