calendar

Nedelja 6. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Dnevni horoskop za 6. oktobar 2024: Bik u ljubavnoj turbulenciji, Djevica mora da “presječe” TIM ZA SPAŠAVANJE IZ SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE SRBIJE PRITIČE U POMOĆ BOSNI I HERCEGOVINI po nalogu Aleksandra Vučića Maja priznala da je bila u DEPRESIJI zbog raskida sa Stanislavom: Osjećam se loše i bezvoljno! “Lažemo sami sebe” “To mi je STRAŠNA SLIKA koju zamišljam!” Vanja Bulić o OCU, GOLOM OTOKU I MAJCI koja je išla na DIVLJU KIRETAŽU (VIDEO) FILIPU CARU STIGLA ZABRANA?! Šokantni detalji, sve isplivalo u javnost (FOTO) “PONIO SAM 92 METKA I PLANIRAO SAM SVE DA IH ISKORISTIM”! Dječak-ubica Kosta Kecmanović do detalja ispričao kako je planirao zločin u “Ribnikaru”! SKANDALOZNO – Isplivao Anelin PRLJAV VEŠ! OVO će je UNIŠTITI! Novak Đoković se oglasio o katastrofalnim poplavama u BiH ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Dobro sam skijao! “Mogao sam u tome uspjeti” SLAĐA PORŠELINA POSTALA PEDALINA! Ovakvo PONIŽENJE nije doživjela u svojoj rijaliti karijeri! IZ ARHIVA Izvještaj o poplavama u dolini Neretve iz 1937. godine: Voda je srušila brdo, odnesene kuće… OBEZBJEĐENJE JEDVA SAVLADALO TERZU! Neviđeni haos u rijalitiju! Lomi sve pred sobom i nasrće na učesnike! Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala tri kilometra kroz nabujalu vodu kako bi spasila svoju kćerku Aca Lukas najavio HAOS u Nikšiću! SPECIJALNA GOŠĆA izlazi na binu, evo o kome je riječ! (VIDEO) Pogledajte kako radi Civilna zaštita Republike Srpske u Donjoj Jablanici: Spasiocu voda skoro do ramena CRNA SUBOTA Poginuo radnik rudnika u Omarskoj! Iz rijeke Željeznice na Ilidži izvučeno tijelo žene

Tužna sjenka nasmijanog lica: Životna priča Dragomira Bojanića Gidre nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Objavio: RHT
20/05/2023 5:50 PM

Dragomir Bojanić Gidra, jedan od najpoznatijih i najomiljenijih glumaca sa naših prostora, čija su ostvarenja obogatila jugoslovenski i srpski film, u djetinjstvu se suočio se sa velikom tragedijom, ali nije dozvolio da mu ona obilježi život.

Foto: Printscreen YT

Rođen 13. juna 1933. godine u Kragujevcu.

Porodična tragedija

Gidra je kao dijete pretrpeo gubitak majke Novke, koja je preminula od tuberkuloze. Međutim, to nije bila jedina tragedija koja je pogodila njegovu porodicu. Nažalost, kada je Gidra imao samo deset godina, njegov otac Jovan – Joca, oficir srpske vojske, bio je streljan tokom Drugog svetskog rata 1943. godine.

Tako je Dragomir ostao potpuno sam. U potrazi za načinom da se prehrani i brzo pronađe zanimanje koje će mu omogućiti da zaradi svoj hljeb, upisao je srednju školu za preradu mesa, voća i povrća u svom rodnom gradu. Nakon mature zaposlio se u fabrici konzervi “Crvena zvezda”.

Po profesiji sam zanatlija. Imam kvalifikaciju stečenu u STŠ Kragujevac, hemijsko-tehnološki odsek. Glumom sam počeo da se bavim po potrebi službe, u kragujevačkoj fabrici konzervi “Crvena zvezda”. Zatim sam preko amaterskog pozorišta “Sveta Mladenović” došao u Kragujevačko narodno pozorište, čiji sam član dugo bio ispričao je Gidra u jednom intervjuu s početka sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Nevjerovatno čudo

U samom ansamblu umjetnika u Kragujevcu desilo se nevjerovatno čudo koje je omogućilo mladom Dragomiru da pokaže svoj izuzetni talenat i izvan granica grada. Kružile su priče da su njegove kolege, između sebe, skupile novac koji je bio dovoljan da Gidra otputuje u Beograd i upiše Akademiju. Gidra je uspio da se upiše iz prve i to u prestižnu klasu poznatog Raše Plaovića.

Već na prvoj godini studija Gidra je dobio priliku da igra u Narodnom pozorištu, a ostatak priče postao je dio legendarne historije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS