calendar

Utorak 3. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Influenserka pomrsila konce glumcima u Veneciji: Holivudski glamur je Tamarin teren Snažno nevrijeme pogodilo dijelove Hercegovine, u Nevesinju padao grad ANITA SE HITNO OGLASILA! Trebala joj je medicinska pomoć! Evo šta je razlog, otkriveno stanje rijaliti učesnice (FOTO) Marija Kulić: Ivan se VRATIO u naš život! Miljana ne može bez rijalitija! Bebica i Zola su zle osobe! Željko Bebek: Otišao sam iz Bijelog Dugmeta jer nisam htio pjevati “Ravna ti je Jugoslavija” Skandal pred pola estrade! Zdravko Čolić “ispalio” Lepu Brenu! Pjevačica ostala šokirana Modna dizajnerica iz Banjaluke zabrinula pratitelje: Ovo će nekom okrenuti želudac HARIS DŽINOVIĆ STAO NA CRVENI TEPIH, PA “PECNUO” MELINU: Otkrio šta mu je na duši DRAGANA MIRKOVIĆ ZASJENILA ELEGANCIJOM! Prošetala crvenim tepihom i istakla: “Zaljubljenik sam u ljude i svoju muziku” “Zmajevi” odradili novi trening, Barbareza jedna stvar posebno raduje Drama u Splitu: Veliki požar na benzinskoj pumpi, poginula jedna osoba RANI RADOVI ANELI AHMIĆ! Šok objava, ne liči na sebe: ”Usne dvije linije, a jagodice nema”(FOTO) BILA JE VJERENICA BORE ĐORĐEVIĆA: Posvetio joj je pjesme od kojih je jednu doživjela kao STRAŠNU OSVETU! KOME JESEN DONOSI UNAPRIJEĐENJE I POVEĆANJE PLATE: Stiže vrijeme obilja i VELIKE promjene za ove horoskopske znakove! “U SEDMOM MJESECU TRUDNOĆE DOLAZE DA TE HAPSE ZBOG KRIMINALNIH RADNJI” Asmin iznio stravične optužbe na Anelin račun, SKANDAL KAKVO STE IMALI DJETINJSTVO? Šta ste sanjali da vas čeka kad porastete? Poslušajte odgovore Sarajlija

Dronovima ponovo napadnuta naselja bogatih u Moskvi: Povrijeđene dvije osobe

Objavio: RHT
31/05/2023 8:32 AM

Ukrajinske bespilotne letjelice napale su u utorak navečer naselja bogatih stanovnika Moskve. Kako navode Rusi, to je bio najopasniji napad na glavni grad od Drugog svjetskog rata, dok je Kijev također pogođen iz zraka treći put u posljednja 24 sata.

Vazdušni udari na mete daleko od fronte su se pojačali usred oštrog zastoja na terenu s ruskim snagama ukorijenjenim duž produžene linije na istoku i jugu Ukrajine.

Evakuacija stanovništva

Mihajlo Podljak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika, negirao je da je Kijev direktno upleten u napada na Moskvu, ali je rekao da “sa zadovoljstvom promatraju događaje” i predviđaju nove takve udare.

– Dvije su osobe povrijeđene dok su neki stambeni blokovi nakratko evakuirani, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Moskve.

Stanovnici pogođenih moskovskih naselja su rekli da su čuli glasne udare praćene mirisom benzina. Neki od njih su snimili obaranje drona i oblak dima…

Inače, dronovi su ciljali neke od najprestižnijih moskovskih naselja, uključujući rezidencije ruskog predsjednika Vladimira Putina i elite.

Putin je kasnije rekao da je najveći ukrajinski napad bespilotnim letjelicama na Moskvu bio pokušaj da se zastraši i isprovocira Rusija te da će protivzračna odbrana oko prijestolnice biti ojačana.

Bespilotne letjelice napale bogata naselja Moskve / Foto: Printscreen

Civilne ciljeve u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima od prvih dana rata više puta pogađale su ruske bespilotne letjelice i projektili. No, u utorak se Moskva drugi put našla pod direktnim napadom.

Iz vašingtonske Bijele kuće saopćili su da još uvijek prikuplja informacije o izvještajima o napadima bespilotnih letjelica na Moskvu.

– Ne podržavamo napade unutar Rusije. To je to. Tačka – izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Karin Žan Pijer (Karine Jean-Pierre) na brifingu.

Vašington je glavni dobavljač oružja Ukrajini pod uvjetom da ga koristi za svoju odbranu i ponovno preuzimanje ukrajinskog teritorija koji su okupirale ruske snage.

Ruski zastupnik Maklsim Ivanov nazvao je to najozbiljnijim napadom na Moskvu od invazije nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, rekavši da nijedan Rus sada ne može izbjeći “novu stvarnost”. Ruska državna televizija tiho je pratila napade, a mnogi Moskovljani su ih odbacili.

Olga, koja je rekla da živi u blizini mjesta sudara dronova u ulici Profsoyuznaya, nazvala je udare “logičnim, očekivanim… Šta smo drugo čekali?”

U međuvremenu je Rusija stavila najviše ukrajinske generale na “spisak traženih osoba”, objavila je novinska agencija RIA.

Nuklearna elektrana Zaporožje

Inače, jedno od strateških južnih mjesta koje ruske snage kontroliraju od skoro početka invazije je nuklearna elektrana Zaporožje, a u utorak je šef nuklearne nadzorne jedinice Ujedinjenih naroda zatražio od Ukrajine i Rusije da poštuju pet načela za zaštitu elektrane. Ni Ukrajina ni Rusija nisu se obvezale na poštivanje načela…

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) mjesecima je pokušavao postići sporazum kojim bi se smanjio rizik od katastrofalne nuklearne nesreće izazvane vojnim aktivnostima poput granatiranja Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Evropi. U brifingu Vijeću sigurnosti UN-a, Grosi je rekao da načela uključuju da ne smije biti napada na postrojenje ili iz njega te da se ne smije koristiti kao baza za teško naoružanje i vojnu opremu. Pozvao je da napajanje elektrane izvan lokacije ostane dostupno i sigurno.

– Nuklearna sigurnost i sigurnosna situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje i dalje je izuzetno krhka i opasna – rekao je Grosi i dodao:

– Vojne aktivnosti se nastavljaju u regiji i mogle bi se vrlo značajno povećati u bliskoj budućnosti.

Ruski ambasador pri UN-u Vasili Nebenzia rekao je prijedlog Grosija da se osigura sigurnost nuklearne elektrane Zaporožja u skladu su s mjerama koje se već dugo provode.

Ukrajinski ambasador pri UN-u Sergej Kislitsija istakao je da se načela “moraju nadopuniti zahtjevom za potpunom demilitarizacijom i deokupacijom elektrane”.

Komentirajući zračne napade u utorak rano ujutro u Moskvi, rusko ministarstvo odbrane je reklo da je osam bespilotnih letjelica koje je poslala Ukrajina i koje su ciljale civile oboreno ili preusmjereno elektroničkim ometačima, iako je Baza, Telegram kanal povezan sa sigurnosnim službama, rekao da je bilo više od 25.

(avaz.ba)

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS