calendar

Nedelja 29. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
UŽASNE VIJESTI ZA NENADA ALEKSIĆA ŠA! Stižu dokazi o Mioninoj PREVARI, u sve je upleten i Stanislav! NAJNOVIJE INFORMACIJE O ANITI, NAKON RASKIDA SA ANĐELOM: Otkriveno šta joj se desilo danas, evo gdje je uhvaćena! (FOTO) Kako trčanje na kiši utiče na zdravlje? Da li se to preporučuje? “Da li ti je OTAC PREMINUO NA RUKAMA?” Pjevačica u PRETRESU ispričala detalje iz PORODICE: Majka je bila više posvećena nama!” PROCURILA FOTKA MILANA STANKOVIĆA IZ KREVETA! Povukao se, pa sada sve šokirao! Morao hitno da se oglasi, a razlog je tajanstven! (FOTO) ANITA OKRENULA NOVI LIST NAKON RASKIDA SA ANĐELOM! Stanojlovićevoj on pravi društvo, pratioci oduševljeni! Emotivni prizor topi srca! (FOTO) FILIP RELJIĆ EKSKLUZIVNO ZA HYPE! “Nina Đogani je uklonila tetovaže posvećene BIVŠEM!” (VIDEO) SOFIJA IZDALA TERZI NAREĐENJE Zahtjeva da ozvaniči njihovu vezu, on spreman na sve! Bračni par pokušao da proda bebu UROŠ DIVLJAČKI NASKOČIO NA GASTOZA, ON GA PATOSIRAO: Takmičari poskakali na noge, voditelj hitno prekinuo program! “Ne postoji riječ zahvalnosti što su tako brinuli o meni dok sam se oporavljao” Saša Mirković napravio pravo slavlje za svoje saradnike i najbolje doktore oftamologije “Klinike Svjetlost” Sjećate se Indire koja je otpjevala zarazni hit “Zmaj”: Iza sebe krije tešku priču Pjanić se družio s navijačima CSKA pred početak meča, a onda vodio i navijanje HAOS POSLIJE RASKIDA! Anita se odlučila za neočekivan potez! Evo šta je uslijedilo poslije rastanka s manekenom! KOSTA NA STOLU OSTAVIO PAPIR, ONO ŠTO JE BILO NA NJEMU ŠOKIRALO STRUČNJAKE: Evo o čemu mašta dječak-ubica, napravio kompletan plan! Elmedin želi da živi u Sarajevu, vrijeme je malo da promijenimo!

EUROLIGA Musa: Nikada nisam gubio samopouzdanje

Objavio: RHT
09/05/2023 4:47 PM

Naš košarkaški as iz Reala Džanan Musa (24), uoči sutrašnje pete, odlučujuće utakmice plej-ofa Eurolige protiv Partizana u Madridu, evocirao je uspomene na svoj debi u najjačem evropskom takmičenju. Bh. reprezentativac tada je imao 16 godina (15. oktobar 2015. godina), te je kao član zagrebačke Cedevite igrao protiv Olimpijakosa. Ubacio je četiri poena za pet minuta…

Spanulisevi savjeti

– Čuvao sam Spanulisa (Vassilis Spanoulis), bilo je nevjerovatno. Bio je nevjerovatan osjećaj biti na istom terenu s njim i čuvati ga – rekao je Musa za Euroligu, te dodao:

– Nevjerovatan je osjećaj ponovo biti u Euroligi, a posebno se prisjećati tog debija protiv tako velikog kluba u tako mladoj dobi. To je dirljivo.

Musa, koji je jučer proslavio 24. rođendan, tada nije propustio priliku razgovarati sa Spanoulisom, koji je 2015. bio na vrhuncu karijere.

– Rekao je samo da nastavim s napornim radom jer sam godinu prije toga trebao otići u Olimpijakos. Bio sam na probi. Samo me potpis dijelio od odlaska u Olimpijajos. I igrati prvu utakmicu u Euroligi protiv njih, bilo je prilično posebno – rekao je naš as.

Bilježio je u prosjeku 2,7 poena u 10 utakmica Eurolige u sezoni 2015/2016. Dvije godine igrao i u Euro kupu, drugom po snazi klupskom kontinentalnom takmičenju, gdje je izabran za zvijezdu u usponu (sezona 2017/2018).

Igrao je i za Bruklln Netse u američkoj NBA ligi prije povratka u Euroligu. A ima lijepe uspomene na svoju debitantsku sezonu u Euroligi. Vjeruje da je njegov debi u tako ranoj dobi bila prednost:

– Bilo je teško, naravno. Ali ja sam pobjednik u životu. I pokušavam jednostavno, bez obzira na protivnika, bez obzira na sve drugo, boriti se i dati sve od sebe. Jednostavno sam sretan što se takmičim svaki dan. A u tako mladoj dobi, to mi je puno pomoglo da steknem iskustvo. Osjećam se kao da imam 32 godine, sve zbog tog iskustva. I jako sam zahvalan na tome – rekao je Musa.

Povratak u Euroligu

Vratio se u Euroligu u ekipi turskog Anadolu Efesa krajem sezone 2020/2021. U četiri utakmice odigrao manje od 12 minuta i nijednom nije zabio. Međutim, stekao je pravo da se zove prvakom Eurolige (Efes je te sezone postao prvak Evrope). Njegovo ograničeno vrijeme igranja nije ga usporilo.

– Iskreno govoreći, nikada nisam gubio samopouzdanje. Ja sam takav tip. Vjerujem u sebe jer sam puno radio van sezone. Ljeti sam samo sedmicu, dvije slobodan da posjetim porodicu, da odem na ljetovanje. Ali onda nakon toga radim dva, dva i po mjeseca, tri mjeseca. Dakle, kad toliko radiš i ne vjeruješ u sebe, to nije dobra stvar. Kad toliko radiš, moraš vjerovati u svoj zanat i ja sam takav. Prilično je poseban osjećaj vratiti se ovdje i boriti se za nešto. Boriti se za naslove i biti dio cijele ove organizacije – ističe Džanan.

Musa se vratio u sezoni 2021/2022. i osvojio titulu MVP-a (najboljeg igrača) španske lige u dresu Rio Breogana. Bio je i najbolji strijelac lige s 20,1 košem po utakmici. To mu je dalo priliku da potpiše višegodišnji ugovor s kraljevskim klubom.

Foto: Twitter

Real je poseban klub za Bosance jer je osamdesetih godina u njemu igrala nacionalna ikona i košarkaška superzvijezda Mirza Delibašić.

– Kada obučete ovaj dres, osjetite poseban osjećaj. Svi znamo šta je Real Madrid. Kad ste mladi, znate za Real Madrid. Znate i svaki drugi veliki klub, ali Real je nešto stvarno posebno. Kraljevski klub! Tako da sam samo sretan i zahvalan što su mi dali priliku da nosim ovaj dres. Nadam se da ću tu biti još mnogo, mnogo godina – kaže Musa.

Iznad svega, Musa je rekao da se osjeća sretnim što se vratio u Euroligu, ovaj put s vrlo značajnom ulogom.

– Mislim da je moja uloga u Realu sada mnogo drugačija nego što je bila u Cedeviti ili Efesu. Sretan sam što sam u tako velikom klubu i što imam tako veliku ulogu, što sam s momcima. Što im pomažem da postignu pobjede i sve ostalo. Prilično je poseban osjećaj vratiti se ovdje i boriti se za nešto. Boriti se za naslove i biti dio cijele ove organizacije. Za mene je to ogroman osjećaj – dodao je Zmaj.

Odlučujuća utakmica

Musa je nedvojbeno zvijezda Eurolige i izvlači maksimum iz toga. On uživa dok Real pokušava doći do Final Foura. Sutra je u Madridu na redu peta, odlučujuća utakmica četvrtfinalne serije protiv jakog rivala iz Srbije, beogradskog Partizana.

– Cijenim svaki trenutak jer znam kako je biti na vrhu i kako je biti na dnu. I upravo sada, kada si opet na vrhu s tako velikim klubom, sada sam više zahvalan. Prije sam mislio da je sve normalno, da igram, a ne da sjedim na klupi. Ali sad, kada doživljavam takve stvari, jako sam zahvalan što sam na ovoj poziciji – zaključio je Musa, koji ove sezone u elitnom kontinentalnom takmičenju ima s prosjek od 15,1 poena, 3,1 skoka i 2,6 asistencija (statistički indeks 16,2 kroz 38 utakmica).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS