calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Humanitarna organizacija “Pomozi.ba” objavila adrese punktova za prikupljanje pomoći u Sarajevu, Mostaru, Bihaću i Travniku Stravični detalji kataklizme u Jablanici: Među nastradalima i 29-godišnja trudnica Dnevni horoskop za 5. oktobar 2024: Rakovima se danas ne radi, Blizancima se smiješi nova ljubav Fato sve znam, prelaziš granice! Malo da skuham nešto, da me ne bi tračala Horor snimak sa društvenih mreža: Skočio sa balkona, sve je snimljeno (VIDEO) Filip Car: Šu*ci ako ste mislili da sam propao, varate se! Imam poruku za vas, mnogo sam dobar i ide me na svim poljima! Pokrenuta peticija: Sredstva za javni doček Nove godine u Sarajevu preusmjeriti ka poplavljenim područjima Jana navija za treću ženu: Treba nam neko da cijepa drva! Fatima ljutito izašla! Ispovijest Muhameda Begovića ledi krv u žilama: Sin je išao iza mene, odjednom ga je odnio veliki val Fatima napala udvarača! Halo, nisam ja tamo neka seljanka! Ja sam poznata i poštena! Apel sveštenika kod Jablanice: Trebaju nam voda i lijekovi SAMIR RAMOVIĆ ZBOG KOMPLIKACIJA PONOVO PRIMLJEN U BOLNICU! Konzilijum ljekara donio odluku! “Sljedeća dva mjeseca su kritična” REDITELJKA SUZANA PURKOVIĆ EKSKLUZIVNO OTKRILA DETALJE DRUGOG DIJELA FILMA O ACI LUKASU! “Njegov boravak na klinici, period njegovog liječenja…!” Je li i kamenolom iznad Donje Jablanice doprinio katastrofi? Saša Mirković otkrio specijalne goste na Lukasovom koncertu u Ljubljani “POMOZIMO OVIM NESRETNIM LJUDIMA!” Asmin Durdžić uputio hitan apel nakon stravičnih poplava u Bosni i Hercegovini! (FOTO)

Situacije u kojima sebi treba biti na prvom mjestu

Objavio: RHT
31/07/2023 12:00 PM

Nedostatak brige o sebi i sopstvenim potrebama nam na duže staze iscrpljuje kapacitete da se zaista nađemo drugima kada im je to potrebno.

Terapeutkinja Mišel Felder kaže da ako želimo da pružimo strpljenje, saosećanje, ljubaznost i toplinu drugima, onda to prvo moramo da damo i sebi.

Ponekad nam je teško da procijenimo u kojim situacijama je u redu da budemo malo “sebični” i stavimo svoje prioritete na prvo mjesto.

Saznajte u kojih 6 situacija je sebičnost u redu!

FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Već neko vrijeme niste imali ni trenutka za sebe

Samoća igra ključnu ulogu u našem mentalnom zdravlju. Omogućava lično istraživanje, može podstaći kreativnost i može nam pomoći da napunimo svoje rezervoare energije kada mnogo vremena provodimo sa drugima. Ako već duže vrijeme niste imali ni trenutak predaha i prilike da sjednete sami sa sobom preporuka je da to učinite – napravite priliku i izađite na “sastanak” sa sobom.

Trenuci koje izdvojite za sebe će vas napuniti energijom i spriječiti iscrpljivanje i sagorijevanje.

Osjećate da ste “sagorjeli” od druženja

Uživanje u događajima, druženjima i društvenim vezama je divno. Međutim, pretjerano ulaganje u društvene aktivnosti može dovesti do toga da osjetimo burn out. Može da se desi da češće izgovaramo DA i pristajemo na izlaske i druženja kada to uopšte ne želimo. Kada osjetite da se sve u vama buni pri sljedećem pozivu na neki događaj, dajte sebi dozvolu da ljubazno ali odlučno odbijete.

Na odmoru ste

Doslovna definicija odmora je „produženi period dokolice i rekreacije“. Kakav god odmor da volite ili sebi možete da priuštite najvažnije je da za to vrijeme zaista odvojite posao od privatnog života.

FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Slobodno vrijeme nam neće poslužiti ničemu ako ga zaista ne iskoristimo za odmor. Sasvim je u redu da budete “sebični” tokom dvije nedjelje u godini i da isljučite poslovni telefon, ne otvarate mejlove i radite šta vam se radi.

Studija iz 2018. pokazala je da čak i kratki odmori mogu umanjiti nivo stresa. Učesnici studije su primjetili da su se poslije tri dana osjećali bolje fizički, imali bolji kvalitet sna i poboljšano raspoloženje. Zanimljivo je da su ove prednosti i dalje bile prisutne pet nedjelja kasnije.

Radite na nekom cilju

Uobičajeno da kada radimo na nekom cilju koji je za nas važan imamo malo sužen fokus – svi naši resursi usmjereni su ka ostvarenju i realizaciji onoga što smo sebi zadali. Možda ćemo manje vremena posvećivati porodici ili partneru ili prijateljima. Možda imamo važan cilj da regulišemo neku zdravstvenu tegobu i važno nam je da postavimo sebe kao prioritet u toj situaciji.

FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Zalagati se za svoje emocionalne potrebe je važan korak in a putu našeg ličnog razvoja ka osnaživanju. Ako ono što radimo nama pomaže da budemo bolji i bolji, a druge ne povređuje, onda praktikujemo “zdravu dozu sebičnosti”.

Proslavljate svoj uspjeh

Jedna od situacija kada je u redu biti malo sebičan je i kada proslavljamo neki svoj uspjeh i veliko dostignuće. Kada iskreno i bez lažne skromnosti možemo da proslavimo svoje uspjehe mi pokazujemo svoje istinsko angažovanje u sopstvenom životu.

Ono što je zanimljivo jeste da su neka istraživanja otkrile da proslavljanje sopstvenih uspjeha “naglas” može imati pozitivan uticaj na druge (DeSteno D. Emotional Success: The Power of Gratitude, Compassion, and Pride. Houghton Mifflin Harcourt; 2018.).

Kada navijate za sebe, to daje drugima dozvolu da učine isto.

FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Suočavate se sa životnim izazovom

Trenuci izazova će se dešavati tokom našeg života, a to su trenuci kada je praktikovanje njege o sebi ključno za naše blagostanje. Ovo nije ograničeno samo na doživljavanje gubitka, ulazak ili izlazak iz veze, rođenje djece ili suočavanje sa dijagnozom ili prolazak kroz druge značajne promjene. Mnoge situacije predstavljaju životne izazove za ljude i za svakoga je to duboko lično iskustvo.

Vježbanje “sebičnosti” u ovim trenucima može izgledati kao da smo se udaljili od naših odgovornosti, da se previše oslanjamo na druge, da tražimo pomoć i da odvajamo previše vremena za samoću. Saopštite svoje potrebe i uradite ono što vam je potrebno kako biste prevazišli emocije kao što su tuga, svađa ili frustracija.

BONUS VIDEO:

hypebih.ba/direktno.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS