calendar

Petak 9. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Prodaja ulaznica za 30. Sarajevo Film Festival počinje u ponedjeljak ZAVRŠENA ISTRAGA U SLUČAJU UBISTVA MALE DANKE! Na potezu tužilaštvo “JEDVA SAM OSTALA ŽIVA” Sandra Čaprić pokazala STRAVIČAN OŽILJAK PREKO CIJELE GLAVE nakon saobraćajne nesreće” ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Ovo je doručak na Janin način: Šta je tu najbitnije? (VIDEO) NOVI ESTRADNI RAT! SEKA ALEKSIĆ UDARILA NA KOLEGE! Vojaž joj odgovorio u svom stilu i zapušio joj usta U Japanu izdato upozorenje na megazemljotres: “Moglo bi nastradati oko 200.000 ljudi” HAOS U NIŠU! OVO JE DOKAZ! NAKON POMIRENJA MILJANA SVE OBJELODANILA! (FOTO) VANJE IGNJATOVIĆ otkrila sve o VJENČANJU: Ša joj ovo neće oprostiti Uhapšen 18-godišnjak osumnjičen za planiranje terorističkog napada na koncertu Tejlor Svift Bh. meterolog Nedim Sladić: Ušli smo u još jedan toplotni val! TEMPERATURE IDU I DO 42 CELZIJUSA RADA MANOJLOVIĆ U SUZAMA! Pjevačica ne može da se smiri zbog njegove smrti TEA TAIROVIĆ ISKEŠIRALA ZA DVA STANA! Pjevačica živi na dvije adrese u dvije države, a tek da čujete koliko je sve to košta Prvi “smrtni grijeh” svi pravimo poslije buđenja: Najbolji plan ustajanja izgleda mnogo prostije nego što mislite OGLASILA SE JELENA NAKON POMIRENJA IVANA I MILJANE! Novi skandal u najavi, šah-mat potez! POZNATA STARLETA UHAPŠENA U BRUTALNOJ SAČEKUŠI! Haos na aerodromu, htjela da pobjegne u Tursku ANELI MODRA, SVA U PODLIVIMA! Otkriveno u kakvom je stanju i šta joj se dogodilo! ŠOK! (FOTO)

29. SARAJEVO FILM FESTIVAL “30 godina Prvog ratnog kina Apollo”

Objavio: RHT
12/08/2023 11:00 PM

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu otvorena je izložba fotografija „Prvo ratno kino Apollo“, a u podrumu Akademije scenskih umjetnosti počelo je prikazivanje filmova iz programa „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“, kojim se obilježava ovaj značajan jubilej.

Foto: SFF
Foto: SFF
Foto: SFF
Foto: SFF
Foto: SFF
Foto: SFF

Izložba fotografija svjedoči o aktivnostima Udruženja Obala Art Centar, o projekcijama filmova u Prvom ratnom kinu Apollo, koje je s radom počelo ratne 1993. u gradu pod opsadom.

„Želio bih da se zahvalim svima koji su bili dio ove priče, svima koji su doprinijeli da u to vrijeme kultura, onoliko koliko je bilo moguće, sve nas održi u životu, ne samo samo da preživimo fizički, nego da budemo ljudi koji smo živjeli život dostojanstven jednog čovjeka, i koji smo sa ponosom mogli reći da i tada predstavljamo dio svijeta koji je nažalost bio daleko od nas. To su vrijeme obilježile brojne izložbe, koncerti, gosti koji su dolazili iz inozemstva i koji su svojom energijom i rizikovanjem života dolazeći u Sarajevo donosili jednu fantastičnu energiju. Sve to je dokumentovao Milomir Kovačević Strašni i hvala mu da ostaje jedan trag vremena u kojem smo živjeli i na koji možemo biti ponosni“, rekao je na otvorenju izložbe osnivač i predsjednik Obala Art Centra Mirsad Purivatra.

Autor fotografija Milomir Kovačević Strašni rekao je da je sve na fotografijama – i da bi život tada bio drugačiji da nije bilo aktivnosti Obale. 

Sarajevo Film Festival ima svoje korijene u brojnim filmskim programima koje je Obala Art Centar, organizator Sarajevo Film Festivala, organizovala za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, poznatih kao ‘Prvo ratno kino Apollo’.

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti , koju su izgradili članovi Obale 1994. godine, uz fotografije sa projekcija Prvog ratnog kina Apollo, izložene su i fotografije iz perioda 1992.-1994. sljedećih izložbi Galerije Obala: “Ratni tragovi” Edina Numankadića u porušenom kinu Sutjeska, Milomira Kovačevića Strašnog “Apokalipsa now” na Otvorenoj sceni Obala, New York-Sarajevo u Preporodu, “Svjedoci postojanja”, “Sarajevo Portraits” Annie Leibovitz, “UNPROFOR u službi mira”, World Press Photo i “Posljedice” Sophie Ristelbueber u Umjetničkoj galeriji Bosne I Hercegovine, te “Shadows” Christiana Boltanskog na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo. 

Kustosica izložbe je Lejla Hodžić. Izložba je otvorena u sklopu Festivala u Centru, a filmski program “30 godina od Prvog ratnog kina Apollo” u sklopu 29. Sarajevo Film Festivala.

BONUS VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS