calendar

Subota 6. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Francuska nakon uspavanke, pa penal-drame ide na megdan Španiji u polufinalu SLOBA RADANOVIĆ ZAVRŠIO NA INFUZIJI! Odmah se oglasila njegova supruga, otkrila u kakvom je stanju sada RASKRINKANO PRAVO LICE MIONE JOVANOVIĆ! Ovu fotku bi spalila da može, konačno isplivalo sve! Nada Obrić šokirala javnost prizanjem: Svi moji bivši muževi su bili nevjerni! Crna rupa u Pacifiku pokrenula teorije zavjere: Mjesto koje sije smrt MUŽ SANJE KUŽET ORGANIZOVAO GALA PROSLAVU! Slavi rođenje sina, a ovaj pjevač je zadužen za atmosferu MIONA I ANELI UHVAĆENE KAKO PRIČAJU U ŠIFRAMA: Mislile da ih kamera ne snima, pa se dotakle Stanislava, šok Ko je novi momak Meline Džinović? Pričalo se da su zajedno dok je još bila s Harisom HITNO SE OGLASILA MIONINA MAJKA! Niko ne može da vjeruje šta je priznala, Jovanovićka će doživjeti nervni slom! Svi frajeri Monike Beluči: Ne voli klasične ljepotane, ona voli ružne muškarce INTIMNE FOTKE MUŽA VERICE RAKOČEVIĆ! Veljko u gaćama, društvene mreže gore! ŠOKANTNO (FOTO) U ovoj životnoj dobi žene će najčešće prevariti svog partnera Džoker s klupe uništio snove cijele Njemačke i lansirao “Crvenu furiju” u polufinale PROGNOZA ZA VIKEND: Temperatura zraka iznad trideset stepeni “Krila sam da Marija Šerifović čeka sina!” EKSKLUZIVNO! Sani Armani razotkrila pjevačicine TAJNE! (VIDEO) NIKAD VIĐENA FOTKA MAJE MARINKOVIĆ! Ovako je izgledala na maturi prije 14 godina: Ne liči na sebe

Počinje nova školska godina u BiH

Objavio: RHT
01/09/2023 11:40 AM

U školske klupe danas će sjesti učenici u četiri kantona, dok će za učenike preostalih šest kantona nastava početi prvi ponedjeljak u septembru

Počinje nova školska godina u BiH. Fena

Za mnoge od učenika osnovnih i srednjih škola na području Bosne i Hercegovine nastava u novoj školskoj godini počinje 1. septembra. U školske klupe danas će sjesti učenici u četiri kantona na području Federacije BiH, dok će za učenike preostalih šest kantona nastava početi prvi ponedjeljak u septembru. Nastava počinje 1. septembra za osnovce i srednjoškolce na području bh. entiteta Republika Srpska, a 4. septembra u Brčko Distriktu.

Više od 200.000 učenika u FBiH sjeda u klupe

Prema informacijama s kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, školska 2023./2024. godina počinje 1. septembra u četiri kantona (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski Goražde i Kanton Sarajevo), dok će u preostalih šest kantona nastava početi u ponedjeljak, 4. septembra – Posavski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Unsko-sanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10.

– Na osnovu trendova kretanja broja učenika u prethodnom periodu, procjenjujemo da će oko 167.000 učenika osnovnih škola i oko 67.000 učenika srednjih škola, početkom školske 2023./24. godine, sjesti u školske klupe – navode u informaciji za Fenu iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković, u svoje i u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, čestitala je početak nove školske godine svim nastavnicima i učenicima. U saopćenju dostavljenom jučer iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, ministrica Duraković ističe, među ostalim, da će to ministarstvo i dalje pružati snažnu podršku i davati doprinos razvoju predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te da je ovogodišnji naglasak na saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja, čime se želi osigurati potpuna podrška u svim segmentima obrazovnog sistema u Federaciji BiH.

Razvoj obrazovnog sistema

– Ponosno ističemo da smo, unutar protekla tri mjeseca, aktivno sarađivali s kantonalnim ministarstvima da bismo osigurali podršku u razvoju obrazovnog sistema. S posebnim entuzijazmom, najavljujemo obećano osiguranje finansijskih sredstava za nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole. To će se realizirati putem rebalansa budžeta, uz već postojeće projekte i inicijative – navodi se, među ostalim, u tom saopćenju.

Na web stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske navodi se da nova školska godina u tom bh. entitetu počinje 1. septembra i da će Vlada Srpske obezbijediti besplatne udžbenike za skoro 50 posto od ukupnog broja učenika osnovnih škola. U školske klupe osnovnih škola u RS sjesti će oko 8.900 prvačića, a u prve razrede srednjih škola dosad je upisano oko 9.440 učenika.

Na području Brčko Distrikta nastava počinje u ponedjeljak, 4. septembra. Prema informacijama iz pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje te za srednje obrazovanje, u novu školsku godinu polazi oko šest hiljada osnovaca, a u prve razrede četiri srednje škole upisano je dosad 708 učenika.

BONUS VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS