calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
ALEKSANDRA NIKOLIĆ APELUJE ZA POMOĆ NASTRADALIM U POPLAVAMA U BIH! “Zajedno smo jači”  ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Hejteri kažu da nemam snage, a sam oborim drvo i izrežem ga! “SVE DOKUMENTOVANO” Lejla Zalihić o borbi za život: Muž i kćerka su živi, svekrvu još nisu našli Jala Brat posjetio punkt Crvenog križa u Vogošći: Pozvao sve da pomognu nastradalim u poplavama “U filmu ‘Stravično’ naći će se PJESMA KOJU SAM NAPISAO PRIJE 35 GODINA!” Aca Lukas otkrio DIO IZNENAĐENJA koje vas očekuje! (VIDEO) “MC STOJAN I JA NISMO ZAJEDNO, NITI ĆEMO BITI!” Zorana Mićanović otkrila svoj ljubavni status, pa stavila tačku na špekulacije! Evo šta je rekla o reperu! Ispovijest vozača kamiona koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala MILJANA NAJAVILA HAOS! Planira NAPAD na Sofiju? Isplivao VIDEO! Marija Šerifović otkazala koncert u Sarajevu za 28. decembar: Nije vrijeme za pjevanje dok neko pati Poplave u BiH: Žrtve sve brojnije, ali i pitanja Amra Jahić, supruga imama iz Donje Jablanice: Plivala sam sa djetetom do munare, tamo više nema života MIONA I GASTOZ UHVAĆENI NA DJELU! Najveća izdaja u historiji rijalitija, Ša divlja po Bijeloj kući! Donja Jablanica: ‘Istrčao sam vani, a samo se čuje jauk i vapaj u mraku …’ EKSKLUZIVNO: ŽIVOTNA PRIČA IZ BUTUROVIĆ POLJA: Majka plivala tri kilometra za kćerkom koju je odnijela poplava i spasila je! SADA SU NA SIGURNOM JANJUŠ POSLAO ANELI ŠIFRIRANU PORUKU U RIJALITI?! Sve uradio u strogoj TAJNOSTI, mislio je da se NEĆE SAZNATI! Prijatelji postavili spomen-ploču Dženanu Uščupliću na Bukoviku, prisustvovao i Husref Musemić

HORDE ZLA I PITARI U TRANSU! Fudbalski klub Sarajevo slavi 77. rođendan

Objavio: RHT
24/10/2023 2:40 PM

Na današnji dan, 24. oktobra 1946. godine, osnovan je Fudbalski klub Sarajevo.

Foto: Facebook

Bilo je to u dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu. Spojili su se Udarnik i Sloboda, te je došlo do formiranja tadašnjeg Tropeda koji netom poslije mijenja ime u Sarajevo. Ime “Sarajevo” predložio je novinar i tadašnji urednik Oslobođenja, Mirko Ostojić. Svoje prve službene utakmice Sarajevo je odigralo u sezoni 1946./1947., a bordo ekipa stigla je do trećeg mjesta u jugoslovenskom kupu.

Zadnji put Sarajevo je u drugoj ligi igralo u sezoni 1957./1958., a period koji dolazi poslije donosi Sarajevu velikog Asima Ferhatovića Haseta. Hase u periodu od 16 sezona u bordo dresu postaje najbolji strijelac kluba svih vremena, što je ostao i do današnjeg dana, navode iz kluba.

U sezoni kada je Hasetova karijera naglo prekinuta Sarajevo je osvojilo prvu titulu prvaka Jugoslavije i tako bilježi do tada najveći uspjeh bosanskohercegovačkog fudbala. 

U svojoj historiji Fudbalski klub Sarajevo osvojio je dvije titule prvaka SFRJ, te pet titula Premijer lige Bosne i Hercegovine uz osvojenih sedam kupova Bosne i Hercegovine, te jedan Superkup Bosne i Hercegovine.

Igrač sa najviše nastupa u dresu FK Sarajevo je Ibrahim Biogradlić (379), dok je igrač s najviše postignutih pogodaka Asim Ferhatović Hase (100).

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/bhrt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS