calendar

Subota 6. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Francuska nakon uspavanke, pa penal-drame ide na megdan Španiji u polufinalu SLOBA RADANOVIĆ ZAVRŠIO NA INFUZIJI! Odmah se oglasila njegova supruga, otkrila u kakvom je stanju sada RASKRINKANO PRAVO LICE MIONE JOVANOVIĆ! Ovu fotku bi spalila da može, konačno isplivalo sve! Nada Obrić šokirala javnost prizanjem: Svi moji bivši muževi su bili nevjerni! Crna rupa u Pacifiku pokrenula teorije zavjere: Mjesto koje sije smrt MUŽ SANJE KUŽET ORGANIZOVAO GALA PROSLAVU! Slavi rođenje sina, a ovaj pjevač je zadužen za atmosferu MIONA I ANELI UHVAĆENE KAKO PRIČAJU U ŠIFRAMA: Mislile da ih kamera ne snima, pa se dotakle Stanislava, šok Ko je novi momak Meline Džinović? Pričalo se da su zajedno dok je još bila s Harisom HITNO SE OGLASILA MIONINA MAJKA! Niko ne može da vjeruje šta je priznala, Jovanovićka će doživjeti nervni slom! Svi frajeri Monike Beluči: Ne voli klasične ljepotane, ona voli ružne muškarce INTIMNE FOTKE MUŽA VERICE RAKOČEVIĆ! Veljko u gaćama, društvene mreže gore! ŠOKANTNO (FOTO) U ovoj životnoj dobi žene će najčešće prevariti svog partnera Džoker s klupe uništio snove cijele Njemačke i lansirao “Crvenu furiju” u polufinale PROGNOZA ZA VIKEND: Temperatura zraka iznad trideset stepeni “Krila sam da Marija Šerifović čeka sina!” EKSKLUZIVNO! Sani Armani razotkrila pjevačicine TAJNE! (VIDEO) NIKAD VIĐENA FOTKA MAJE MARINKOVIĆ! Ovako je izgledala na maturi prije 14 godina: Ne liči na sebe

Lubenica pomaže u njezi kože: Hidrira, smanjuje upale i čini je mekom kako tvrde dermatolozi

Objavio: RHT
25/08/2023 9:01 PM

Kao sastojak za njegu kože, lubenica ima nekoliko potencijalnih prednosti: hidrira, može smanjiti upalu i bogata je antioksidansima koji obećavaju za zdravlje kože.Nega

Shutterstock

Hidratantna, slatka i prožeta nostalgijom, lubenica je ljetnja zvijezda u svijetu voća. Međutim, njena privlačnost tu ne završava. Lubenica se ističe u industriji ljepote, a posebno u njezi kože. Mnoge topikalne formule koriste slatko voće zbog njezinih hidratantnih i umirujućih svojstava, a predviđamo da ćemo u nadolazećim godinama vidjeti sve više proizvoda s lubenicom. 

Lubenica ili Citrullus lanatus veliko je slatko voće koje se uglavnom sastoji od vode. Tačnije, sadrži gotovo 92% vode i 7,55% ugljikohidrata. To je ono što ovo popularno voće čini iznimno hidratantnim i osvježavajućim za jelo. Jedenje lubenice takođe nudi mnoge zdravstvene dobrobiti jer je bogata likopenom, vitaminom A, vitaminom C i antioksidansima. Kao sastojak za njegu kože, lubenica ima nekoliko potencijalnih prednosti: hidrira, može smanjiti upalu i bogata je antioksidansima koji obećavaju za zdravlje kože.

Bogata hranjivim stvarima i antioksidansima

Lubenica sadrži mnoge važne hranjive tvari koje su korisne za kožu. Lubenica sadrži vitamine A i C, koji mogu pomoći da koža ne bude suha ili oštećena. Lubenica takođe sadrži još jedan snažan antioksidans koji štiti kožu, a zove se likopen. Ovi antioksidansi pomažu da se neutrališu slobodni radikali stvoreni UV zračenjem i zagađivačima okoline. Štiteći kožu od oksidativnog stresa, lubenica može spriječiti prerano starenje, održati elastičnost kože i potaknuti mladalački izgled.

Hidratacija

Lubenica je tako osvežavajuća za vrele ljetnje dane zbog visokog sadržaja vode. Iz istog razloga proizvodi za njegu kože od lubenice mogu hidrirati i pomoći u borbi protiv suhe kože. Kada se primjenjuje lokalno, može pomoći obnoviti vlažnost kože, poboljšavajući hidrataciju i smanjujući suhoću i hrapavost. Osim toga, ulje sjemenki lubenice sadrži linolnu kiselinu i arahidinsku kiselinu, masne kiseline koje pomažu u održavanju stanične membrane. One mogu pomoći umiriti kožu i poboljšati njenu elastičnost.

Smanjuje upalu i akne

Proizvodi za njegu kože od lubenice bogati su aminokiselinama, što ih čini izvrsnim izborom za kožu sklonu aknama ili upaljenu kožu. Nekim ljudima pomažu u ujednačavanju teksture kože, posvjetljuju kožu i čak joj dodaju lijep sjaj. Kada se koristi u njezi kože, lubenica može pomoći u ublažavanju crvenila kože, iritacije i osjetljivosti, što je čini korisnom za osobe s osjetljivom ili reaktivnom kožom. Ako živite u hladnoj, suhoj klimi, postoji još jedna prednost, jer citrulin takođe može pomoći u zaštiti kože u tim uslovima.

Postoji mnogo načina na koje možete uključiti lubenicu u svoju rutinu njege kože. Najbolje je koristiti  proizvode koji sadrže lubenicu kao sastojak umjesto da pokušavate napraviti sopstvene proizvode. To pomaže osigurati da je proizvod učinkovit, dugotrajan i siguran za vašu kožu, kako piše Byrdie.

BONUS VIDEO:

hypebih.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS