calendar

Sreda 24. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“FILIP JE ISFRUSTRIRAN! Boli ga Maja, boli ga Aleksandra, on bi sve da bude NJEGOVO! E, pa NE MOŽE!” Dejan ponudio POMOĆ Caru nakon što ga je nazvao “VEHABIJOM” i “PSOM” JANJUŠ OTKRIO SVE O POMIRENJU SA ANELI Šokirao izjavom Užas u Beogradu! Dvije bebe ispale iz kolica, prevezene u Urgentni centar RIJALITI TAKMIČARKA PREKRŠILA STROGO PRAVILO! SLIJEDI KAZNA Dnevni horoskop za 24. juli 2024: Vage danas muči ljubav, Strijelcima se “smiješe” pare “Ša je EMOTIVNO NEURAVNOTEŽEN!” Ana Ćurčić ZAGRMILA: Ne bi me čudilo da se Anita SASTAJALA SA MUŠKARCIMA…” (VIDEO) “Neću da pričam o tim ĐUBRADIMA!” Tea Tairović ŠOKIRALA IZJAVOM o BIVŠIM MOMCIMA Mostar proslavlja veliki jubilej, 20 godina obnove Starog mosta I KRISTIJAN GOLUBOVIĆ SE OBRUŠIO NA CARA: Izudaraću ga kao magarca! Moliće me da prestanem Dejan Dragojević ZAKUCAO Filipa Cara: Daću mu pare za alimentaciju “Ona SAMO POKUŠAVA DA ME KOPIRA!” Tara nije štedjela djevojku svog bivšeg: Smatra da je Miona sa Ša IZ KORISTI?! (VIDEO) EVO DOKAZA: Memo je prešutio Elmedinovo poniženje PRINC OD VRANJE DOŽIVIO SAOBRAĆAJNU NESREĆU! Pjevač sletio sa puta, hitno se oglasio, evo u kakvom je stanju! “DOK NJEGA LJUDI GIFTAJU NA TIKTOKU, JA KUPUJEM STANOVE” Maja Marinković žestoko udarila na Filipa Cara! Džeko vratio Fenerbahče u život, “Dijamant” dao prvi zvanični gol u sezoni “JOŠ UVIJEK MORAJU DA GLUME!” Ovo su novi HEJTOVI o Aniti i Anđelu: “Kad njih vidim…”

U Jugoslaviji hrana je bila jednostavna, ali domaća: Djeca su obožavala ova jela, da li ih i danas spremate?

Objavio: RHT
25/08/2023 9:42 PM

Šta su djeca jela za ručak u bivšoj Jugoslaviji – hrana nije bila puna aditiva i konzervansa, već domaća… Meso nije bilo obavezno uz svaki obrok!Ručak u Jugoslaviji

Printscreen/Youtube

Mnogi mališani danas jedu hranu punu aditiva i konzervansa, a šećer je u svakoj drugoj namirnici, čak iako to nije slatkiš. Za vrijeme Jugoslavije, porodični ručak oko 16h bio je obavezan – kada se cijela porodica okupljala za stolom, a prvo jelo je bila podrazumijevana domaća supa. Jela su bila jednostavna, ali nije se živjelo toliko brzo i ponuda je bila manja, pa je izbor hrane svakako bio zdraviji.

Donosimo vam sedam jela iz stare Jugoslavije koje su mame i bake redovno kuhale za djecu:

1. Slatki kupus bez mesa

Ovu zdravu čorbicu dobićete dinstanjem i kuhanjem kupusa u vodi. Da bude ukusnije, dodajte i drugo povrće poput šargarepe, paprike, bijelog luka, paradajza i peršuna.

2. Prženice

Bajati hljeb pohovan u jajima i mlijeku, vraća mnoge u djetinjstvo. Djeca su ih jela slane sa sirom i kajmakom, i slatke sa džemom i šećerom.

3. Jabuke u šlafroku

U smjesu za palačinke potopite kolutove jabuka i propržite na vrelom ulju, pa pospite šećerom u prahu.

4. Kuhani pasulj bez mesa

Pasulj je kaloričan i pun proteina, tako da mu meso uopšte nije potrebno. Kada se kuha “klot” pasulj, dodajte papriku, šargarepu i puno crnog luka.

5. Restovan krompir

Propržite luk, dodajte kuhan krompir i začinite mljevenom paprikom, solju i biberom. neki vole kada se krompir izgnječi, dok drugi vole kada ostane isjeckan na kockice.

6. Popara

Stari hljeb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrijte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umiješajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlijekom umjesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

7. Boranija bez mesa

Krompir, luk, šargarepu i boraniju stavite u tepsiju, pa dodate 3 kašike masti i malo vode i začina i gurnete u rernu da se sve to skrčka.

BONUS VIDEO:

hypebih.ba/Najžena.alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS