calendar

Ponedeljak 8. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Koliko stranaca je uzelo bh. državljanstvo? Odreklo ga se skoro devet puta više građana! “SVE ŠTO JE ASMIN IZNIO O ANELI, ZNAM I JA!” Iva Grgurić šokirala u emisiji “ShowBLIZ”: Imam informacije IZ PRVE RUKE (VIDEO) PONOVO VRELA AKCIJA U RIJALITIJU Miona i Ša nisu ni slutili da su pod lupom kamere! (FOTO) “BIĆU NAJBOLJI TATA NA SVIJETU!” Filip Car o svojoj PROŠLOSTI “Ja koji sam LUD ću biti bolji roditelj od mnogih” (VIDEO) TRAGEDIJA Bacio djecu kroz prozor, a onda počinio samoubistvo Ša se bori sa ZDRAVSTVENIM PROBLEMOM? Uživo u programu saopštio DIJAGNOZU, javnost zabrinuta RAZVOD UŽIVO Ivan Marinković BIJESAN: NEKOME ĆU SE US*ATI U ŽIVOT!” Je li mu Jelena “NABILA ROGOVE” DNEVNI HOROSKOP ZA 8. JULI: Kod Ovnova danas napeto, Bikovi ostaju bez podrške TRUDNA MARGO ROBI! Pokušala da sakrije sretne vijesti, evo šta ih je odalo VELIKO SLAVLJE U DOMU STANIJE! Starleta potvrdila sretne vijesti, očekuje se Asminovo oglašavanje! (FOTO) ALEKSANDRA MLADENOVIĆ ZARADILA MILION! Priznala šta je sve morala da radi Drama u Sarajevu: Ranjen muškarac, policija traga za osobom koja je pucala u Sokolović-Koloniji KĆERKA ZDRAVKA ČOLIĆA U HOT IZDANJU! Una se utegla u minić i objavila vrele kadrove! (FOTO) Novak Đoković je proglašen za šampiona svijeta! SKANDALOZNO PONAŠANJE STANISLAVA! Gura psa, raskrinkano njegovo pravo lice, gledaoci traže kaznu! “ŽELJE MOG MUŠKARCA SU VAŽNE” Melina Džinović konačno riješila da progovori o svemu!

Jedan znak rane faze demencije moguće je otkriti prilikom tuširanja

Objavio: RHT
25/08/2023 6:40 PM

Demencija je jedna od vodećih uzroka smrti u svijetu, zbog toga njeno otkrivanje u ranoj fazi može pomoći osobama i njihovim porodicama da bolje razumiju dijagnozu i prema tome planiraju budućnost.

Stoga, nije loše poznavati manje poznate znakove koji mogu ukazivati na ovu bolest. Naime, naučnici su otkrili da jedan takav simptom možete uočiti prilikom tuširanja.

Kao jedan od čudnijih znakova koji upućuju na demenciju je gubitak čula mirisa. Dakle, ako ne osjećate miris svog šampona, gela za tuširanje ili sapuna dok ste pod tušem, to bi mogao biti znak da ste u ranoj fazi demencije.

Gubitak pamćenja ne mora nužno biti znak demencije, ali sposobnost prepoznavanja mirisa je okaraterisan kao jedan od prvih znakova.

Ovu studiju objavio je Univerzitet u Čikagu, a istraživanje je temeljeno na studiji u kojoj je učestvovalo 515 osoba. Profesor Dejvid Strain, predavač na Univerzitetu Ekseter, rekao je da demencija samo znači da mozak ne radi tako dobro kao prije.

Pored gubitka pamćenja i čula mirisa, postoji još simptoma koji ukazuju na ovo stanje, a to su: promjene raspoloženja, teže obavljanje svakodnevnih zadataka, poteškoće s koncentracijom, poteškoće s govorom te zbunjenost u vremenu i prostoru. Budući da postoje različite vrste demencije, neke od ovih simptoma nije moguće odmah primijetiti.

BONUS VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS