calendar

Subota 6. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Francuska nakon uspavanke, pa penal-drame ide na megdan Španiji u polufinalu SLOBA RADANOVIĆ ZAVRŠIO NA INFUZIJI! Odmah se oglasila njegova supruga, otkrila u kakvom je stanju sada RASKRINKANO PRAVO LICE MIONE JOVANOVIĆ! Ovu fotku bi spalila da može, konačno isplivalo sve! Nada Obrić šokirala javnost prizanjem: Svi moji bivši muževi su bili nevjerni! Crna rupa u Pacifiku pokrenula teorije zavjere: Mjesto koje sije smrt MUŽ SANJE KUŽET ORGANIZOVAO GALA PROSLAVU! Slavi rođenje sina, a ovaj pjevač je zadužen za atmosferu MIONA I ANELI UHVAĆENE KAKO PRIČAJU U ŠIFRAMA: Mislile da ih kamera ne snima, pa se dotakle Stanislava, šok Ko je novi momak Meline Džinović? Pričalo se da su zajedno dok je još bila s Harisom HITNO SE OGLASILA MIONINA MAJKA! Niko ne može da vjeruje šta je priznala, Jovanovićka će doživjeti nervni slom! Svi frajeri Monike Beluči: Ne voli klasične ljepotane, ona voli ružne muškarce INTIMNE FOTKE MUŽA VERICE RAKOČEVIĆ! Veljko u gaćama, društvene mreže gore! ŠOKANTNO (FOTO) U ovoj životnoj dobi žene će najčešće prevariti svog partnera Džoker s klupe uništio snove cijele Njemačke i lansirao “Crvenu furiju” u polufinale PROGNOZA ZA VIKEND: Temperatura zraka iznad trideset stepeni “Krila sam da Marija Šerifović čeka sina!” EKSKLUZIVNO! Sani Armani razotkrila pjevačicine TAJNE! (VIDEO) NIKAD VIĐENA FOTKA MAJE MARINKOVIĆ! Ovako je izgledala na maturi prije 14 godina: Ne liči na sebe

Znate li šta se dešava kada svakodnevno jedete orahe?

Objavio: RHT
28/09/2023 1:41 PM

Svakodnevno jedenje oraha ne predstavlja nikakvu štetu, osim ako je u pitanju alergija ili intolerancija.

Foto: Pexels

Ako to nije slučaj, dodavanje oraha u svakodnevnu ishranu može biti veoma korisno, posebno ako ih izaberete kao zamjenu za drugu hranu koja je manje hranljiva u vašoj ishrani.

Kada je količina u pitanju, savjetuje se šaka oraha. Takođe možete da ih natopite preko noći s drugim orašastim plodovima poput badema i ujutru doručkujete, prenosi “Magično bilje”.

Evo nekih zdravstvenih koristi povezanih sa redovnom konzumacijom oraha.

Podržavaju zdravlje srca

Orasi imaju sertifikat “Heart-Check” od strane Američkog udruženja za srce, što znači da ispunjavaju kriterijume organizacije da su “hrana koja je zdrava za srce”.

Imaju malo natrijuma, zasićenih masti i trans masti i sadrže najmanje 10% dnevne vrijednosti za vitamine A i C, gvožđe, kalcijum, proteine ili dijetalna vlakna.

Pošto su orasi zdravi za srce, oni mogu pozitivno uticati na vaš lipidni panel, što znači da često smanjuju “loš holesterol”, poput LDL holesterola u tijelu.

Studija iz 2021. objavljena u Circulation-u pokazala je da su starije osobe koje su konzumirale oko dvije porcije oraha dnevno u periodu od dvije godine snizile nivo LDL holesterola.

Jačaju memeoriju

Istraživanje u studiji iz 2020. objavljenoj u Nutrientsu, pokazalo je da konzumiranje oraha ima pozitivne efekte na pamćenje, kao i na funkcionisanje mozga.

Svakodnevno jedenje oraha može pomoći u smanjenju upale i zadržavanju slobodnih radikala koji inače mogu oštetiti ćelije i vremenom dovesti do Alchajmerove bolesti i demencije.

Mogu da smanje stres

Želite da se osjećate opuštenije? Jedite orahe. Studija iz 2022. objavljena u Nutrients-u otkrila je da je jedenje oko dve porcije oraha dnevno tokom 16 nedjelja poboljšalo nivoe stresa i depresije.

Nadalje, konzumacija oraha u ovoj studiji je takođe pomogla u dužem periodu sna i poboljšala ukupno mentalno zdravlje ispitanika. Orasi su korisni za mentalno zdravlje jer su bogati neuropotpornim jedinjenjima uključujući melatonin, folat, vitamin E i polifenole.

Poboljšavaju zdravlje crijeva Pregled iz 2023. objavljen u Antioksidansima otkrio je da orasi imaju potencijal da djeluju kao probiotik koji može poboljšati zdravlje crijeva. Oni to čine tako što služe kao izvor “hrane” za korisne mikrobe u gastrointestinalnom sistemu.  

BONUS VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS