calendar

Petak 27. Septembar, 2023

EVO ŠTA JE CRYSTAL METH – DROGA NA KOJU UPOZORAVA SAŠA MIRKOVIĆ I KOJU KORISTI PJEVAČICA ANA NIKOLIĆ (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Objavio: RHT
03/07/2023 9:10 PM

Metamfetamin, “kristal met”, sintetička droga koja stvara akutnu depresiju, psihotične napade i trajno oštećuje mozak, potisnula je upotrebu kokaina i heroina i postala globalna prijetnja.

Foto: Ilustracija Hype/Instagram

Podsjetimo Saša Mirković iznio je jezive detalje na račun Ane Nikolić koju je optužio da je zavisna od sintetičke droge “crystal”.

On je pokazao stravičan snimak poznate pjevačice na kojem se vidi kako ona ima kratere po licu. Droga kristal met, poznata i kao kristal ili metamfetamin, nevjerovatno brzo uništava život onih koji je konzumiraju, jer zavisnost nastupan već tokom prvih puta konzumacije.

– Nečovjek sam zato što sam od nje tražio da prestane da se alkoholiše i drogira. Nečovjek sam zato što sam tražio da ide na liječenje. Nečovjek sam jer sam je izdržavao šest mjeseci. Nečovjek sam jer sam joj tražio da se uozbilji oko koncerata i da dolazi na vrijeme. Nečovjek sam jer sam joj zakazao beogradsku “Arenu” – rekao je Mirković za “24sedam”, a onda nam poslao i snimak kao dokaz njenog stanja:

Sintetička droga “crystal”, koja se stavlja u piće. I ona po cijeli dan nosi flašicu votke obojenu sa malo đusa i unutra “crystal” rastopljeni. Pa bar da znam zašto sam nečovjek“, rekao je on. 

Šta je kristal

Metamfetamin, sintetička droga koja stvara akutnu depresiju, psihotične napade i trajno oštećuje mozak, potisnula je upotrebu kokaina i heroina i postala globalna prijetnja početkom prošle decenije. Američka policija je da bi skrenula pažnju javnosti, objavila seriju šokantnih fotografija dugogodišnjih zavisnika pod nazivom “Lica meta”. Na ovaj način žele da upozore mlade ljude i pokažu im kakve katastrofalne posljedice stvara ovaj narkotik.

Korisnici ove droge prepoznatljivi su po ubrzanom starenju. Konzumiranje metamfetamina stvara ožiljke na koži, a u novostvorenoj “šupljini” se nakuplja gnoj stvarajući apscese, takozvane čireve. Kod teških zavisnika dolazi do oštećenja zuba i lezije kože.

Foto: Pinterest

Metamfetamin, poznat i kao kristalni met, je stimulativno sredstvo koje stvara snažan osjećaj euforije i veliku psihološku zavisnost. Ova droga je relativno jeftina i posljednjih godina je postala posebno raširena među američkom omladinom, posebno na zapadnoj obali SAD. Trgovina metamfetaminom je takođe sve prisutnija širom svijeta, upozoravaju stručnjaci.

Dejstvo metamfetamina može trajati do deset sati i manifestuje se kroz smanjen apetit, nesanicu, hiperaktivnost i opšte osjećanje “blagostanja”.

Kristal met je snažan stimulans. Bez obzira na način primjene da li se ubrizgava, puši ili udiše, pojedinac će osjetiti brzi početak njegovog učinka.

Foto: Pinterest

Fizički simptomi:

Pod uticajem meta pojedinac se susreće sa većim brojem simptoma:

  1. Povećana tjelesna aktivnost
  2. Povišeni krvni pritisak i brzina disanja
  3. Povišena tjelesna temperatura
  4. Proširene zjenice
  5. Jako znojenje
  6. Gubitak apetita
  7. Paranoja ili razdražljivost
  8. Prolazna euforija
  9. Nepredvidivo ponašanje
  10. Ponavljanje besmislenih zadataka
  11. Mučnina, povraćanje, dijareja
  12. Suha usta, loš dah
  13. Nekontrolirano škripanje zubima.


Neki drugi zabrinjavajući znakovi zloupotrebe metafetamina uključuju:

  1. Nasilničko ponašanje,
  2. Respiratorne poremećaje
  3. Učestalo povišen broj otkucaja srca što može dovesti do srčanog udara.

Kristal met djeluje tako što utiče na komunikacijska hemijska jedinjenja – dopamin, norepinefrin i serotonin u mozgu i aktivira kardiovaskularni i centralni nervni sistem. Korisnici postaju ekstremno brzo zavisni o metamfetaminu zbog navale dopamina u mozak. Kao što znate, dopamin je neurotransmiter koji igra ključnu ulogu u kretanju tijela, emocijama i osjećaju zadovoljstva i bola.

Zavisnici od kristal meta se u početku osjećaju sigurni i snažni, sa neograničenom energijom, povećanom produktivnošću, poboljšanjem seksualne aktivnosti i smanjenim apetitom.

Pošto početni efekti euforije izblijede, dolazi do preokreta na loše sa hroničnom zloupotrebom koja dovodi do ozbiljnih i neposrednih negativnih posljedica poput: depresije, mentalne konfuzije, psihoze i paranoje, anksioznosti, umora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS